ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Κύπρος έχει μπει πια στο δρόμο της ανάκαμψης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Η Κύπρος έχει μπει πια στο δρόμο της ανάκαμψης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι «η Κύπρος έχει μπει πια στο δρόμο της ανάκαμψης και είναι πλέον πραγματικότητα ότι έχουμε ανατρέψει σε μεγάλο βαθμό τα αρνητικά της κρίσης και μπορούμε πάλι να ατενίζουμε με αισιοδοξία το αύριο της πατρίδας μας».

«Με όσα έχω πει δεν εννοώ και δεν θέλω να δημιουργώ την εικόνα ότι τάχα έχουμε ξεπεράσει τα προβλήματα και γνωρίζω ότι το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας είναι μεταξύ των νέων μας, δηλαδή της δικής σας γενιάς», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε χαιρετισμό του στην επίσημη παρουσίαση της Στρατηγικής για τη Νεολαία για τα έτη 2017 – 2022.
 
Συνέχισε λέγοντας πως «μόνο και μόνο η σκέψη ότι η νέα γενιά της πατρίδας μας θα καλείτο να αντιμετωπίσει τα χειρότερα από τις προηγούμενες γενιές αποτελούσε για μένα στα χρόνια της κρίσης τον μεγαλύτερο εφιάλτη».
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήμασταν υποχρεωμένοι να εξηγούμε για καιρό τις θυσίες που έπρεπε να υποστεί ο λαός μας για να βγούμε όσο το δυνατό αλώβητοι από τις συμπληγάδες της οικονομικής κρίσης και ήμασταν υποχρεωμένοι να σκεφτόμασταν κατά προτεραιότητα μέτρα για να συγκρατηθεί η ανεργία και τα άμεσα και σκληρά προβλήματα που ο λαός μας αντιμετώπιζε».
 
Γνωρίζω καλά, συνέχισε,  ότι «εσείς η νέα γενιά του τόπου μας κληθήκατε να πληρώσετε ένα λογαριασμό που δεν δημιουργήσατε οι ίδιοι, γνωρίζω την αποστροφή που εύλογα δημιουργήθηκε ανάμεσά σας απέναντι σε ένα πολιτικό σύστημα που όχι μόνο δεν σας έδινε τα εφόδια για να προχωρήστε περισσότερο, ή δεν σας τα δίνει, γιατί εάν δεν υλοποιηθεί η απόφαση που παίρνουμε, θα μείνουμε στη θεωρητική αντιμετώπιση μέσα από στρατηγικές».
 
Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «για αυτό είναι που μέσα από τις εισηγήσεις, τη συνδιαβούλευση όλων σας έχει γίνει κατορθωτή η διαμόρφωση μιας Στρατηγικής για τη Νεολαία που το Υπουργικό Συμβούλιο, και με βάση τους προγραμματισμούς της κυβέρνησης, υιοθέτησε».
 
«Αυτό που θέλω να πω είναι πως δεν είναι απλά να παίρνεις αποφάσεις, το σημαντικότερο είναι να παρακολουθείς την υλοποίηση των αποφάσεων», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
 
Διαβεβαίωσε πως «δεν υιοθετήσαμε μια Στρατηγική για να υπάρχει στα χαρτιά αλλά μια Στρατηγική που όπως θα αναπτυχθεί στη συνέχεια θα δώσει την ευχέρεια στην κυβέρνηση μέσα από συγκεκριμένες πράξεις αλλά και με συνεχή παρακολούθηση από εσάς της συνέπειας όσον αφορά τα μέτρα που θα πάρουμε, να γίνει επιτέλους κατορθωτό να δώσουμε την πραγματική ελπίδα».
 
Την ελπίδα που, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «θα στηρίζεται σε στοχευμένες πολιτικές, σε συγκεκριμένα προγράμματα, στην επιστημοσύνη, στην έρευνα, στην καινοτομία, στην επιχειρηματικότητα, στόχοι που έχουν τεθεί μέσα από την Εθνική Στρατηγική για τη Νεολαία».
 
«Πιστεύω ότι αυτοί οι στόχοι δημιουργούν αυτές τις προοπτικές για αυτό και είμαι αισιόδοξος και περισσότερο αισιόδοξος διότι είναι δικό σας δημιούργημα η Στρατηγική μετά από συνδιαβούλευση και μακριά από τις όποιες κομματικές σκοπιμότητες», είπε, καταλήγοντας.
 
Σε δικό του χαιρετισμό, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, είπε ότι «μέσα από την Εθνική Στρατηγική αποτυπώνεται ξεκάθαρα ο πλήρης σεβασμός στα δικαιώματα, στις ιδιαιτερότητες, στις ανάγκες και στις απόψεις των νέων, οι οποίοι απέδειξαν ότι είναι δημοκρατικά ενεργοί πολίτες με ανεπτυγμένη την κριτική τους σκέψη, πολίτες έτοιμοι να καταθέσουν τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις τους, αλλά και να προτείνουν λύσεις για καίρια ζητήματα της εποχής μας».
 
Όπως είπε ο Υπουργός Παιδείας «με την εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής, οι νέοι γίνονται συνδιαμορφωτές των πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης αλλά και φορείς θετικών αλλαγών, διασφαλίζοντας την εμπλοκή τους στις διαδικασίες του διαλόγου και της έρευνας κυρίως σε θέματα που τους αφορούν και τους επηρεάζουν άμεσα».
 
Ανέφερε πως «με τον τρόπο αυτό αλλά και με τη συμμετοχή των νέων μας στην υλοποίηση της στρατηγικής που θα ακολουθήσει, δημιουργούνται οι καλύτερες προϋποθέσεις, ώστε η εμπλοκή τους να είναι καθοριστική, ποιοτική και αποτελεσματική σε ποικίλα πεδία δράσης όπως την εκπαίδευση και την κατάρτιση, την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα, την υγεία και την ευεξία, τον εθελοντισμό, την κοινωνική ενσωμάτωση, τη δημιουργικότητα και τον πολιτισμό».  
 
Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, είπε ο κ. Καδής, «αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα αυτό, το οποίο συνάδει με το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας στα θέματα της Νεολαίας και συμπορεύθηκε με τους νέους μας, ενθαρρύνοντας την όλη προσπάθεια, η οποία πρωτίστως ενεργοποιεί τη συμμετοχή τους στα κοινά».
 
Σημείωσε ότι «με τον ίδιο τρόπο, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα στηρίξει και την εφαρμογή της Στρατηγικής η διαμόρφωση της οποίας υπήρξε αποτέλεσμα συστηματικής διαβούλευσης και συνεργασίας του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, με το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου, εκπροσώπους διαφόρων Υπουργείων καθώς και εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανισμών».
 
Ο Υπουργός Παιδείας εξέφρασε «θερμά μου συγχαρητήρια στον Πρόεδρο και στα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου καθώς και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εποικοδομητική συνεργασία που ανέπτυξαν μεταξύ τους αλλά και για την βούληση και την ουσιαστική συνεισφορά τους στη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία».
 
Εκφράζοντας «βεβαιότητα, ότι θα συνεχίσετε με την ίδια συνέπεια, προσήλωση και αμείωτο ενδιαφέρον», ο Κώστας Καδής διαβεβαίωσε «ότι θα έχετε τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας για την υλοποίηση πλέον της Στρατηγικής».
 
Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Νεολαίας, Παναγιώτης Σεντόνας, είπε ότι η σύσταση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Νεολαία αποτελεί μια συντεταγμένη και οργανωμένη προσπάθεια του ΟΝΕΚ για υλοποίηση της βασικής αποστολής του που δεν είναι άλλη από την ουσιαστική συμβολή στην παραγωγή πολιτικής για τη νεολαία.
 
Έθεσε το ερώτημα «Ποιους νέους θέλουμε ;» για να δώσει την απάντηση ότι «θέλουμε νέους και νέες που να πιστεύουν βαθιά στις δυνατότητες και τις δυνάμεις τους, αποφασισμένους  να βγουν έξω από τα ασφαλή όρια της άνεσής τους, που να αντικρίζουν με γενναιότητα και θάρρος τους στόχους, τα ταλέντα και τα όνειρά τους».
 
Ο κ. Σεντόντας είπε ότι «για όλους αυτούς τους λόγους χρειαζόμαστε τη Στρατηγική για τη Νεολαία γιατί καθορίζει το όραμα της πολιτείας για τους νέους της Κύπρου, την κατεύθυνση δηλαδή στην οποία πρέπει να κινηθούμε και αυτή η κατεύθυνση είναι όλοι ανεξαιρέτως οι νέοι της Κύπρου να έχουν τις ευκαιρίες και την κατάλληλη ενδυνάμωση ώστε να φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους».
 
Καταλήγοντας ανέφερε πως «μια κοινωνία που δεν έχει στις πρώτιστες προτεραιότητές της την ενδυνάμωση των νέων της είναι μια κοινωνία χωρίς όραμα και σχέδιο για το μέλλον της, για αυτό και εργαστήκαμε επισταμένα το προηγούμενο διάστημα για τον καταρτισμό της Στρατηγικής για τη Νεολαία η οποία είναι το πρώτο κείμενο πολιτικής για τη νεολαία που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο, στο Υπουργικό Συμβούλιο».
 
Τις βασικές πτυχές της Στρατηγικής για τη Νεολαία παρουσίασε ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, Μενέλαος Μενελάου.
 
Είπε ότι η Στρατηγική δημιουργήθηκε στη βάση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τη Νεολαία και τα ακόλουθα κύρια πεδία δράσης της είναι η Απασχόληση και Επιχειρηματικότητα, η Κοινωνική Ενσωμάτωση, η Συμμετοχή, η Εκπαίδευση και Κατάρτιση, η Υγεία και Ευεξία, ο Εθελοντισμός, οι Νέοι και ο Κόσμος και Δημιουργικότητα και Πολιτισμός.
 
Η εκδήλωση άρχισε με τραγούδια από γυναικείο χορωδιακό σύνολο υπό τη διεύθυνση της Βασιλικής Αναστασίου, βραβευθείσα με Βραβείο Νεολαίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top