ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συλλούρης: Πρέπει να δοθεί μάχη για διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Συλλούρης: Πρέπει να δοθεί μάχη για διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η Κύπρος, με την ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, πρέπει να δοθεί μάχη για τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράλληλα για τη φυσική και εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης.

Σε ομιλία του στην ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής της θυσίας της νεολαίας της Κύπρου κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα του 1955-1959 με θέμα «Γεμάτοι Ελλάδα οι αιώνες πίσω μας…», στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι ο αγώνας των Ελληνοκυπρίων σήμερα μπορεί να μην είναι ένοπλος, ωστόσο έχει την ίδια βαρύτητα, διότι πρόκειται για αγώνα αποκατάστασης του δικαίου, για πολιτική αποκατάσταση, για διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, για αποκατάσταση και επαναφορά των παράνομα κατεχόμενων εδαφών.

Ο κ. Συλλούρης είπε επίσης ότι το Κυπριακό, πέρα από πρόβλημα συνεχιζόμενης κατοχής των εδαφών, αποτελεί ζήτημα καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, του Κοινοτικού Κεκτημένου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Ατέρμονες διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς καταλήγουν πάντοτε σε αδιέξοδο, εξαιτίας της σκληρής και αδιάλλακτης στάσης της Τουρκίας, η οποία κινεί τα νήματα και καθορίζει τις καταστάσεις. Η ιμπεριαλιστική Τουρκία εμμένει σε μαξιμαλιστικές θέσεις, σε προκλητικές απαιτήσεις και είναι φανερό ότι προσβλέπει σε μια λύση, η οποία θα της επιτρέψει τον στρατηγικό και πολιτικό έλεγχο ολόκληρου του νησιού», ανέφερε.

Παρά τις δυσκολίες αυτές που λειτουργούν ως τροχοπέδη στην εξέλιξη, ανέφερε επίσης, και την ομαλή έκβαση του ζητήματος, η ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία οφείλει να επιμείνει στην προσπάθειά της με την ίδια ένταση.

«Η εγκατάλειψη των προσπαθειών σημαίνει αυτομάτως παραίτηση, λιποταξία και οριστική παραδοχή και αποδοχή της διχοτόμησης της πατρίδας μας. Σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα. Σε θέματα αρχών που αφορούν τη φυσική και εθνική μας επιβίωση, πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι η ευνοϊκή στάση της Ελλάδας στην εξέλιξη της όλης διαδικασίας είναι σημαντική και απαραίτητη και αναγνώρισε τη διαχρονική αλληλοϋποστήριξη και συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, τόσο στις μεταξύ τους διμερείς σχέσεις, όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

«Η επικείμενη λύση του Κυπριακού πρόκειται να καθορίσει το παρόν και το μέλλον του τόπου. Στόχος μας είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, η οποία θα δομεί μια λειτουργική, ευημερούσα και ασφαλή Κύπρο. Μια λύση η οποία θα εδράζεται στο κεκτημένο καθώς και στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας», είπε.

Σημείωσε παράλληλα ότι πέρα από το μείζον εθνικό ζήτημα της Κύπρου, σημαντική προτεραιότητα αποτελεί και η αναβάθμιση του υφιστάμενου κράτους, σε πολιτειακό και κοινωνικό επίπεδο.

Εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση, πως ο εκσυγχρονισμός των θεσμών και των κρατικών μηχανισμών, η βελτίωση των υποδομών της κοινωνίας, η πάταξη της διαφθοράς και η εξάλειψη της κακονομίας, είναι προϋποθέσεις που δύνανται να καταστήσουν την Κύπρο ένα κράτος-πρότυπο, ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου και ισοπολιτείας.

«Αφού, λοιπόν, η επίλυση του εθνικού μας προβλήματος δεν εξαρτάται απόλυτα από τη δική μας πλευρά, πιστεύω ότι η ευθύνη για την ισχυροποίηση του κράτους μας εναπόκειται εξ ολοκλήρου σε εμάς και με σωστό και συλλογικό σχεδιασμό, έχουμε τις δυνατότητες να υλοποιήσουμε το στόχο αυτό. Τον ίδιο στόχο οφείλουν να έχουν και οι Έλληνες -πολιτειακοί αξιωματούχοι, αλλά και απλοί πολίτες- ώστε να επιτύχουν την επίλυση ή τουλάχιστον την άμβλυνση των οιονδήποτε προβλημάτων ταλανίζουν το σύγχρονο ελληνικό κράτος, σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό», ανέφερε.

Είπε τέλος ότι οι σύγχρονοι Νεοέλληνες και Ελληνοκύπριοι, έχοντας συναίσθηση και συναντίληψη της βαριάς ιστορικής κληρονομιάς που κουβαλούν, καθώς και της ενιαίας εθνικής τους ταυτότητας, έχουν καθήκον να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν τα κεκτημένα τους, τα δικαιώματά τους, όχι μόνο για να φανούν αντάξιοι του παρελθόντος τους, αλλά και για να δημιουργήσουν το κράτος που πραγματικά τους αξίζει, κληροδοτώντας το και στις επερχόμενες γενιές.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Δεν έχουν καμία απάντηση για το Υπόμνημα γενικότερα, που κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας της Κύπρου και ούτε για το δεδικασμένο από τις αποφάσεις που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά ο εκ των δικηγόρων των πέντε μοναχών, που απαρτίζουν την αδελφότητα, Αναστάσιος Βαβούσκος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top