ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ: Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελευθεροτυπίας «εμπλέκει» την Ε.Δ.Δ. στο γλωσσάριο της φίμωσης - ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελευθεροτυπίας «εμπλέκει» την Ε.Δ.Δ. στο γλωσσάριο της φίμωσης - ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Ακόμα και διεθνές δημοσίευμα κάνει ξεκάθαρα λόγο για άμεση εμπλοκή της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας στο εγχείρημα δημιουργίας γλωσσαρίου για τους δημοσιογράφους, που δεν θα ενοχλεί το καθεστώς των κατεχομένων και θα διαστρεβλώνει τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής…

Του Φάνη Μακρίδη

Αυτή τη φορά το αδιάψευστο ντοκουμέντο προέρχεται από οργανισμό με παγκόσμια αναγνώριση. Πρόκειται για το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Τύπο και την Ελευθεροτυπία (European Centre for Press&Media Freedom).

Το ECPMF με ρεπορτάζ του στις 11 Οκτωβρίου του 2017 κάνει ξεκάθαρα λόγο για συμμετοχή της Επιτροπής Δεοντολογίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε εγχείρημα για δημιουργία «ειρηνικού γλωσσαρίου», όπως χαρακτηρίζεται στο δημοσίευμα.

«Κορυφαία στελέχη των Ενώσεων δημοσιογράφων και των δυο Επιτροπών, υπεύθυνων για την αυτορρύθμιση των Μ.Μ.Ε. των δυο πλευρών του νησιού, συναντήθηκαν στην αποστρατικοποιημένο ζώνη κατάπαυσης πυρός που χωρίζει την Ελληνόφωνη και Τουρκόφωνη κοινότητα, στις 9 Οκτωβρίου, για μια σειρά από συναντήσεις με τον Harlem Désir, τον προσφάτως διορισθέντα Εκπρόσωπο των Μ.Μ.Ε. και της Ελευθερίας του ΟΑΣΕ» σημειώνεται στη δεύτερη παράγραφο του κειμένου, που δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για την εκεί παρουσία της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Στην έκτη παράγραφο του ίδιου δημοσιεύματος, προστίθενται τα ακόλουθα: «Την ίδια στιγμή, οι δυο δημοσιογραφικές επιτροπές και ενώσεις των δημοσιογράφων έδωσαν την ομόφωνη έγκρισή τους σε πρόταση για δημιουργία ενός κοινού γλωσσαρίου για ευαίσθητες λέξεις και σκοπίμως προβοκατόρικη ρητορική για να αντιμετωπιστεί η ρητορική μίσους στα ρεπορτάζ των Μ.Μ.Ε.». Εδώ να σημειωθεί ότι ο Χρίστος Χριστοφίδης, μέλος και της Ε.Ε.Δ. αλλά και του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, σε δηλώσεις του στη «Σημερινή» δεν ήταν σε θέση να πει ποιες λέξεις θα απαλειφθούν από τουρκοκυπριακής πλευράς. Μίλησε (σύμφωνα πάντα με τη «Σημερινή») μόνο για τις φράσεις/λέξεις που χρησιμοποιούμε οι Ελληνοκύπριοι δημοσιογράφοι και ενοχλούν το καθεστώς των κατεχομένων.

Να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Τύπο και την Ελευθεροτυπία εδρεύει στη Γερμανία και είναι αναγνωρισμένο. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα εντός του πρώτου 10ημέρου του τρέχοντος Ιουνίου, συμμετέχει σε καμπάνια υπέρ της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία. Ακόμη, εκ των ιδρυτικών μελών του ECPMF είναι ο Γιώργος Πλειός, Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Θυμίζουμε ότι το ThemaOnline δημοσίευσε τη Δευτέρα (18/06) ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου που είχε εκδοθεί στις 10 Οκτωβρίου του 2017 και έκανε ξεκάθαρα λόγο για συμμετοχή της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας στις προσπάθειες για δημιουργία γλωσσαρίου.

Πάντως, ο πρόεδρος της Ε.Δ.Δ., Γιώργος Παυλίδης, είχε δηλώσει στην εκπομπή του SIGMA «Μεσημέρι και Κάτι» ότι η Επιτροπή της οποίας προεδρεύει δεν συμμετείχε στο όλο εγχείρημα. Είχε αναφέρει ότι ο κ. Χρίστος Χριστοφίδης δεν συμμετείχε στις συναντήσεις ως μέλος της Ε.Ε.Δ. αλλά ως εμπειρογνώμονας.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top