ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιος «κυβερνοπόλεμος»: Χάκερς επιτέθηκαν σε 74 χώρες! Ζητούν λύτρα

Παγκόσμιος «κυβερνοπόλεμος»: Χάκερς επιτέθηκαν σε 74 χώρες! Ζητούν λύτρα

Περισσότερες από 74 χώρες έχουν ήδη πέσει θύματα της οργανωμένης κυβερνοεπίθεσης παγκόσμιας κλίμακας, που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής από την Μεγάλη Βρετανία.

Όπως μεταδίδουν τα ειδησεoγραφικά πρακτορεία, μεταξύ των χωρών που δέχθηκαν την επίθεση είναι οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου:

Κίνα, ΗΠΑ, Τουρκία, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Ρωσία, Ισπανία, Ιταλία, Ταϊβάν, Ουκρανία, Ινδία, Πορτογαλία κ.α. ενώ το αριθμός πολύ πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται. Σύμφωνα με το RT, οι χάκερς στους υπολογιστές της ρωσικής αστυνομίας.

Το κακόβουλο λογισμικό «Wannacry» έχει χτυπήσει περίπου 45.000 οργανισμούς, εταιρείες, κλπ.

Οι χάκερς οι οποίοι αυτοαποκαλούνται «Shadow Brokers», φαίνεται πως έχουν «κλέψει» τον ιό της NSA, καθώς είχαν παραβιάσει το σύστημά της τον περασμένο Απρίλιο.

Η Microsoft είχε εκδώσει τον Μάρτιο μια ενημερωμένη έκδοση κώδικα προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιοι ιοί αλλά οι χάκερς εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι ευάλωτοι στόχοι – όπως τα νοσοκομεία – δεν είχαν ακόμη ενημερώσει τα συστήματά τους.

Το κακόβουλο λογισμικό στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενός κρυπτογραφημένου, συμπιεσμένου αρχείο το οποίο, το οποίο μόλις το άνοιγε κάποιος, ουσιαστικά «άνοιγε την πόρτα» στο «ransomware».
Θύματα επίθεσης έπεσαν αρχικά τα λειτουργικά συστήματα βρετανικών νοσοκομείων, όπως αναφέρει η Telegraph, με το Reuters να κάνει λόγο για 16 «χτυπήματα». 

Υπενθυμίζεται ότι οι οργανωμένες κυβερνοεπιθέσεις ξεκίνησαν σε πολλά νοσοκομεία, εταιρείες και Πανεπιστήμια στη Βρετανία, την Ισπανία και την Πορτογαλία προκαλώντας χάος. Οι χάκερς ζητούν μάλιστα λύτρα σε ψηφιακά χρήματα (bitcoins).

Τα νοσοκομεία σε βόρειο, ανατολικό και δυτικό Μίντλαντς αλλά και στο Λονδίνο αναφέρουν πως δεν μπορούν να συνδεθούν, που σημαίνει πως σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένας τρόπος λειτουργίας υπολογιστών ή κινητών τηλεφώνων.

«Είμαστε ενήμεροι για ένα περιστατικό ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και εργαζόμαστε σε μια απόκριση», δήλωσε εκπρόσωπος του NHS Digital, μιας διεύθυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας που ασχολείται με θέμα πληροφοριακής τεχνολογίας.

«Το νοσοκομείο μας έχει πέσει. Εχουμε μήνυμα που λέει πως οι υπολογιστές είναι υπό τον έλεγχο χακερς που ζητούν λύτρα. Τώρα όλα έχουν χαθεί», είπε ένας γιατρός.

Ενας άλλος έγραψε στο Twitter: «Συντονισμένη επίθεση χάκερς σήμερα. Το νοσοκομείο “έπεσε”. Ευχαριστούμε που διακόπτετε την φροντίδα ασθενών και διακινδυνεύεται ζωές. Ηλίθιοι».
 

Από iefimerida.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top