ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητικές προσπάθειες για φάρμακα σε προσιτές τιμές

Κυβερνητικές προσπάθειες για φάρμακα σε προσιτές τιμές

Συνεχίζεται η προσπάθεια για φάρμακα σε προσιτές τιμές, λένε οι Υπουργοί Υγείας Κύπρου και Ελλάδας.

Στην προσπάθεια που καταβάλλεται μέσω της Διακήρυξης της Βαλέτα για πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα και ακριβά φάρμακα σε προσιτές τιμές, αναφέρθηκαν σήμερα σε δηλώσεις τους οι Υπουργοί Υγείας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου και της Ελλάδας Ανδρέας Ξανθός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, μιλώντας μετά το πέρας της 5ης Συνάντησης της Τεχνικής Επιτροπής της Βαλέτα, στην Αθήνα, ο κ. Ιωάννου ευχαρίστησε αρχικά τον Υπουργό Υγείας της Ελλάδας για τη διοργάνωση της Συνάντησης. Ο δρ Ξανθός, σημείωσε, «είναι ένθερμος υποστηρικτής της ιδέας αυτής από το ξεκίνημά της, εδώ και περίπου έναν χρόνο».

Ο Κύπριος Υπουργός υπογράμμισε πως «η πρωτοβουλία αυτή είναι πολύ σημαντική για χώρες όπως την Κύπρο και την Ελλάδα, γιατί στόχος της είναι η προμήθεια καινοτόμων και ακριβών φαρμάκων έγκαιρα, αλλά και σε προσιτές τιμές. Οι χώρες, οι οποίες αποτελούν την Πρωτοβουλία της Βαλέτα, έχουν στο σύνολο 160 εκ. πληθυσμό, οπότε θεωρούμε ότι θα έχουμε πλέον την αγοραστική δύναμη για να μπορούμε να προμηθεύσουμε έγκαιρα και σε προσιτές τιμές τους ασθενείς μας με καινοτόμα φάρμακα».

Στη συνέχεια, ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην εισήγηση του δρος Ξανθού κατά την προηγούμενη συνάντηση αναφορικά με το θέμα της θωράκισης των αποτελεσμάτων της Βαλέτα και της πιθανής υπογραφής μιας διεθνούς Σύμβασης. Η πρόταση παρουσιάστηκε και συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρία, «και όλα τα μέλη έχουν δεσμευτεί να μελετήσουν και να αξιολογήσουν την πρόταση αυτή, ούτως ώστε να προχωρήσουμε με αναβάθμιση του νομικού πλαισίου της Συμφωνίας αυτής, και να μπορέσουμε να θωρακίσουμε τα αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες».

Τέλος, ο κ. Ιωάννου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία θα προχωρήσει και θα ενισχυθεί και πολύ σύντομα θα υπάρξουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Υγείας της Ελλάδας δήλωσε πως η πρόκληση της πρόσβασης των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα όσο ακριβά κι αν είναι, αποτελεί μια πολύ σημαντική προτεραιότητα.

Η περαιτέρω ενίσχυση αυτής της πρωτοβουλίας, έτσι ώστε να έχουν τα αποτελέσματά της νομική ισχύ και εγκυρότητα, χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο, είπε.

Ο Έλληνας Υπουργός σημείωσε πως η κύρια επιδίωξη είναι να δοθεί μεγαλύτερη ασφάλεια στους ασθενείς ότι «μπορούν να έχουν εγγυημένη πρόσβαση στη σύγχρονη φαρμακευτική καινοτομία, στα φάρμακα τα οποία είναι αποτελεσματικά, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούν σε ίαση των νοσημάτων».

Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις, είπε ο δρ Ξανθός, όπως είναι τα σύγχρονα ογκολογικά φάρμακα, τα φάρμακα για τα αυτοάνοσα νοσήματα, τα φάρμακα που αφορούν σπάνιες παθήσεις, τα λεγόμενα «ορφανά» φάρμακα, τα βιοομοειδή βιοπαρόμοια, που είναι μια αναδυόμενη αγορά.

«Συζητήσαμε λοιπόν πώς θα υπάρχει μια προτεραιοποίηση, μια ιεράρχηση και μια κοινή στοχοθεσία» είπε ενώ ανέφερε ότι σε αυτή την φάση, η Ελλάδα έχει παίξει ένα κρίσιμο και ενεργό ρόλο.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 και ώρα 09:50 στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, βρίσκεται σε ύφεση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top