ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Βουλής: «Η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα μοχλός πίεσης για επίλυση του Κυπριακού»

Πρόεδρος Βουλής: «Η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα μοχλός πίεσης για επίλυση του Κυπριακού»

Η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και η δυναμική που απορρέει από τη θέση μας ως μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να αποτελεί τον κύριο μοχλό πίεσης για λύση του προβλήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Μιλούσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων της Κοινότητας Κουκλιών.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος σήμερα, με δεδομένα μία ημικατεχόμενη πατρίδα και μία αδιάλλακτη Τουρκία, η οποία φαίνεται να μην έχει τη θέληση να συζητήσει και να ενεργήσει με σκοπό τη λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να μας προβληματίσει».

Η Τουρκία, ανέφερε, «όχι μόνο δεν δείχνει τη διάθεση να συμβάλει στην προσπάθεια λύσης του προβλήματος που ή ίδια δημιούργησε, αλλά επιδεινώνει την κατάσταση με ενέργειες επεκτατικού χαρακτήρα, όπως παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, μη συμμόρφωση στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο, προκλητικές ενέργειες στην Αγία Σοφία, εμμονή στην αναστολή της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης κ.α».

Ήδη, πρόσθεσε, «η στάση της καταδεικνύει τις προθέσεις της. Προς αυτή θα πρέπει να στραφούν οι κάθε είδους πιέσεις και όχι προς εμάς που πληρώνουμε ήδη το βαρύ τίμημα της κατοχής».

«Δεν μπορεί να μη συμφωνούμε όλοι ότι με τη λύση του Κυπριακού η τουρκική στρατιωτική παρουσία και η οποιαδήποτε επιρροή, πολιτική ή άλλη, από μέρους της Τουρκίας πρέπει να τερματιστεί», σημείωσε ο κ. Συλλούρης.

Είναι πλέον κοινός στόχος, είπε, «ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξάρτητα από γλώσσα, θρησκεία και φυλή».

Συνέχισε λέγοντας ότι «το έχω τονίσει επανειλημμένα, η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα και η δυναμική που απορρέει από τη θέση μας ως μέλος της ΕΕ, θα πρέπει να αποτελεί τον κύριο μοχλό πίεσης για λύση του προβλήματος».

Θεωρώ, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, «ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι υποχρεωμένη να κάνει τη δική της αυτοκριτική και να αποφασίσει πώς θα προχωρήσει παρακάτω».

Τις γραμμές, πρόσθεσε, «που θα κρατήσει, την εξωτερική πολιτική που θα χαράξει και, μεταξύ αυτών, ζητήματα όπως το Κυπριακό θα κρίνουν κατά πόσο η Ευρώπη πιστεύει στον εαυτό της, στις αρχές της και κατά πόσο τις προωθεί χωρίς παρεκκλίσεις και σκοπιμότητες».

Σύμφωνα με τον ίδιο «ουτοπικές προσεγγίσεις όπως αυτές που ακούσαμε στο παρελθόν, μόνο ψευδαισθήσεις δημιουργούν».

Παράλληλα όμως, συμπλήρωσε, «με τις οποιεσδήποτε προσπάθειες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού -μία πτυχή που όπως ανέφερα δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς- πρέπει να επικεντρωνόμαστε και στα δικά μας εσωτερικά ζητήματα, και ειδικότερα προς τη δημιουργία ενός καθημερινά λειτουργικού κράτους».

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι «η Κύπρος μπορεί, λόγω του μικρού της μεγέθους, να γίνει κράτος-πρότυπο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Ρουσουνίδης στο «T»: Με θετικούς οιωνούς ξεκινά η ξενοδοχειακή σεζόν - Οι τιμές, η προέλευση και η πληρότητα πριν το Πάσχα

Με θετικά μηνύματα ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, κινείται η ξενοδοχειακή βιομηχανία κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα, παρά τη μειωμένη σε σχέση με πέρσι προσέλευση τουριστών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top