ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοχάρους: «Το έγγραφο Έιντε είναι ένα μασκάρεμα των τουρκικών θέσεων»

Θεοχάρους: «Το έγγραφο Έιντε είναι ένα μασκάρεμα των τουρκικών θέσεων»

Το έγγραφο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε είναι ένα μασκάρεμα των τουρκικών θέσεων, είπε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους, σε δηλώσεις της ύστερα από συνάντηση με τον διαπραγματευτή της ε/κ πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη.

«Είχαμε σήμερα μια συνάντηση με το διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος μας ενημέρωσε για το έγγραφο που κατέθεσε ο κύριος Έιντε αναφορικά με τα ζητήματα της ασφάλειας, και το οποίο υποτίθεται ότι θα αποτελέσει τον οδηγό για τη συζήτηση στο Crans – Montana της Ελβετίας. Είδαμε εκ του μακρόθεν το έγγραφο, αλλά δεν τα λάβαμε στα χέρια μας. Η πληροφόρηση που είχαμε ήταν ανάλογη με αυτή που δημοσιεύεται στον ημερήσιο Τύπο και φαίνεται ότι η Τουρκία μέσα από το έγγραφο αυτό επιμένει στις θέσεις για συνέχιση των εγγυήσεων και της δυνατότητας της για παρέμβαση στα ζητήματα ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.


 Η κ. Θεοχάρους είπε, επίσης, ότι δεν γνωρίζουν ποια θα είναι η τύχη των συνομιλιών.
 
«Υποψιαζόμαστε όμως ότι αυτό που έχουμε πει πάρα πολλές φορές, είτε δηλαδή θα αποδεχτούμε τους τουρκικούς όρους και θα υπάρξει συμφωνία, είτε μια λαθροβίωση των συνομιλιών που θα παραταθεί για μια επόμενη και μια μεθεπόμενη Γενεύη», συμπλήρωσε.
 
Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης ανακοίνωσε ότι το Κίνημα θα εκπροσωπηθεί στις συνομιλίες από τον αναπληρωτή Πρόεδρο του Κινήματος Πόλυ Παλλήκαρο.
 
«Έχουμε κάθε καλή πρόθεση να βοηθήσουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν πρόκειται να υποσκάψουμε σε καμιά περίπτωση, ούτε το κράτος μας, ούτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, αλλά θεωρούμε ότι αυτό το έγγραφο έτσι όπως μας έχει παρουσιαστεί είναι πέρα για πέρα αντανάκλαση των τουρκικών θέσεων. Είναι ένα μασκάρεμα των τουρκικών θέσεων. Αν ξεκινήσουμε από αυτό το έγγραφο, είμαστε ήδη πάρα πολύ κοντά στις τουρκικές θέσεις για την ασφάλεια, γιατί οι Τούρκοι δεν έχουν υποχωρήσει ούτε κατά μια ίντσα στις θέσεις τους που αφορούν τον στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου, και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της πατρίδας μας», συμπλήρωσε.
 
Η κ.  Θεοχάρους είπε ότι αγωνίζονται για μια Κύπρο που θα προστατεύει τον κάθε πολίτη της χώρας της ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας, εθνοτικής καταγωγής ή οποιασδήποτε δικής του ιδιαιτερότητας και θα μπορεί να έχει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη την επικράτεια του νησιού.
 
«Αν αυτό αντίκειται στις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή  εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχθεί οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτό, τότε νομίζω ότι ζούμε σε ένα παράλογο κόσμο» πρόσθεσε.


 
Ερωτηθείσα αν ο κ. Μαυρογιάννης τους ανέφερε τις προθέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το έγγραφο Έιντε, η κ. Θεοχάρους είπε ότι ο κ. Μαυρογιάννης απέφυγε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα -γιατί το έθεσαν αυτό το ερώτημα- και πολύ σωστά έπραξε κατά τη δική της εκτίμηση.
 
«Δεν γνωρίζουμε τι θα πράξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά πιστεύουμε ότι ο πατριωτισμός του δεν θα του επιτρέψει να προχωρήσει σε οποιοδήποτε συμβιβασμό σε ό,τι αφορά το παρόν έγγραφο. Το παρόν έγγραφο όπως σας έχω πει αντανακλά τις τουρκικές θέσεις, παρόλο που καταγράφει υποτίθεται και τις θέσεις των Ελληνοκυπρίων, των Τουρκοκυπρίων και έχει αναφορές για τις θέσεις Ελλάδας, Τουρκίας, και Αγγλίας, στην πραγματικότητα αντανακλά τις Τουρκικές θέσεις», ανέφερε.
 
Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Πόλυς Παλλήκαρος, σε δηλώσεις του είπε ότι θα μεταβούν στη Γενεύη με πρόθεση να συμβάλουν με τον τρόπο τους, υποβάλλοντας εισηγήσεις, επιχειρήματα, προβληματισμούς και διαφωνίες για το τι θα συζητείται στη Γενεύη.
 
«Για να γίνει αυτό πράξη, θα πρέπει η ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να γίνεται προ των συναντήσεων των οποίων θα έχει είτε με τα κράτη -την Αγγλία, την Τουρκία, την Ελλάδα- είτε με τους διαπραγματευτές της τουρκοκυπριακής πλευράς. Εάν ο κύριος Αναστασιάδης έρχεται εκ των υστέρων για να μας ενημερώνει για το τι έχει ήδη πράξει, τότε δεν υπάρχει ουσία στο να είμαστε στη Γενεύη και να χρεώνουμε την Κυπριακή Δημοκρατία», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς απαντά ο Υπ. Μεταφορών για τη viral φωτογραφία με τις ηλικιωμένες - Τι συμβαίνει με τις στάσεις λεωφορείων

Σε εξέλιξη η διαδικασία ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Εκκλησίας Κύπρου - Καταθέτει ο μοναχός Τιμόθεος

Καλά νέα για καταναλωτές: Επιτέλους τέλος στις αυξήσεις στις τιμές καυσίμων - Έρχονται μειώσεις - Πότε να τις αναμένουμε

«Φωτοβολταϊκά για Όλους»: Συμβουλές στους καταναλωτές που έχουν λάβει ή αναμένεται να λάβουν προέγκριση

Ανάγκες σε τρόφιμα για οικογένεια που έχασε τον ένα γονέα - Χρειάζονται βοήθεια μέχρι να σταθούν στα πόδια τους



Κυπριακό: Την ανάγκη για τριμερή μετέφερε ο Μητσοτάκης σε Ερντογάν - Όσα είπε στον ΠτΔ

Κυπριακό: Την ανάγκη για τριμερή μετέφερε ο Μητσοτάκης σε Ερντογάν - Όσα είπε στον ΠτΔ

Την ανάγκη για τριμερή συνάντηση ούτως ώστε οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων να συζητήσουν τις απόψεις τους στην παρουσία της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ των ΗΕ, μετέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή του συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, σύμφωνα με πληροφορίες .

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top