logo
ΑΡΧΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΓΚΛΗΜΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
LIFESTYLE
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΕΛΛΑΔΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΣ LIFESTYLE ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΘΝΗ ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΟΥΜΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΙ ΑΡΘΟΓΡΑΦΙΑ ΦΑΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΡΑ-ΤΗΕΜΑ ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΦΙΛΟΖΩΟΙ

Το νομοσχέδιο για εκποιήσεις προκάλεσε αντιδράσεις - 'Δεν επιδέχονται τροποποιήσεων'

 06 Ιουλ 2018 Οικονομία

Αντιδράσεις στην Επιτροπή Οικονομικών για το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις.

Το νομοσχέδιο των εκποιήσεων (περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως τροποποιητικός νόμος) συγκεντρώνει τις περισσότερες αντιδράσεις από το πακέτο των πέντε κυβερνητικών νομοσχεδίων (συν οι τιτλοποιήσεις) για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως προκύπτει από τη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Στη συνεδρία που έγινε την Παρασκευή εξετάστηκαν τα νομοσχέδια όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την ενσωμάτωση των εισηγήσεων του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ. Η Επιτροπή θα συνέλθει εκ νέου αύριο (09:00) σε κλειστή συνεδρία για εξέταση των τροπολογιών. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Αβέρωφ Νεοφύτου, η Επιτροπή θα τελειώσει οριστικά πριν από το μεσημέρι, ώστε να είναι έτοιμες οι ομάδες για τις πολιτικές τους τοποθετήσεις ενόψει της συνεδρίας της Κυριακής.

Μέχρι στιγμής τα νομοσχέδια φαίνεται να συγκεντρώνουν υποστήριξη από τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ.

Οι αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στο νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, με το σημείο αιχμής να εντοπίζεται στο δικαίωμα των δανειοληπτών να προσφεύγουν στην δικαιοσύνη κατά της διαδικασίας εκποίησης της ενυπόθηκης εξασφάλισης. Η Νομική Υπηρεσία, το Υπουργείο Οικονομικών και ο ΔΗΣΥ θεωρούν πως το νομοσχέδιο ως έχει διαμορφωθεί παρέχει επαρκή προστασία, ενώ αντίθετα επιφυλάξεις εκφράζουν τα υπόλοιπα κόμματα.

Κόμματα της αντιπολίτευσης εισηγήθηκαν πιο ξεκάθαρη πρόνοια για το δικαίωμα προσφυγής του δανειολήπτη, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να απορρίπτει το ενδεχόμενο νέων τροποποιήσεων, λέγοντας πως τα νομοσχέδια ήδη έχουν υποστεί αρκετές αλλαγές.

«Εάν τα κόμματα που έχουν τροπολογίες έχουν την πλειοψηφία, θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Είναι απλά τα πράγματα», ανέφερε σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Υπάρχουν προτάσεις νόμου ακριβώς αντίθετες με το πνεύμα των κυβερνητικών νομοσχεδίων. Αν έχουν την πλειοψηφία να περάσουν τη δική τους πρόταση νόμου, δεν χρειάζεται να κάνουν τροπολογίες. Αν έχουν πλειοψηφία θα περάσουν την πρόταση νόμου τους που είναι αντίθετη προς την πολιτική κατεύθυνση των κυβερνητικών νομοσχεδίων», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τους προβληματισμούς που εκφράστηκαν από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, ο κ. Νεοφύτου προέβαλε τη θέση ότι έχουν επιλυθεί κατά απόλυτο τρόπο.

Ο κ. Σιζόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε την Πέμπτη (6/7) με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ανέφερε μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απέστειλε επιστολή διαβεβαιώνοντας πως θα συσταθεί ειδικό τμήμα στα Επαρχιακά Δικαστήρια για να εξετάζουν σε διάστημα δύο με τρεις μήνες προσφυγές δανειοληπτών κατά των διαδικασιών εκποίησης, έτσι ώστε να μην καθυστερεί η διαδικασία. Πάντως ο κ. Σιζόπουλος άφησε να νοηθεί πως δεν είναι ικανοποιημένος με τις αλλαγές.

Το τροποποιητικό νομοσχέδιο προνοεί την επιτάχυνση της διαδικασίας εκποίησης, αφού θα αποστέλλεται μόνο μια φορά η ειδοποίηση τύπου «Θ».

Έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσον όντως ο δανειολήπτης έχει το δικαίωμα προσφυγής, εξέφρασε Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών, με τον Πρόεδρο του Κώστα Μελά να μιλά για «ρεζιλίκι».

Απαντώντας, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε πως «δεν θεωρούμε ότι…παραβιάζεται οποιοδήποτε ΄συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη».

Υπό τις επιφυλάξεις των κομμάτων, ο κ. Νεοφύτου είπε πως με το "νέρωμα" των προνοιών του νομοσχεδίου «σε ένα χρόνο θα είμαστε εδώ».

Εξάλλου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η προστασία του δικαιώματος προσφυγής επιτυγχάνεται με τη συμπερίληψη της πρόνοιας για έκδοση προστατευτικού διατάγματος υπέρ του ενυπόθηκου οφειλέτη, ενώ προστέθηκε και πρόνοια για προστασία του ενυπόθηκου δανειολήπτη αν αυτός συμμετέχει στο πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ, που προνοεί την επιδότηση δόσης.

Αναφορικά με τις επιφυλάξεις για τις εκτιμήσεις των ακινήτων για σκοπούς της εκποίησης, προστέθηκε η τροπολογία πως οι δύο εκτιμητές κατά τη διενέργεια των εκτιμήσεών τους θα λαμβάνουν υπόψη την εκάστοτε εκτίμηση του αρμόδιου επαρχιακού κτηματολογικού γραφείου.

Τα υπόλοιπα νομοσχέδια του πακέτου αφορούν τις τροποποιήσεις στον περί αγοραπωλησίας πιστωτικών διευκολύνσεων νόμο (πωλήσεις δανείων), τις τροποποιήσεις στους νόμους για τη αφερεγγυότητα και τους συμβούλους αφερεγγυότητας και στον περί εταιρειών νόμο, καθώς και το νομοσχέδιο για την τιτλοποίηση δανείων. Επί των υπολοίπων δεν σημειώθηκαν αντιδράσεις.

Από ΚΥΠΕ