ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: Με πρόταση νόμου Αβέρωφ η Βουλή πέταξε έξω τον Γενικό Ελεγκτή

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ: Με πρόταση νόμου Αβέρωφ η Βουλή πέταξε έξω τον Γενικό Ελεγκτή

«Πίσω από κλειστές πόρτες» έγιναν οι κινήσεις που οδήγησαν στην κατάρρευση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά και με όσα άφησε να νοηθούν ο Γενικός Ελεγκτής στην κατάθεσή του έναντι της Ερευνητικής Επιτροπής, δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση σε λογαριασμούς βουλευτών, παραγόντων από το τέλος του 2016 και εντεύθεν.

Σύμφωνα με τον Βάσο Βασιλείου («Ο Φιλελεύθερος»), στις 11 Νοεμβρίου 2016, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατέθεσε πρόταση νόμου εκ μέρους της κοινοβουλευτικής του ομάδας ώστε «να διευκρινιστεί η φύση και η έκταση της εξουσίας του Γενικού Ελεγκτή για την άσκηση διαχειριστικού ελέγχου στη ΣΚΤ».

Η πρόταση έθετε περιορισμούς στον έλεγχο που διενεργούσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στον Συνεργατισμό.

Κρίθηκε ορθό να περιοριστούν οι προσβάσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε στοιχεία που αν δίνονταν στη δημοσιότητα, ίσως να οδηγούσαν το θέμα αλλού.

Ενδεικτικά, η τροποποίηση του άρθρου 2Α του βασικού νόμου σημειώνει ότι «ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια διαχειριστικού ελέγχου δεν έχει εξουσία να ζητήσει άρση του τραπεζικού απορρήτου σε σχέση με οποιονδήποτε τραπεζικό λογαριασμό που τηρείται (ΣΚΤ) ή πρόσβαση σε στοιχεία ή και πληροφορίες στα οποία βάσει των Διεθνών Προτύπων Ελέγχου δεν θα είχε πρόσβαση πρόσωπο το οποίο διεξάγει ανεξάρτητο έλεγχο στις οικονομικές καταστάσεις του ιδρύματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Ελεγκτών και Υποχρεωτικών Ελέγχων των Ετήσιων και Ενοποιημένων Λογαριασμών Νόμου».

Η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ εγκρίθηκε με 38 ψήφους ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ. Κατά ψήφισαν η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ο Αδάμος Αδάμου, οι Οικολόγοι, η ΕΔΕΚ, το ΕΛΑΜ, η Συμμαχία Πολιτών και η Αλληλεγγύη.

Δεύτερη πρόταση νόμου του Αβέρωφ Νεοφύτου αφορούσε «Τροποποίηση του Ο περί Δημοσιονομικής Ευθύνης του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου, ώστε η ΣΚΤ να μην υπόκειται στον οικονομικό έλεγχο του γενικού ελεγκτή».

Υπέρ ψήφισαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΣΥ με 38 ψήφους και εναντίον η Χαραλαμπίδου, ο Αδάμου, Οικολόγοι, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ, Συμμαχία Πολιτών και Αλληλεγγύη.

Ακολούθησαν στις 2 Δεκεμβρίου τροποποιητικός νόμος από τον Γιώργο Λουκαΐδη και τη Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, που επανέφερε τον οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή στον Συνεργατισμό και τροποποιητικός νόμος για κατάθεση στοιχείων και πληροφοριών από τον Γιώργο Περδίκη.

Και οι δύο εγκρίθηκαν σχεδόν ομόφωνα, διορθώνοντας το λάθος προηγούμενης Ολομέλειας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top