ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα ο Χριστοδουλίδης - Ενημερώνει τη Βουλή για το Κυπριακό - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Στην Αθήνα ο Χριστοδουλίδης - Ενημερώνει τη Βουλή για το Κυπριακό - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Την Τρίτη 6 Μαρτίου ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς θα ενημερώσουν την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της ελληνικής Βουλής για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η συνεδρίαση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών και, όπως έκανε γνωστό σήμερα ο κ. Κοτζιάς απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, εκτός από το Κυπριακό θα γίνει ενημέρωση και συζήτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πρόσφατη ένταση στο Αιγαίο.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης επισκέπτεται την Αθήνα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για το Κυπριακό και την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία. Αναλαμβάνει καθήκοντα εν μέσω της έξαρσης της τουρκικής προκλητικότητας.

Το πρωί της Πέμπτης (1/3) ο απερχόμενος κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, έκανε την εθιμοτυπική αντιφώνηση κατά την τελετή διαβεβαίωσης του νέου υπουργικού Συμβουλίου.

Ολόκληρη η αντιφώνηση:

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Εκ μέρους όλων των συναδέλφων, σας ευχαριστώ θερμά που ασκώντας τη συνταγματική σας αρμοδιότητα, εμπιστευθήκατε σε εμάς την υπό την εποπτεία σας ενάσκηση της διακυβέρνησης της χώρας, που στο πρόσωπό σας ανέθεσε για άλλη μια θητεία ο κυρίαρχος λαός.

Για την επανεκλογή σας, σας συγχαίρουμε θερμά κύριε Πρόεδρε. Είναι αυτή η ισχυρή νέα εντολή μια ακόμη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης του λαού προς εσάς, ο οποίος επιβράβευσε με τον τρόπο αυτό την πρόοδο που επιτέλεσε η απελθούσα κυβέρνηση, επιδοκιμάζοντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια που ενέπνευσε η δική σας συνετή διακυβέρνηση.

Η σημερινή διαβεβαίωση που σηματοδοτεί την ανάληψη των καθηκόντων μας, για άλλους σε νέες επάλξεις, για κάποιους σε πιο γνώριμες, είναι, από τη μία, μέρα ευγνωμοσύνης διότι ένας έμπειρος πολιτικός άνδρας και ηγέτης δείχνει στα πρόσωπά μας εμπιστοσύνη, είναι όμως, από την άλλη, κυρίως μέρα ειλικρινούς συνειδητοποίησης της πολύ μεγάλης ευθύνης έναντι σε εσάς αλλά και στον κυπριακό λαό που εύλογα αναμένει από εμάς το μέγιστο.

Παίρνοντας λοιπόν τη σκυτάλη από άξιους προκατόχους μας, κοιτάζοντας εσάς αλλά και την κυπριακή κοινωνία στα μάτια, έχουμε απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης, των προσδοκιών, του ότι θα πρέπει να ανταποκριθούμε στο έπακρο ως οι πρώτοι των πρώτων, όχι ως προς το πρωτόκολλο και το φαίνεσθαι αλλά ως προς τη δουλειά που απαιτείται να γίνει για να ολοκληρωθεί το μεγάλο έργο που άρχισε πέντε χρόνια πριν.

Με σεβασμό και σύνεση, έχοντας πλήρη λοιπόν, επίγνωση της σοβαρότητας των περιστάσεων και των εύλογων προσδοκιών όλων, σας διαβεβαιώνουμε κ. Πρόεδρε, ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, χωρίς φειδώ ως προς την εργατικότητα και την αφοσίωση, επιδεικνύοντας το απαιτούμενο ήθος, για να ανταποκριθούμε πλήρως στα καθήκοντά μας, να συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια και να συμβάλουμε στην ολοκλήρωση της κυβερνητικής πολιτικής υπό τη δική σας καθοδήγηση και εποπτεία. Συναισθανόμαστε απόλυτα κ. Πρόεδρε ότι μας περιμένει πολύ σκληρή δουλειά.

Έχουμε πλήρη επίγνωση των υποχρεώσεών μας έναντι σας, της Κοινωνίας και του κάθε πολίτη αυτού του τόπου που δικαιούται να προσβλέπει στο άριστον, στο καλύτερο, στο αξιοκρατικόν, στην ευημερία, στην ασφάλεια, στη δικαιοσύνη, σε ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι στις θέσεις που σήμερα ταχθήκαμε να υπηρετήσουμε δεν χωράνε κομματισμοί, διακρίσεις, ερασιτεχνισμοί. Γνωρίζουμε ότι από σήμερα, ο καθένας στο πόστο του, πρέπει να βάλει υπεράνω όλων το γενικό συμφέρον, το κοινό καλό, τον πολίτη της Κύπρου, την ίδια την Κύπρο.

Η πολιτική και τα πολιτικά και πολιτειακά αξιώματα στις μέρες μας δεν αποτελούν ούτε κάποιο δια βίου προνόμιο ούτε μια ευχάριστη κοινωνική απασχόληση. Για αυτό και μιλώντας σήμερα εκ μέρους όλων των συναδέλφων, επιλέγω συνειδητά να ομολογήσω για άλλη μια φορά ότι όταν στις μέρες μας αποφασίζεις να δεχθείς μια τέτοια πρόκληση, όπως το αξίωμα του Υπουργού, γνωρίζεις ότι δεν έχεις άλλη επιλογή από το να στρωθείς στη δουλειά, ψυχή τε και σώματι, ότι οι αποφάσεις δεν θα είναι πάντοτε εύκολες και το κόστος μπορεί να είναι μεγάλο. Γνωρίζεις ότι δεν θα επέλθει καταξίωση αν δεν επέλθουν πρώτα εμφανή και σημαντικά αποτελέσματα. Γνωρίζεις ότι κριτής σου είναι μια μορφωμένη, καλά πληροφορημένη και απαιτητική κοινή γνώμη που δικαιολογημένα δεν θα σου χαριστεί. Από ένα τέτοιο πόστο μόνο μία σφραγίδα επιτρέπεται να αφήσεις: μια σφραγίδα επωφελών για τον λαό, έργων.

Έχουμε λοιπόν καθήκον να αποδείξουμε με τρόπο χειροπιαστό και μετρήσιμο ότι μπορούμε να ασκήσουμε, ο καθένας στον τομέα του, έργο ωφέλιμο, για τους πολλούς και όχι για τους λίγους, για να συμβάλουμε στην ανάπτυξη και να παραδώσουμε όταν θα φύγουμε περισσότερα και ποιοτικότερα από όσα παραλάβαμε. Για να μετατρέψουμε την ελπίδα σε πράξη, την πράξη σε ευκαιρία, την ευκαιρία σε ένα καλύτερο μέλλον.

Κύριε Πρόεδρε,

Στεκόμαστε σήμερα μπροστά σε σας, μπροστά στον κυπριακό λαό, μπροστά στην ευθύνη. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα υπηρετήσουμε με ευσυνειδησία, εργατικότητα, συναδελφικότητα, με το θάρρος της γνώμης μας, με αποφασιστικότητα.

Μαζί σας θα ενώσουμε δυνάμεις, ώστε στο τέλος αυτής της διαδρομής που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται τον Φεβρουάριο του 2023, να νιώσετε απόλυτα δικαιωμένος για τις επιλογές σας. Και αυτός θα είναι ο ιδανικότερος τρόπος έκφρασης της ευγνωμοσύνης που σήμερα νιώθουμε για την εμπιστοσύνη που μας επιδεικνύετε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top