ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το χλιαρό τρίωρο των Αναστασιάδη και Ακιντζί – Η είδηση της βραδιάς - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Το χλιαρό τρίωρο των Αναστασιάδη και Ακιντζί – Η είδηση της βραδιάς - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τη μπάλα στον Γκουτέρες έριξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετά την ολοκλήρωση του πολυσυζητημένου δείπνου με τον Μουσταφά Ακιντζί.

Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο έπειτα από ολιγόλεπτη συνάντηση με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου και τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Γενικός Γραμματέας να αποστείλει κάποιον «προσωπικό απεσταλμένο προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες επανάληψης ενός διαλόγου».

Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί τόνισε ότι «δεν θα λειτουργεί σαν τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα», αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο αποστολής.

Αυτή είναι η είδηση του πολύκροτου δείπνου της Δευτέρας (16/4) χωρίς ακόμα να ξεκαθαρίζεται αν ο διορισμός εκπροσώπου –και όχι ειδικού αντιπροσώπου– ήταν βούληση των δύο ή της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κρίνοντας δε από τις αντιδράσεις του Προέδρου Αναστασιάδη μπορεί εύκολα κανείς να αντιληφθεί ότι οι τρεις ώρες του δείπνου δεν ήταν μια «ανταλλαγή απόψεων», όπως άφησε να νοηθεί η οικοδέσποινα Σπέχαρ, αλλά η επιβεβαίωση των διαφωνιών.

Από την άλλη, κατέστη σαφές πως δεν κηρύχθηκε αδιέξοδο, ωστόσο η επιμονή από τον Ακιντζί στο θέμα του Φυσικού Αερίου και σε άλλα ζητήματα για τα οποία χρειάζεται ενημέρωση. Πάντως η σχεδόν τρίωρη συζήτηση δεν ήταν «ελεύθερη» συζήτηση δύο επανασυνδεδεμένων φίλων.

Επομένως, οι Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν ότι διαφωνούν σε ουσιώδη ζητήματα του Κυπριακού και κρίνεται αναγκαίο να λερώσει κι ο Γκουτέρες τα χέρια του, χωρίς να θεωρείται πανάκεια η συμβολή του.

Ούτως ή άλλως, αν Τουρκία και Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια της λύσης, δεν θα τους νουθετήσει η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, το όνομα της οποίας συζητείται για να εκπροσωπήσει τον Αντόνιο Γκουτέρες προς το παρόν και να διερευνήσει αν υπάρχει έδαφος.

Τωόντι, ο πάγος δεν σπάζει με την «καλή θέληση» ούτε με την απαίτηση για «λύση τώρα», αλλά προφανώς όταν ειπωθούν τα πράγματα με τ’ όνομά τους. Και προς το παρόν ούτε ο Αντόνιο Γκουτέρες τα λέει, ούτε η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ούτε πιθανώς η Ρόζμαρι Ντι Κάρλο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top