ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Ο βοηθός του Γκουτέρες για δείπνο επαναπροσέγγισης – Τι θέλουν οι πλευρές

ΚΥΠΡΙΑΚΟ: Ο βοηθός του Γκουτέρες για δείπνο επαναπροσέγγισης – Τι θέλουν οι πλευρές

Για τις 10:00 το πρωί της Παρασκευής (2/3) είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ζαν-Πιέρ Λακρουά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Μιάμιση ώρα μετά θα δει τον Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα.

Ακόμα και αν βρίσκεται στο νησί για θέματα ΟΥΝΦΙΚΥΚ, την ώρα που ο πήχης των συναντήσεων διατηρείται πολύ χαμηλά, ο κ. Λακρουά θα επιχειρήσει να βολιδοσκοπήσει τις δύο πλευρές για τις προθέσεις τους.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο στόχος δεν είναι άλλος από την πραγματοποίηση δείπνου μεταξύ των δύο, ούτως ώστε να σπάσει ο πάγος ή να καταδειχθεί και επί τραπέζης η αδυναμία επανέναρξης των συνομιλιών.

Πάντως, οι βουλές των δύο πλευρών έχουν εν πολλοίς αναδειχθεί.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εκφράζοντας ετοιμότητα να επιστρέψει στις συνομιλίες, θέτει ως μοναδικό όρο τον τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απέδειξε, άλλωστε, ότι είναι έτοιμος να ξανακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ακόμα και για τα δυσεπίλυτα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Από την άλλη πλευρά, ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης (1/3) έδωσε διακαναλική συνέντευξη Τύπου στα κατεχόμενα θέτει εν αμφιβόλω ολόκληρη τη διαδικασία.

Επέμεινε σε επιτροπή για το φυσικό αέριο, ενώ άφησε αιωρούμενες έμμεσες απειλές. «Το ψευδοκράτος και η Τουρκία είναι αποφασισμένες για αυτό το θέμα», είπε σχολιάζοντας τις φυσικές πηγές στην ανατολική Μεσόγειο.

Έθεσε ζήτημα αλλαγής της μεθοδολογίας των διαπραγματεύσεων και χρονοδιαγραμμάτων, ενώ άφησε υπονοούμενα ερωτηθείς για τη λύση δύο κρατών: «Εάν οι Ε/κ δεν μπορούν να αποδεχθούν μια ομοσπονδιακή δομή, οι Τ/κ δεν θέλουν να γίνουν μειονότητα των Ε/κ και ούτε να προσαρτηθούν σε ένα άλλο κράτος. Τι απομένει;», διερωτήθηκε επιμένοντας στην εκ περιτροπής προεδρία.

Καθίστανται, λοιπόν, πασιφανείς οι κόκκινες γραμμές των δύο πλευρών και οι συνθήκες με τις οποίες τίθεται η επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών.

Και όποιος παρακολούθησε τη διακαναλική συνέντευξη του κατοχικού ηγέτη, μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ότι το πρόβλημα δεν είναι η αποδοχή ή όχι του πλαισίου Γκουτέρες, αλλά οι προκλητικοί όροι της Άγκυρας και της κατεχόμενης Λευκωσίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μέχρι πότε θα μας «πνίγει» η σκόνη - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Ξεκίνησε η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν - Έκρηξη από πύραυλο κοντά σε μεγάλη αεροπορική βάση

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top