ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Ηλιακή καταιγίδα - Προβλήματα με πτήσεις- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Ηλιακή καταιγίδα - Προβλήματα με πτήσεις- ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Προβλήματα στα συστήματα GPS προκαλούν οι γεωμαγνητικές καταιγίδες, με μια να πρόκειται να πλήξει τον πλανήτη μας στις 22 Μαρτίου, σύμφωνα με Κέντρο Πρόβλεψης Διαστημικού Σταθμού των ΗΠΑ.

Του Χρίστου Ζήνωνος

Συγκεκριμένα, στην σελίδα της «Εθνική Διαχείρισης Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Διαχείρισης» των ΗΠΑ, αναρτήθηκε ανακοίνωση-προειδοποίηση για γεωμαγνητική καταιγίδα από την Τρίτη 20/3, ενώ παρόμοια προειδοποίηση υπάρχει και για τις 22 του μήνα.

Το φαινόμενο, πιθανό να σχετίζεται με την Notam που εξέδωσαν οι Αρχές της Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου και της Τουρκίας, μετά τα προβλήματα που προέκυψαν με το αεροπορικό σήμα GPS στην Αν. Μεσόγειο.

*Ανακοίνωση για 20/3 - Στην προειδοποίηση αναφέρεται πιθανόν να προκληθούν σημαντικά προβλήματα στα συστήματα GPS.

Πάντως, οι χώρες της περιοχής μας προσπαθούν να εξακριβώσουν τα αίτια του προβλήματος, πιστεύοντας ότι προέρχονται από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου ή από πρόβλημα σε κάποιους δορυφόρους της περιοχής μας.

Γεωμαγνητική ή ηλιακή καταιγίδα, είναι στην ουσία στεμματικές εκπομπές μάζας και ηλιακές εκλάμψεις η ενέργεια των οποίων μετατρέπονται σε ηλιακές καταιγίδες, οι οποίες ορισμένες φορές χτυπούν με μεγάλη ταχύτητα το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας.

*Ανακοίνωση για 22/3

Πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας καταιγίδας είναι διαταραχές στα γήινα συστήματα εδάφους, όπως το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού GPS, ενώ σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει προβλήματα στην παροχή ηλεκτρισμού, προκαλώντας ζημιές σε μετασχηματιστές.

Το 1989 στον καναδά, σε μια σπάνια ισχυρή καταιγίδα, προκλήθηκε ολικό μπλάκ-άουτ, με τον καθηγητή ατμοσφαιρικής και διαστημικής φυσικής Ντάνιελ Μπέικερ του Κολοράντο, να αναφέρει τότε, πως η ανθρωπότητα οφείλει να προετοιμαστεί καλύτερα για τέτοιου είδους φαινόμενα.

Το ερώτημα που γεννάται είναι, αν οι αρμόδιες Αρχές βρίσκονται σε συνεχή ενημέρωση 24ώρες το 24ωρο, για θέματα διαστημικού καιρού και αν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο, το πρόβλημα που δημιουργήθηκε οφείλετε σε ηλιακή καταιγίδα.

Πάντως, σε περίπτωση που ισχύει το τελευταίο, πρέπει να μας πουν πως προετοιμάζονται για τέτοια φαινόμενα, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι η κυπριακή οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, ενώ ως νησί τα αεροπλάνα είναι το κύριο μέσω άφιξης και αναχώρησης.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι τέτοια φαινόμενα πιθανόν να παρουσιάζονται δεκάδες φορές τον χρόνο, σε διάφορες κλίμακες, ενώ δεν αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο.

*Κεντρική φωτογραφία από NASA, που γραφικό που απεικονίζει το φαινόμενο ηλιακής καταιγίδας

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top