ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΟΖ: «Η TOTAL θέλει να διευρύνει τις δραστηριότητές της»

ΑΟΖ: «Η TOTAL θέλει να διευρύνει τις δραστηριότητές της»

Το ενδιαφέρον της γαλλικής TOTAL για διεύρυνση των δραστηριοτήτων της στην κυπριακή ΑΟΖ επιβεβαίωσε ο Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο υπουργός Ενέργειας μίλησε στα ΜΜΕ μετά τη συνάντηση του Στεφάν Μισέλ, ανώτερο αντιπρόεδρο της TOTAL για Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως είπε, «η συνάντηση επικεντρώθηκε στο ενδιαφέρον της γαλλικής εταιρείας να επεκτείνει, να διευρύνει τις δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ».

Εξέφρασε «απόλυτη» ικανοποίηση για το ενδιαφέρον της εταιρείας και πέραν του τεμαχίου 8, για το οποίο αξιώνει το 50% των δικαιωμάτων.

«Μιλήσαμε επίσης και για την ανακάλυψη στο τεμάχιο 6, για τη δουλειά που γίνεται για να οριστικοποιηθεί το μέγεθος της και προς αυτή την κατεύθυνση τις επόμενες μέρες θα γίνουν γεωλογικά εργαστήρια με τους δικούς μας συμβούλους και γεωλόγους, αλλά και τους γεωλόγους της εταιρείας», σημείωσε.

Σε ερώτηση εάν η εταιρεία ενδιαφέρεται και για υγροποίηση και για τερματικά, ο κ. Υπουργός είπε ότι «δεν έχουμε συζητήσει τρόπους εκμετάλλευσης, ειδικά της ανακάλυψης, διότι πρέπει πρώτα να εκτιμηθεί το μέγεθός της και να φθάσουμε σε έναν οριστικό αριθμό. Αλλά από συζητήσεις που είχαμε στο παρελθόν, η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει με τις απαραίτητες επενδύσεις για τον βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης των ανακαλύψεων ή των μελλοντικών ανακαλύψεων».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι δεν συζητήθηκε σήμερα το ερευνητικό πρόγραμμα της εταιρείας.

Κληθείς να πει πότε θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για επικύρωση η αίτηση της TOTAL για συνεργασία με την ΕΝΙ στο τεμάχιο 8, είπε ότι «το θέμα έπρεπε βάσει νόμου να σταλεί στη συμβουλευτική επιτροπή για υδρογονάνθρακες. Έχει σταλεί, η Επιτροπή ζητά κάποιες τυπικές διευκρινίσεις από την εταιρεία και ακολούθως, το θέμα θα έρθει στο Υπουργικό Συμβούλιο για τελική απόφαση». 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top