ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Κοινωνικές και Ψυχολογικές Ανάγκες των Τρανς Ατόμων στην Κύπρο

Κοινωνικές και Ψυχολογικές Ανάγκες των Τρανς Ατόμων στην Κύπρο

Η ταυτότητα του φύλου είναι μία από τις πλέον θεμελιώδεις διαστάσεις της ζωής.

Εν τούτοις έχει διαπιστωθεί πως τα ανθρώπινα δικαιώματα των Τρανς ατόμων περιφρονούνται σε μεγάλο βαθμό, παρόλο που τα ζητήματα που απασχολούν αυτούς τους ανθρώπους είναι εξαιρετικά σοβαρά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα που εμφανίζονται μόνο σε αυτή την ομάδα.

Αυτές ήταν μερικές από τις πολλές επισημάνσεις που υποδείχθηκαν στη διάρκεια της παρουσίασης έρευνας, στο Αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με τίτλο: «Κοινωνικές και Ψυχολογικές Ανάγκες των Τράνς Ατόμων στην Κύπρο», ύστερα από ανάθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης με ερευνητικούς συνεργάτες το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την ACCEPT-ΛΟΑΤ της Κύπρου.

Με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκού Προσωπικού και Έρευνας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Καθηγητή Κωνσταντίνο Φελλά, Ανώτερη Ερευνήτρια την Υποψήφια Διδάκτορα Γεωργία Χαραλάμπους και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, η μελέτη παρουσίασε μία ολοκληρωμένη και επιστημονική εικόνα των κοινωνικών και ψυχολογικών αναγκών των Τρανς ατόμων σήμερα στην Κύπρο.

«Τα νομικά πλαίσια στην Ευρώπη, συχνά κατηγοριοποιούν την ταυτότητα του φύλου μαζί με το σεξουαλικό προσανατολισμό, κάτι που δεν ισχύει, καθώς η ταυτότητα φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι δύο εντελώς διαφορετικά ζητήματα», επισήμανε ο Καθηγητής Φελλάς, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα των Τρανς συμπολιτών μας δεν αφορούν μόνο σε αυτή την ευάλωτη ομάδα, αλλά είναι πρωτίστως ζήτημα δημοκρατίας, αναγνώρισης ατομικών ελευθεριών και ισονομίας για όλους», τόνισε η κυρία Στέλλα Κυριακίδου, τ. Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Επικεφαλής της Κυπριακής Αντιπροσωπίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών Ανδρών και Γυναικών.

Πρόσθεσε πως «η δράση μας στην προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου δεν μπορεί να είναι αποσπασματική, επιλεκτική, γιατί αυτό από μόνο του προάγει διακρίσεις και αντιβαίνει τον θεμελιώδη σκοπό της ύπαρξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι η ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση των ανθρώπων».

Τις νομικές διαστάσεις του θέματος παρουσίασε ο Δρ. Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως δεν υπάρχει διεθνής σύμβαση για τα Τρανς άτομα, παρά μόνο ψηφίσματα-κείμενα, που δίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές στις κυβερνήσεις.

«Το ερώτημα που τίθεται αφορά στο ποιο είναι το δημόσιο συμφέρον που μερικοί επικαλούνται, ώστε να αρνούνται τα δικαιώματα των Τρανς», διερωτήθηκε, ενώ τόνισε πως είναι τεράστιο λάθος το να βλέπουμε τα άτομα Τρανς ως άρρωστα. Αναφέρθηκε στο λεγόμενο «βέλτιστο» συμφέρον του παιδιού, επισήμανε πως δεν πρέπει να τεθεί ζήτημα ηλικίας, ζήτησε να μπορεί να αποφασίζει το παιδί, ενώ θα πρέπει να ακούγεται και η μεριά των γονέων.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας επικεντρώθηκε: 1) στις κοινωνικές διακρίσεις και τον αποκλεισμό, 2) στον επαγγελματικό αποκλεισμό και τη δυσκολία εξεύρεσης εργασίας, 3) στις διακρίσεις και τις στάσεις στη βάση της ταυτότητας φύλου σε δημόσιες και άλλες υπηρεσίες, και 4) στις διαδικασίες ιατρικών παρεμβάσεων και την ταυτότητα φύλου.

Όπως επισήμανε ο Καθηγητής Φελλάς, οι συμμετέχοντες στην έρευνα, δήλωσαν πως δυσκολεύονται αφάνταστα αναφορικά με την εξεύρεση εργασίας, βιώνουν αισθήματα άγχους, φόβου, απογοήτευσης, ντροπής και αδικίας όταν καλούνται να παρουσιάσουν την ταυτότητα τους σε δημόσιους και άλλους χώρους, βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό από νεαρή ηλικία, αλλά και στη συνέχεια κατά την ενήλικη ζωή ως μέρος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, ενώ σε καθημερινή βάση βιώνουν διακρίσεις και ρατσισμό σε δημόσιους χώρους και δημόσιες υπηρεσίες.

«Στην έρευνα γίνεται εισήγηση για τη θέσπιση συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου, στη βάση του αυτοπροσδιορισμού χωρίς ιατρικές παρεμβάσεις, εκπαίδευση διοικητικών λειτουργών και προσωπικού νοσηλευτικών και κρατικών υπηρεσιών, καθώς και υπηρεσιών όπως η αστυνομία, αλλά και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών λειτουργών σε θέματα ταυτότητας φύλου και, τέλος, η αναθεώρηση εντύπων που συμπληρώνονται σε δημόσιες και άλλες υπηρεσίες, όπου ζητείται το φύλο», ολοκλήρωσε ο Καθηγητής Φελλάς.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο κύριος Νικόλας Τρύφων, Πρόεδρος της οργάνωσης Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου και ο κύριος Αλ Νταβιντιάν, εκ μέρους της ομάδας Τρανς της οργάνωσης Accept-ΛΟΑΤ Κύπρου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Γεωργία Χαραλάμπους, Υποψήφια Διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top