ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Καλύτερος ο Ολυμπιακός από την ΑΕΚ, αλλά η πρόκριση θα κριθεί στο ΟΑΚΑ

Καλύτερος ο Ολυμπιακός από την ΑΕΚ, αλλά η πρόκριση θα κριθεί στο ΟΑΚΑ

Ο Ολυμπιακός είχε ένα εντυπωσιακό πρώτο ημίωρο, η ΑΕΚ δεν απείλησε αλλά ακόμα και σβηστή πήρε άνετα ισοπαλία 0-0 στο Καραϊσκάκη. Όλα θα κριθούν στο ΟΑΚΑ!

Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε επί της ΑΕΚ στον πρώτο μεταξύ τους προημιτελικό Κυπέλλου Ελλάδας το βράδυ της Τετάρτης, οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν καλό ποδόσφαιρο κατά διαστήματα, έφτιαξαν αρκετές ευκαιρίες για γκολ, ωστόσο η «Ένωση» ήταν αυτή που πέτυχε τελικά το σκοπό της στο ματς, με το 0-0 του Φαλήρου να αφήνει τα πάντα ανοιχτά για τη ρεβάνς του ΟΑΚΑ.

Πιεστικός Ολυμπιακός, χαλαρή ΑΕΚ

Με έντονη πίεση και κατοχή μπάλας από τον Ολυμπιακό ξεκίνησε ο πρώτος προημιτελικός Κυπέλλου στο Καραϊσκάκη. Από το ξεκίνημά του το παιχνίδι περιελάμβανε υψηλό τέμπο και πολλές δυνατές μονομαχίες στη μεσαία γραμμή, οι οποίες όμως είχαν συνήθως νικητές τους «ερυθρόλευκους».

Αυτό το κάπως άνευρο ξεκίνημα της ΑΕΚ αντίστοιχα οδήγησε και στις πρώτες ευκαιρίες των γηπεδούχων που μπήκαν με διάθεση να πάρουν γρήγορα κεφάλι στο σκορ, έχοντας ως μεγάλο τους όπλο την πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας και το γρήγορο τρανζίσιον.

Πρώτες «ερυθρόλευκες» ευκαιρίες και… Μπάρκας

Οι πρώτες μεγάλες ευκαιρίες για την ομάδα του Όσκαρ Γκαρσία ήρθαν μάλιστα πριν το δεκάλεπτο, όταν αρχικά ο Μάριν έκανε εξαιρετική ενέργεια στο 6′ και έβγαλε τη μπαλιά για τον Τζούρτζεβιτς που είχε κάνει κίνηση στην περιοχή, όμως ο Μπάρκας έσωσε την προβολή του Σέρβου φορ και το 1-0.

Ο γκολκίπερ της ΑΕΚ ήταν επίσης αυτός που έσωσε και την επόμενη ευκαιρία των γηπεδούχων ένα λεπτό μετά, στο 7′, αποκρούοντας την προβολή του Ζιλέ μετά από εκτέλεση φάουλ του Μάριν.

Ένα διάστημα στο οποίο το κέντρο άμυνας της ομάδας του Χιμένεθ αντιμετώπισε σοβαρά ζητήματα, όμως ο Μπάρκας ήταν αυτός που έκανε τη δουλειά στο δύσκολο αυτό σημείο.

Στον Ολυμπιακό η μάχη του κέντρου

Ο Ολυμπιακός με τις δύο αυτές φάσεις μπορεί να μην βρήκε γκολ, βρήκε όμως αντίθετα πολύ καλή ψυχολογία και παρέμεινε εξαιρετικά ενεργός από τη μεσαία γραμμή και μπροστά.

Την ίδια ώρα η ΑΕΚ «ψαχνόταν» ακόμη στον αγωνιστικό χώρο -τόσο ατομικά όσο και σαν σύνολο- αλλά ήταν και αρκετά άνευρη στις προσωπικές μονομαχίες, χάνοντας πλήρως τη μάχη της μεσαίας γραμμής, αφού Ρομαό και Ζιλέ έκαναν με απόλυτη επιτυχία όλη τη «βρώμικη» δουλειά.

Οι «ερυθρόλευκοι» πλησίασαν δύο ακόμη φορές την «κιτρινόμαυρη» εστία στα επόμενα λεπτά, στο 12′ με το απευθείας φάουλ του Φορτούνη άουτ και στο 15′ με την γρήγορη αντεπίθεση με Τζούρτζεβιτς και Σεμπά, όταν όμως η άμυνα της «Ένωσης» κατάφερε να καθαρίσει.

Χαρακτηριστικό της εικόνας του ματς ήταν ότι η σχετικά αξιόλογη επίθεση των φιλοξενούμενων σημειώθηκε στο 14′, όμως ο Μποτία έκοψε την κάθετη που βγήκε για τον Λιβάγια στην πλάτη της άμυνας.

Το 20λεπτο τελικά «βγήκε» με τις τελικές να είναι 4-0 και την κατοχή μπάλας να ξεπερνά το 60% για τον Ολυμπιακό που είχε τον πλήρη έλεγχο του αγώνα στο διάστημα αυτό.

Προσωρινή ισορροπία και πρώτη «κιτρινόμαυρη» τελική

Για τους γηπεδούχους ήταν και οι επόμενες δυο φάσεις στο ματς, όμως τόσο ο Τζούρτζεβιτς στο 26′ μετά από συνδυασμό με τον Φορτούνη, όσο και ο Μάριν μετά από εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη στο 30′, δεν έκαναν καλές τελικές προσπάθειες, με τη μπάλα να περνάει αρκετά άουτ και στις δύο περιπτώσεις.

Από το μισάωρο και μετά η ΑΕΚ ισορρόπησε κάπως το ματς, βελτιώνοντας την πίεσή της στη μεσαία γραμμή και μάλιστα βρήκε και την πρώτη της τελική στο ματς, στο 34ο λεπτό, με τον Τσιγκρίνσκι να παίρνει το «ριμπάουντ» έπειτα από φάση διαρκείας και κακή απομάκρυνση του Ζιλέ και τον Προτό να μπλοκάρει με διπλή προσπάθεια το σουτ του Ουκρανού στόπερ.

Η κεφαλιά άουτ του Σισέ από καλή θέση μετά από φάουλ του Μάριν στο 37′, ήταν και η τελευταία φάση του πολύ καλού συνολικά πρώτου ημιχρόνου, αφού παρά το πάνω-κάτω που ακολούθησε, με συνεχείς εκατέρωθεν επιθέσεις στο τελευταίο πεντάλεπτο για τις δύο ομάδες, δεν έφερε αποτέλεσμα.

Οι άμυνες ανταποκρίθηκαν κι έτσι το 0-0 ήταν το αποτέλεσμα του ημιχρόνου (52-48 η κατοχή, 7-1 οι τελικές) που σίγουρα άφησε πιο ικανοποιημένη την ΑΕΚ, βάσει της εικόνας του ματς στα πρώτα 45′.

Ξανά ψηλό τέμπο και «ερυθρόλευκη» υπεροχή

Παρά τη διακοπή του ημιχρόνου, μετά την επανέναρξη του ματς ο ρυθμός παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα.

Ο μεν Ολυμπιακός είχε ξανά την υπεροχή στη μεσαία γραμμή αλλά ταυτόχρονα η ΑΕΚ κατάφερε να κυκλοφορεί καλύτερα τη μπάλα όποτε τις δινόταν η ευκαιρία περιορίζοντας τα πολλά λάθη του πρώτου μέρους, ενώ ταυτόχρονα βελτίωσε κάπως και την πίεσή της.

Αυτή η σχετική ισορροπία στην επανάληψη κράτησε πάντως μόνο για ένα δεκάλεπτο, αφού οι «ερυθρόλευκοι» σταδιακά κατάφεραν να κυριαρχήσουν εκ νέου και να πλησιάσουν ξανά με αξιώσεις την εστία του Μπάρκα.

Νέες ευκαιρίες με Μιραλάς

Η πρώτη φάση για τον Ολυμπιακό στο δεύτερο 45λεπτο προέκυψε μετά από λάθος της άμυνας της ΑΕΚ, με τον Φορτούνη να κάνει τη σέντρα τελικά για τον Σεμπά και τον Βραζιλιάνο να ολοκληρώνει την μάλλον κακή παρουσία του στο ματς με ένα τραγικό σουτ από καλή θέση. Στο επόμενο λεπτό, ο Μιραλάς πήρε τη θέση του και αντίστοιχα «ανέβηκε» όλος ο Ολυμπιακός.

Ο Βέλγος έφτιαξε αμέσως μια φάση για γκολ, όταν στο 56′ έκανε την κίνηση και το γύρισμα από αριστερά που ήταν μισό γκολ για τον Φορτούνη, όμως ο χαφ των πρωταθλητών που ήταν αμαρκάριστος στο ύψος του πέναλτι, έκανε κακό πλασέ στην κίνηση, ψηλά άουτ.

Λίγο δίπλα από δεξί δοκάρι του Μπάρκα κατέληξε αντίθετα το καλό σουτ του Μάριν στο 60′, ενώ στο 62′ ακολούθησε η κεφαλιά του Τσιγκρίνσκι άουτ, μετά από εκτέλεση κόρνερ.

Αυτή ήταν η μόλις δεύτερη τελική της ΑΕΚ στο ματς, ξανά από τον κεντρικό αμυντικό της. Στο επόμενο πεντάλεπτο όμως η «Ένωση» κατάφερε να αναθαρρήσει και να κρατήσει τη μπάλα στο μισό γήπεδο του Ολυμπιακού, έχοντας δύο καλές επιθέσεις μεν, αλλά χωρίς να προσφέρουν κάτι δε. Χωρίς αποτέλεσμα και η επικίνδυνη σέντρα του Γκάλο στο 64′ και το σουτ του Αραούχο στο 66′ το οποίο έδιωξε ο Σισέ.

Άρχισε να… σβήνει

Στο επόμενο δεκάλεπτο ο ρυθμός του αγώνα έπεσε κάπως, αφού όπως ήταν λογικό όσο περνούσε η ώρα η κούραση άρχισε να γίνεται σημαντικός παράγοντας σε ένα ματς που είχε πολύ υψηλό ρυθμό και συνεχή πάνω-κάτω για τις δύο ομάδες.

Όσο μάλιστα περνούσε η ώρα το ματς οι δύο ομάδες έχαναν όλο και περισσότερο την έντασή τους, με τα λάθη στον χώρο του κέντρου να αυξάνονται.

Ο Ολυμπιακός είχε μια καλή αντεπίθεση στο 79′ με Τζούρτζεβιτς και Μιραλάς, όμως ο Φορτούνης καθυστέρησε και έδωσε την ευκαιρία στην άμυνα της ΑΕΚ να καθαρίσει.

Στην αντίπερα όχθη, υπήρξε ένα μακρινό σουτ του Μπακάκη άουτ στο 84′, στην τελευταία τελική του ματς μέχρι και το φινάλε του αγώνα, το οποίο βρήκε την ΑΕΚ να παίρνει έστω το 0-0 και τον Ολυμπιακό να τα βάζει με την αστοχία του.

Πως ξεκίνησαν

Σχήμα 4-2-3-1 αλλά και αρκετές εκπλήξεις στα πρόσωπα που επέλεξε, κατέβασε ο Όσκαρ Γκαρσία για τον Ολυμπιακό, η ενδεκάδα του οποίου είχε πέντε αλλαγές σε σχέση με τη νίκη επί της Ξάνθης για το πρωτάθλημα.

Ο Προτό ήταν στο τέρμα, ο Φιγκέιρας δεξιά και ο Κούτρης αριστερά στην άμυνα, με στόπερ τους Σισέ και Μποτία, αφήνοντας εκτός τελικά τον Ένγκελς.

Στα αμυντικά χαφ, ο Ισπανός τεχνικός επέλεξε τον Ρομαό και τον Ζιλέ, αντί του Ταχτσίδη, ενώ επιτελικός ήταν ο Φορτούνης.

Στη γραμμή της επίθεσης υπήρξαν οι περισσότερες αλλαγές, αφού ο Γκαρσία επανέφερε τον Μάριν αντί του Πάρντο αλλά ταυτόχρονα άφησε στον πάγκο Μιραλάς και Ανσαριφάρντ, επιλέγοντας τους Σεμπά και Τζούρτζεβιτς.

Στην αντίπερα όχθη, ο Μανόλο Χιμένεθ κατέβασε την φιλοξενούμενη ΑΕΚ ένα τακτικά ευέλικτο σχήμα το οποίο μπορεί να μετατραπεί είτε σε 3-5-2 είτε σε κλασικό 4-2-3-1 αλλά και με δύο ηχηρές απουσίες στην ενδεκάδα, τους Σιμόες και Βράνιες.

Ο Μπάρκας ξεκίνησε κάτω από τα δοκάρια, με τους Μπακάκη, Τσιγκρίνσκι και Λαμπρόπουλο αρχική τριάδα στην άμυνα.

Ο Λόπες ήταν το αριστερό μπακ χαφ στο 3-5-2 και ο Γκάλο το δεξί, με τους Κονέ – Γαλανόπουλο δίδυμο κεντρικών χαφ, τον Λιβάγια επιτελικό, τον Λάζαρο περιφερειακό επιθετικό και τον Αραούχο σέντερ φορ.

Η παραπάνω διάταξη μπορούσε να μετατρέπεται σε 4-2-3-1 με την οπισθοχώρηση του Γκάλο στο δεξί άκρο της άμυνας για να δημιουργήσει την τετράδα και την ταυτόχρονη προώθηση του Λόπες για να γίνει το αριστερό εξτρέμ.

Αντίστοιχα, ο Χριστοδουλόπουλος γινόταν το δεξί εξτρέμ με τους υπόλοιπους να παραμένουν στις προκαθορισμένες θέσεις τους.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ολυμπιακός (Όσκαρ Γκαρσία): Προτό, Φιγκέιρας, Μποτία, Σισέ, Κούτρης (85′ Νικολάου), Ζιλέ, Ρομαό, Μάριν (76′ Ανδρούτσος), Σεμπά (56′ Μιραλάς), Φορτούνης, Τζούρτζεβιτς.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης, Τσιγκρίνσκι, Λαμπρόπουλος, Λόπες, Γκάλο, Κονέ, Γαλανόπουλος (90′ Σιμόες), Λιβάγια (77′ Μπακασέτας), Χριστοδουλόπουλος (83′ Μασούντ), Αραούχο.

Διαιτητής: Τάσος Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)
Βοηθοί: Λάζαρος Δημητριάδης (Μακεδονίας), Δαμιανός Ευθυμιάδης (Πιερίας)
Τέταρτος: Πραξιτέλης Ζαχαριάδης (Μακεδονίας)

Περισσότερα σε λίγο…

Διαβάστε Περισσότερα στο: Themasports.com

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Ιωάννα Μαλέσκου: Υπέρλαμπρη στην πρεμιέρα της - Στο πλευρό της Μικρούτσικος και Τάσος Τρύφωνος - Δείτε βίντεο



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top