ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επιφυλάσσεται το δικαστήριο για προφυλάκιση ή όχι του Δημοτικού Γραμματέα Λάρνακας

Επιφυλάσσεται το δικαστήριο για προφυλάκιση ή όχι του Δημοτικού Γραμματέα Λάρνακας

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας – Αμμοχώστου θα εκδώσει την Πέμπτη (5/7) το πρωί απόφαση αναφορικά με αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής για φυλάκιση του Δημοτικού Γραμματέα Λάρνακας Λευτέρη Εμπεδοκλή στη βάση καταγγελίας για επηρεασμό μάρτυρα.

Ο Δημοτικός Γραμματέας, 57 χρόνων, είναι κατηγορούμενος σε υπόθεση που αφορά κλοπή, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Κατά την διαδικασία που έγινε την Τετάρτη (4/7) η Άντρη Κωνσταντίνου εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής υπέβαλε το αίτημα κράτησης του Λευτέρη Εμπεδοκλή, στη βάση καταγγελίας Λειτουργού του Δήμου Λάρνακας για προσπάθεια του Δημοτικού Γραμματέα για επηρεασμό του, τη στιγμή που γνώριζε ότι θα ήταν μάρτυρας κατηγορίας σε υπόθεση που εκκρεμεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου.

Σε κατάθεση του ενώπιον του Δικαστηρίου ο Αλέξης Ασημάκης, ανακριτής της υπόθεσης, είπε ότι στις 20/6/2018 μετέβη στα γραφεία του ΤΑΕ Λάρνακας Λειτουργός του Δήμου και κατήγγειλε πως την προηγούμενη ημέρα τον επισκέφθηκε στο κατάστημα του ο Δημοτικός Γραμματέας και προσπάθησε να του αποσπάσει πληροφορίες σχετικά με την κατάθεση που έδωσε στην Αστυνομία και αφορούσε υπόθεση στην οποία θα κατέθετε ως μάρτυρας κατηγορίας.

Πρόσθεσε ότι στις 24/6/2018 κλήθηκε στο ΤΑΕ Λάρνακας ο Δημοτικός Γραμματέας και αφού έδωσε κατάθεση για την υπόθεση, στη συνέχεια κατηγορήθηκε γραπτώς, αφέθηκε ελεύθερος και την Τετάρτη του επιδόθηκε κατηγορητήριο για να παρουσιαστεί ενώπιον Δικαστηρίου.

Στην κύρια κατάθεση του και κληθείς από την Αντρη Κωνσταντίνου, ο ανακριτής αναγνώρισε τη κατάθεση που έδωσαν στον ίδιο ο Λειτουργός του Δήμου και ο Δημοτικός Γραμματέας οι οποίες και κατατέθηκαν ως τεκμήρια.

Επανέλαβε ακόμα ότι σύμφωνα με την καταγγελία του Λειτουργού, ο Δημοτικός Γραμματέας τον επισκέφθηκε στο κατάστημα του και του έκανε ερωτήσεις σε ουσιώδη ζητήματα, ανέφερε πως η υπόθεση καταχωρήθηκε στη βάση της συγκεκριμένης μαρτυρίας και σημείωσε πως αυτή «αποδεικνύει παρενόχληση μάρτυρα».

Αντεξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου, ο μάρτυρας είπε ότι μετά την επίσκεψη που δέχθηκε ο Λειτουργός του Δήμου από τον Δημοτικό Γραμματέα, επικοινώνησε αμέσως με τον ανακριτή της υπόθεσης στον οποίο ανέφερε τα γεγονότα. Ωστόσο ο ανακριτής επειδή βρισκόταν στο εξωτερικό, επικοινώνησε με το ΤΑΕ Λάρνακας, ανέφερε τα όσα διαδραματίστηκαν και έτσι ξεκίνησε η υπόθεση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Δημητρίου, ο μάρτυρας είπε πως δεν υπήρχε στη μέση τρίτο πρόσωπο με την έννοια ότι κάποιος ειδοποίησε την Αστυνομία για τη επίσκεψη του Δημοτικού Γραμματέα στο κατάστημα του Λειτουργού του Δήμου και πως δεν θεωρεί πως η μαρτυρία του Λειτουργού «συνάδει με αυτή του κατηγορούμενου».

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε στο μάρτυρα πως η Αστυνομία δεν έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην καταγγελία του Λειτουργού του Δήμου για επηρεασμό μάρτυρα και άφησαν τον κατηγορούμενο να «αλωνίζει», με τον μάρτυρα να απαντά πως «δεχτήκαμε την καταγγελία με πάσα σοβαρότητα. Όταν μας λέχθηκε πως ο Δημοτικός Γραμματέας υπέβαλε ερωτήσεις στο συγκεκριμένο Λειτουργό για την υπόθεση που κατηγορείται στο Κακουργιοδικείο, αντιληφθήκαμε πως έγινε προσπάθεια επηρεασμού μάρτυρα».

Η Άντρη Κωνσταντίνου επανέλαβε ενώπιου του Κακουργιοδικείου τα γεγονότα της υπόθεσης, είπε πως ο κατηγορούμενος γνώριζε ότι ο Λειτουργός θα ήταν μάρτυρας κατηγορίας και πως ανέφερε στο Λειτουργό ότι θα του έδινε ερωτηματολόγιο το οποίο ετοίμασε με το δικηγόρο του για να απαντήσει.

«Εάν αυτό δεν είναι παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία, τότε τι είναι» διερωτήθηκε η κα. Κωνσταντίνου.

Ο κ. Δημητρίου ανέφερε από την πλευρά του ότι «αυτά τα τεχνάσματα είναι καλό να σταματήσουν, γιατί περί τεχνασμάτων πρόκειται» και σημείωσε πως «είναι καθαρά εκδικητική η λογική» της Κατηγορούσας Αρχής στην υπόθεση.

Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου ανέβαλε για την Πέμπτη το πρωί την απόφαση του Σώματος στο αίτημα για φυλάκιση του κατηγορουμένου.

Σημειώνεται ότι η σημερινή διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση του επιχειρηματία Θεοδόση Χρυσοστόμου, μόνιμου κάτοικου Βρετανίας και ιδιοκτήτη κέντρου αναψυχής που βρίσκεται στη Λεωφόρο Τάσου Μητσόπουλου στη Λάρνακα, ο οποίος ανάφερε πως είχε δώσει στον Λευτέρη Εμπεδοκλή ποσό ύψους 35 χιλιάδων ευρώ για να διευθετήσει τη νομιμοποίηση παράνομης επέκτασης του υποστατικού του.

Αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε το Μάιο του 2013 με τον τότε Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, στη παρουσία του κατηγορούμενου και του Δημοτικού Αρχιτέκτονα, με τον τότε Δήμαρχο να εισηγείται τη πληρωμή προστίμου ύψους 15 χιλιάδων ευρώ προκειμένου να νομιμοποιηθεί η παράνομη επέκταση.

Ο παραπονούμενος ανέφερε επίσης ότι το 2015 σε ταξίδι του στη Κύπρο επισκέφθηκε τον κατηγορούμενο ο οποίος του είπε πως επειδή τα τετραγωνικά μέτρα του υποστατικού ήταν πολλά, το πρόστιμο θα ανερχόταν στις 35 χιλιάδες ευρώ, κάτι που έγινε αποδεκτό από τον επιχειρηματία.

Σύμφωνα με την κατάθεση του επιχειρηματία, στις 8 Σεπτεμβρίου 2015, απέσυρε από την Τράπεζα του ποσό 35 χιλιάδων ευρώ σε μεγάλα χαρτονομίσματα και την ίδια μέρα το παρέδωσε σε μετρητά στον Δημοτικό Γραμματέα λέγοντας του «ας την δουλειά πάνω μου και θα τα κανονίσω» χωρίς όμως του δώσει καμία απόδειξη ούτε οποιοδήποτε έγγραφο παραλαβής των χρημάτων.

Ανέφερε ακόμα ότι λίγους μήνες μετά και ενώ βρισκόταν στη Βρετανία, ενημερώθηκε ότι ο Δήμος Λάρνακας είχε κινήσει δικαστικές διαδικασίες εναντίον του για τις συγκεκριμένες παρανομίες, οπότε αναγκάστηκε να έρθει στην Κύπρο.

Σύμφωνα πάντα με τη κατάθεση του επιχειρηματία στις 20/5/16 μετέβη με φίλο του στο Δημαρχείο για να συναντηθεί με τον Δημοτικό Γραμματέα, αλλά τελικά μετέβησαν στο γραφείο του τότε Αντιδημάρχου ο οποίος μετά από επίμονες ερωτήσεις ενημερώθηκε πως όντως ο Δήμος Λάρνακας είχε κινήσει δικαστικές διαδικασίες για την υπόθεση του επιχειρηματία και των ενοικιαστών του υποστατικού του.

Στην κυρίως εξέταση του ο κ. Χρυσοστόμου είπε πως ουσιαστικά με τον κατηγορούμενο συναντήθηκε 4 φορές, ότι μετά τη συμφωνία με τον τότε Δήμαρχο Αντρέα Λουρουτζιάτη, «έδωσα οδηγίες να καταστραφούν οι παρανομίες, που ήταν ένα μπαρ στη παραλία και μία ομπρέλα μεγέθους 8χ8 μέτρα αξίας 12 χιλιάδες ευρώ, πλήρωσα τελικά πρόστιμο 35 χιλιάδων ευρώ και δεν έγινε τίποτε. Τότε αντιλήφθηκα ότι ο κατηγορούμενος με γέλασε, πως τα πράγματα δεν ήταν νόμιμα, οπόταν κατήγγειλα την υπόθεση στην Αστυνομία» ανέφερε.

Η αντεξέταση του επιχειρηματία από τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου θα συνεχιστεί την Πέμπτη (5/7).

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top