ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο Προεδρικό η 'ώρα της γης' - Σβήνει τα φώτα ο Πρόεδρος

Στο Προεδρικό η 'ώρα της γης' - Σβήνει τα φώτα ο Πρόεδρος

Εκατομμύρια πολίτες σε εκατοντάδες πόλεις, σε όλη την υφήλιο, θα σβήσουν τα φώτα τους στις 20:30, στα πλαίσια της παγκόσμιας κινητοποίησης διαμαρτυρίας ενάντια στις πολιτικές που επιτρέπουν οικονομικές δραστηριότητες, οι οποίες επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τον πλανήτη, με ορατούς τους κινδύνους από την υπερθέρμανση του και τις αρνητικές κλιματικές αλλαγές.

Στην Κύπρο διοργανώνεται από το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος εκδήλωση για την "Ωρα της Γης" στις 20:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος θα εκφωνήσει ομιλία. Χαιρετισμό θα απευθύνει επίσης η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Πύργου Λεμεσού. Στους κήπους του Προεδρικού θα στηθούν τηλεσκόπια για αστροπαρατήρηση.

Σε διακήρυξή της, η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου (ΜΚΟ), που αποτελεί δίκτυο 20 περιβαλλοντικών οργανώσεων με αφορμή την "'Ωρα της Γης", δηλώνει ότι συνεχίζει τις συντονισμένες προσπάθειές της για άσκηση πίεσης προς κάθε κατεύθυνση για μείωση της Κλιματικής Αλλαγής.

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου ζητά από τους ηγέτες του κόσμου και την κυπριακή Κυβέρνηση όπως δεσμευτούν για δράσεις που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, για το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όφελος του πλανήτη.

«Ως περιβαλλοντικές οργανώσεις, από την πλευρά μας, αξιοποιούμε κάθε μέσο και δυνατότητα, όπως η αφορμή του εορτασμού της Ώρας της Γης, για να τονίσουμε τις τεράστιες επιπτώσεις που θα υποστεί το περιβάλλον, η κοινωνία και η οικονομία σε παγκόσμια κλίμακα από την κλιματική αλλαγή. Συμμετέχουμε στις δράσεις για την 'Ωρα της Γης και σβήσουμε συμβολικά τα φώτα το ερχόμενο Σάββατο. Καλούμε όλους, πολίτες και οργανισμούς να πράξουν το ίδιο», αναφέρει η διακήρυξη.

Η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου καλεί την πολιτεία, το κυπριακό κράτος, να μην ακολουθήσει την πεπατημένη θυσιάζοντας το περιβάλλον στον βωμό της επανεκκίνησης της οικονομίας μέσα από μια μορφή αμφιλεγόμενης ανάπτυξης.

Επίσης, αναφέρει πως απαιτεί συνέπεια στη διακηρυγμένη αρχή των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν από την παραχώρηση αδειών για έργα μεγάλης κλίμακας που συνιστούν κίνδυνο για το περιβάλλον.

Όπως προσθέτει, αναμένει από το κυπριακό κράτος ακόμα περισσότερα μέτρα για το περιβάλλον, «όχι γιατί μας το επιβάλλουν με οδηγίες και κανονισμούς από έξω, από τις Βρυξέλλες ή από τις Διεθνείς Συνόδους, αλλά γιατί θεωρούμε ότι διαθέτουμε οι ίδιοι την ευαισθησία και έχουμε την περιβαλλοντική συνείδηση και πάνω απ’ όλα την αγάπη για τον Άνθρωπο για να ακολουθήσουμε ένα άλλο μοντέλο, αειφόρου ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Επιπλέον, σημειώνει πως «οι σημερινές συνθήκες επιτάσσουν την εφαρμογή τρόπου ζωής, φιλικού προς το περιβάλλον ώστε να προσαρμοστούμε έγκαιρα στην υφιστάμενη κλιματική αλλαγή ώστε να περιοριστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις συνέπειες της αλλαγής του κλίματος, να σταματήσει η συνεχιζόμενη απώλεια της βιοποικιλότητας που οφείλεται στην αλόγιστη ανθρώπινη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, να μειώσουμε στο ελάχιστο τα σύμμεικτα οικιακά μας απόβλητα με προώθηση της πρόληψης παραγωγής αποβλήτων και διαλογής τους στην πηγή ώστε να επεκταθεί ο κύκλος ζωής τους και να εξοικονομούμε νερό, ενέργεια και όλους τους φυσικούς πόρους που μας χαρίζει η φύση».

«Αναμένουμε», προσθέτει, «από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ακόμη πιο επιτακτικά να ενεργήσει και μέσω της ΕΕ για άμεση λήψη μέτρων που θα μειώσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που δεν είναι άλλες από την απερήμωση, την απώλεια βιοποικιλότητας, τα προβλήματα υγείας».

Τέλος, καλεί την Κυβέρνηση να ενεργήσει για αποτροπή της τρομακτικής απειλής για την Κύπρο και την περιοχή μας από την υλοποίηση των τουρκικών σχεδιασμών για δημιουργία ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Άκκιουγου με χρήση πυρηνικής ενέργειας, σημειώνοντας πως «οι κίνδυνοι είναι προφανείς σε περίπτωση ατυχημάτων και διαρροών».

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top