ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης εισηγείται ο Γιώργος Λιλλήκας     

Τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης εισηγείται ο Γιώργος Λιλλήκας     

Τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης εισηγείται ο Γιώργος Λιλλήκας, Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος αναλύοντας την εισήγησή του είπε ότι δικαιούχοι του Εθνικού Ταμείου θα είναι ιδιώτες με διαμονή στην Κύπρο τουλάχιστο τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Δικαιούχοι, σύμφωνα με την πρόταση του κ. Λιλλήκα, θα είναι «ιδιώτες και εταιρείες εγγεγραμμένες στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις για δύο έτη μέσα στα τελευταία οκτώ χρόνια». Διευκρινίζεται ότι «όσον αφορά στις εταιρείες θα γίνεται διαχωρισμός μεταξύ των καταθέσεων που αφορούν στο κεφάλαιο κίνησης και στις μακροχρόνιες καταθέσεις και μόνο για το κεφάλαιο κίνησης θα υπάρξει αποκατάσταση ενώ όσον αφορά στους κατόχους αξιογράφων «θα γίνει αποκλεισμός των θεσμικών αγοραστών αξιογράφων». Οι μέτοχοι των Τραπεζών εξαιρούνται. Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι το εθνικό αυτό ταμείο «θα δημιουργηθεί με βάση τη νομοθεσία που αφορά στους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων και θα διευθύνεται από εξειδικευμένους Fund Managers». Ως προς τους πόρους του Ταμείου, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «το κράτος δεν θα εγγυηθεί το ταμείο ούτε θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου και θα γίνει μεταφορά κρατικής περιουσίας για αξιοποίηση έτσι ώστε να υπάρχουν σταθερά ετήσια έσοδα». Πρόσθεσε πως «με την αξιοποίηση της θα δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης». Ο κ. Λιλλήκας είπε πως «το ποσό που έχασαν οι κατηγορίες που θα είναι δικαιούχοι, υπολογίζεται γύρω στα 2.5 δις ευρώ, επομένως αποζημιώνοντας τους κατά το 75%, θα απαιτηθεί το ποσό των 1.9 δις ευρώ». Βάσει της πρότασης Λιλλήκα, «χρήματα μπορούν επίσης να αντληθούν «από φορολόγηση των υπεραξιών που δημιουργήθηκαν από τις πολεοδομικές ελαφρύνσεις, από φορολόγηση ύψους 3% επί των κερδών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, από συνεισφορά από το Ταμείο Υδρογονανθράκων και από εκχώρηση των εσόδων από την επιβολή ΦΠΑ στη γη». Για απόκτηση δικαιώματος πολιτογράφησης επενδυτές θα πρέπει να καταβάλλουν 100.000 ευρώ στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης. Ο κ. Λιλλήκας είπε πως τα μερίδια στους δικαιούχους θα παραχωρούνται ως χορηγία προς αυτούς ενώ η αξία των μεριδίων δεν μπορεί να ξεπερνά το 75% των απωλειών. Διευκρίνισε ότι «οι δικαιούχοι εφόσον λάβουν το 75% θα πρέπει να αποσύρουν οποιαδήποτε νομική αγωγή εναντίον του οποιουδήποτε». Για τους κατόχους αξιογράφων θα γίνεται πρώτα συμψηφισμός των αξιογράφων με τα δάνεια που παραχωρήθηκαν και όπως είπε ο κ. Λιλλήκας, «τα μερίδια μπορούν να μεταβιβάζονται, να υποθηκεύονται και ανακτούνται από το ταμείο». Είπε, επίσης πως «το ταμείο δεν θα υπόκειται σε οποιαδήποτε φορολογία σε σχέση με τα κέρδη του όπως και η πώληση των μεριδίων (κατόπιν έγκρισης του ταμείου) θα είναι αφορολόγητη». Ανέφερε, τέλος, ότι η ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης Ενίσχυση στοχεύει «στην ενίσχυση όσων πλήγηκαν ασύμμετρα από την οικονομική κρίση, το κούρεμα καταθέσεων και όλων όσοι εξαπατήθηκαν με αγορά αξιογράφων, στη μη επιβάρυνση του δημόσιου χρέους και στη δημιουργία προϋποθέσεων ώστε η ενίσχυση να δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης». ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top