ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταγγελία Κυπριακής Δημοκρατίας για τουρκικές παραβιάσεις - ΕΓΓΡΑΦΟ

Καταγγελία Κυπριακής Δημοκρατίας για τουρκικές παραβιάσεις - ΕΓΓΡΑΦΟ

Καταγγελία προς τα Ηνωμένα Έθνη έκανε ο Επιτετραμμένος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Οργανισμό.

O Επιτετραμμένος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη κ. Μιχάλης Μαύρος, με επιστολή ημερομηνίας 7 Αυγούστου 2018 προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες, καταγγέλλει τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που σημειώθηκαν από την Τουρκία τον περασμένο Ιούνιο.

Η επιστολή κυκλοφόρησε την Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018 ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με αρ. Α/72/947-S/2018/760.

Στην επιστολή του, ο κ. Μαύρος επισυνάπτει δύο έγγραφα, όπου περιγράφονται λεπτομερώς όλες οι τουρκικές παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας, του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η παράνομη χρήση από τα τουρκικά πολεμικά πλοία, λιμανιών τα οποία παραμένουν κλειστά.

Επισημαίνει παράλληλα, τη συστηματική χρησιμοποίηση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου από τουρκικά εμπορικά αεροσκάφη.

Ο Επιτετραμμένος σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι οι προαναφερθείσες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, αποσκοπούν ξεκάθαρα στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπογραμμίζει παράλληλα, ότι υπάρχει μια νομική Αρχή στην Κύπρο, η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αυτό διατυπώνεται στα διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ιδιαίτερα τα ψηφίσματα 541 (1983) και 550 (1984), όπου το Συμβούλιο καταδικάζει την ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ» ως νομικά άκυρης.

Καταλήγοντας, ο κ. Μαύρος παροτρύνει την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους όπως λάβουν υπόψη τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και συμβάλουν σε μια ουσιαστική επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, αντί να επικεντρώνονται στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας.

Διαβάστε εδώ την ΕΠΙΣΤΟΛΗ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top