ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομική Υπηρεσία: «Η Κύπρος δεν είναι μεταξύ των χωρών με μη ικανοποιητικό επίπεδο συμμόρφωσης με GRECO»

Νομική Υπηρεσία: «Η Κύπρος δεν είναι μεταξύ των χωρών με μη ικανοποιητικό επίπεδο συμμόρφωσης με GRECO»

Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα προς υλοποίηση των Συστάσεων της Επιτροπής GRECO, αλλά για αρχή είναι πολύ ικανοποιητικό ότι στη σχετική έκθεση δεν κρίθηκε το επίπεδο της Κύπρου ως μη ικανοποιητικό, αναφέρει το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα.

Αποδίδει παράλληλα το γεγονός στην αναβάθμιση κάποιων από τις Συστάσεις κατά τη συζήτηση της έκθεσης της Επιτροπής GRECO κατά της Διαφθοράς σε πλήρως ικανοποιητικές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, πρόκειται για την πρώτη Έκθεση Συμμόρφωσης μετά την αξιολόγηση της χώρας στα πλαίσια του Τέταρτου Γύρου και η Κύπρος έχει την υποχρέωση να ενημερώσει την GRECO για τις περαιτέρω ενέργειες που θα λάβει ως κράτος μέλος έτσι ώστε να υλοποιήσει τις μερικά και ολοκληρωτικά ανεφάρμοστες Συστάσεις μέσα στους επόμενους 18 μήνες, ήτοι μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2019.

 «Είναι ενθαρρυντικό ότι ήδη η Κύπρος από αυτό το πρώτο στάδιο συμμόρφωσης δεν κρίθηκε να έχει το επίπεδο συμμόρφωσης ‘συνολικά μη ικανοποιητικό’, ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη στα οποία οι Εκθέσεις Συμμόρφωσης εξετάστηκαν στα πλαίσια της εν λόγω 80ης Ολομέλειας της GRECO κρίθηκαν να έχουν  επίπεδο συμμόρφωσης ‘συνολικά μη ικανοποιητικό’» προστίθεται.

Αναφέρεται επίσης ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής GRECO εξέφρασε την ανησυχία του για τον μεγάλο αριθμό των Εκθέσεων κρατών μελών στα οποία δεν υπήρχε συμμόρφωση με τις Συστάσεις της GRECO και τις κάλεσε να διπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για να εφαρμόσουν τις εν λόγω Συστάσεις της GRECO. «Η Κύπρος δεν ήταν μέσα στις χώρες αυτές με επίπεδο συμμόρφωσης μη ικανοποιητικό, ακόμα και από αυτό το αρχικό στάδιο», συμπληρώνεται.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι ο εν λόγω Τέταρτος Γύρος είναι και ο μοναδικός που εκκρεμεί στο παρόν στάδιο για την χώρα μας. Στον προηγούμενο Τρίτο Γύρο η Κύπρος θεωρήθηκε «ως πλήρως επιτυχούσα», καθότι από επίπεδο συμμόρφωσης μη ικανοποιητικό, τους επόμενους 18 μήνες από την εξέταση της Δεύτερης Έκθεσης Συμμόρφωσης κατάφερε να υλοποιήσει τις Συστάσεις και να τερματίσει τον Γύρο.

Αναφορικά με την παρεμπόδιση της διαφθοράς στις εισαγγελικές αρχές, που αφορά την Νομική Υπηρεσία, από τις τέσσερις Συστάσεις που εκδόθηκαν, σημειώνεται ότι παρέμεινε ανεφάρμοστη η Σύσταση που αφορά στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας των κατηγόρων και την ικανότητα να διεξάγουν τα καθήκοντά τους σε ένα πιο αυτόνομο τρόπο που να καθοδηγείται από τις απαραίτητες εγγυήσεις σύμφωνα με τον κανόνα του νόμου.

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η μη προώθηση του νομοσχεδίου που αφορά την αυτονομία της Νομικής υπηρεσίας βρίσκεται ενώπιον της εκτελεστικής εξουσίας.

Η Νομική Υπηρεσία αναφέρει ακόμη ότι μερικώς εφαρμόσιμη, με βάση την πληροφόρηση που δόθηκε, κρίθηκε η Σύσταση που αφορά στην εισαγωγή κριτηρίων για την κατανομή των ποινικών υποθέσεων μεταξύ των κατηγόρων και τις αποφάσεις και οδηγίες για την ανακατανομή υποθέσεων εντός της Νομικής Υπηρεσίας καθώς και την ανάγκη αιτιολόγησης γραπτώς της αναστολής ποινικών διώξεων.

Τέλος, αναφέρεται ότι επαρκώς ικανοποιητικά αξιολογήθηκαν τα μέτρα που λήφθηκαν σε σχέση με τη Σύσταση Κώδικα Δεοντολογίας καθώς και την επαγωγή σε υπηρεσία προγραμμάτων κατάρτισης, που ειδικεύεται στις ανάγκες των κατήγορων, σε σχέση με την ηθική και την πρόληψη της διαφθοράς κ.λπ. ως συμπλήρωμα της γενικής εκπαίδευσης που εφαρμόζεται σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους στη χώρα μας.

Κατά τη συζήτηση της συμμόρφωσης της εν λόγω Σύστασης στην Ολομέλεια της GRECO, το επίπεδο συμμόρφωσης με την εν λόγω Σύσταση έχει αναβαθμιστεί από «μερική» σε «πλήρη συμμόρφωση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top