ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται η Σχολή Πρώτων Βοηθειών για γονείς - 224 θάνατοι παιδιών τα τελευταία 11 χρόνια

Έρχεται η Σχολή Πρώτων Βοηθειών για γονείς - 224 θάνατοι παιδιών τα τελευταία 11 χρόνια

Ενα από τα πιο πρωτοποριακά προγράμματα δημόσιας υγείας, η Σχολή Πρώτων Βοηθειών για γονείς που αποτελεί μια συνεργασία της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων του Υπουργείου Υγείας, του Οργανισμού REACTION και της Τράπεζας Κύπρου, παρουσιάστηκε χθες στα Κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, ο Πρόεδρος του Οργανισμού REACTION, Μάριος Σταύρου, τόνισε ότι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των τελευταίων 11 χρόνων στην Κύπρο είχαμε 224 θανάτους παιδιών που οφείλονται σε εξωτερικές αιτίες (30% του συνολικού αριθμού θανάτων παιδιών 0-19 ετών).

Παράλληλα, ο αριθμός περιστατικών Τραυμάτων ή Δηλητηριάσεων παιδιών ηλικίας 0-19 κατά ηλικία και φύλο που επισκέφθηκαν τα ΤΑΕΠ έφτασε τα 2347 παιδιά.

Στοιχεία του Αρχείου Τραύματος για τα έτη 2012-2013, αναφέρουν ότι εισήχθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, 156 περιστατικά παιδιών ηλικίας 0-14 ετών με τον τραυματισμό τους να επισυμβαίνει στον χώρο του σπιτιού με ποσοστό 30% σε αντίθεση με ένα δημόσιο κτήριο που το ποσοστό μειώνεται στο 14.5%.

Κυριότεροι τύποι εγκαυμάτων κατά ηλικιακή ομάδα για τα έτη 2011-2015  από την Κλινική Πλαστικής Χειρουργικής Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας είναι από Ζεστά υγρά - Φωτιά – Χημικά. Ο ετήσιος αριθμός παιδιών που αντιμετωπίζονται με εγκαυματική νόσο στα εξωτερικά ιατρεία αναφέρεται περίπου στα 1200. Τα αγόρια με 52% και τα κορίτσια με 48%. Εγκαύματα από ζεστά υγρά συμβαίνουν κυρίως στην κατηγορία παιδιών κάτω των 5 ετών με τα δύο φύλα να επηρεάζονται ισόποσα, υπογραμμίζει ο κ. Σταύρου.

Λαμβάνοντας υπόψη, σημείωσε, όλα τα στατιστικά και τα δεδομένα τις τελευταίες εβδομάδες σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την Υπηρεσία Ασθενοφόρων, με τη συνεργασία της Τράπεζας Κύπρου προχωρήσαμε στο σχεδιασμό και φτάσαμε σήμερα στην επίσημη παρουσίαση της Σχολής Πρώτων Βοηθειών για γονείς.

Αναφέρεται ότι η  γνώση Πρώτων Βοηθειών σε συνάρτηση με την ετοιμότητα των γονέων μπορούν να αποτρέψουν και να αντιμετωπίσουν παιδικά ατυχήματα σε οποιοδήποτε χώρο και οποιασδήποτε αιτίας.

Στις 22 Ιουνίου και ώρα 09:00, στο χώρο της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων στην Λακατάμια μπαίνουν οι πρώτοι γονείς στην τάξη και όλοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο 22264101 ή στο [email protected]

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, είπε ότι το Υπουργείο Υγείας αναγνωρίζοντας ότι ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες είναι μέσω της  πρόληψης και της εκπαίδευσης προχώρα στην δημιουργία "Σχολής Πρώτων Βοηθειών για Γονείς".

Στόχοι του εκπαιδευτικού προγράμματος, σημείωσε, είναι η προσφορά γνώσεων και δεξιοτήτων για την άμεση παροχή πρώτων βοηθειών από τους γονείς στα παιδιά, μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου και την παροχή εξειδικευμένης βοήθειας καθώς και την εκπαίδευση των γονέων στις διαδικασίες που αφορούν την κλήση ασθενοφόρων.

Η σχολή "Πρώτων Βοηθειών για Γονείς" θα διοργανώνεται από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Reaction και στόχο έχει την εκπαίδευση στις βασικές πρώτες βοήθειες όπως αντιμετώπιση Ρινορραγίας, Κτύπημα στο κεφάλι, Έγκαυμα, Λιποθυμία, Κόψιμο - Αιμορραγία, Πνιγμονή από ξένο σώμα και Διαδικασίες κλήσης ασθενοφόρου.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι πέραν της εκπαίδευσης των πρώτων βοηθειών οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο κέντρο έλεγχου των ασθενοφόρων καθώς και σε ασθενοφόρο όχημα όπου θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά τις διαδικασίες.

Το πρόγραμμα αυτό θα διοργανώνεται στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων κάθε δεύτερο Σάββατο από τις 09-12:00, δωρεάν σε όλους τους γονείς που του επιθυμούν δηλώνοντας απλά έγκαιρα συμμετοχή.

Η  Έλλη Ιωαννίδου,  Υπεύθυνη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Τράπεζας Κύπρου συνεχάρη ακόμη μια φορά την Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Υπουργείου Υγείας και το Reaction για την πρωτοβουλία να λειτουργήσουν την «Σχολή Πρώτων Βοηθειών για γονείς». Η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο συνεργασία της Τράπεζας Κύπρου με το Υπουργείο Υγείας και το Reaction, που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων την δημιουργία της Τράπεζας Αίματος Κύπρου στην Ελλάδα, την διοργάνωση αιμοδοσιών για ενίσχυση του Κέντρου Αίματος σε όλες τις πόλεις, καθώς και άλλες μικρότερες δράσεις και ηλεκτρονικές εκστρατείες για ενημέρωση του κοινού, κατέληξε η κ. Ιωαννίδου.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top