ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ: Καταγγελία των τουρκικών παραβάσεων στην Κύπρο

ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ: Καταγγελία των τουρκικών παραβάσεων στην Κύπρο

Τις συνεχόμενες παραβιάσεις της κυπριακής κυριαρχίας από την Τουρκία κατήγγειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης κατά τις εργασίες της 12ης Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών Ευρώπης, που φιλοξενεί το Κοινοβούλιο του Λιχτενστάιν στην πόλη Βαντούζ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Βουλής, σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια συζήτησης, με θέμα «Η κυριαρχία των μικρών κρατών: καταβολές και διεθνής αναγνώριση», ο κ. Συλλούρης αναφέρθηκε στην παράνομη τουρκική εισβολή του 1974’ και την επίσης παράνομη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των κατεχομένων εδαφών της Δημοκρατίας, καταγγέλλοντας τις συνεπακόλουθες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ιδιαίτερα δε των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος της Βουλής καυτηρίασε ακόμα το πιο πρόσφατο παράδειγμα παραβίασης της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, σε σχέση με την Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο Πρόεδρος της Βουλής της Μάλτας, Άντζελο Φερούτζια συμφώνησε με τον Κύπριο ομόλογό του και υπερθεμάτισε, λέγοντας ότι τόσο οι τουρκικές παραβιάσεις, όπως και ο άδικος τρόπος μεταχείρισης  της Κύπρου κατά την οικονομική κρίση του 2013, προφανώς δεν θα συνέβαιναν εάν επρόκειτο για μεγαλύτερο κράτος.

Εξάλλου, σε συζήτηση με θέμα «Πολιτική συμμετοχή: συγκεκριμένες προκλήσεις για τα μικρά κράτη της Ευρώπης», ο Πρόεδρος της Βουλής  είπε, ανάμεσα σ΄ άλλα, ότι οι προκλήσεις ενώπιον των ευρωπαϊκών κρατών, όπως η οικονομική κρίση, η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, καθώς και η αδυναμία αντιμετώπισης και διαχείρισης σοβαρών ζητημάτων, οδήγησε στην άνοδο λαϊκιστικών και ακραίων πολιτικών κομμάτων και κινημάτων.

Σε άλλη παρέμβασή του, σε συζήτηση με θέμα «Διεθνείς σχέσεις και διπλωματία: στρατηγικές και προτεραιότητες», ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε, μεταξύ άλλων,  ότι τα μικρά κράτη είναι προσηλωμένα στους κανόνες διεθνούς δικαίου και αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα της πολυμερούς διπλωματίας και των συνεργασιών, που τους δίνουν ισχυρότερη φωνή στη διεθνή πολιτική αρένα, όπου παρατηρείται ασυμμετρία μεταξύ μεγαλύτερων και μικρότερων χωρών.

Στο πλαίσιο της παρέμβασής του αυτής, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ομολόγους του για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για συνεργασία ανάμεσα σε Προέδρους Κοινοβουλίων της μικρότερων κρατών Μέσης Ανατολής σε ζητήματα ήπιας ισχύος. Τους κάλεσε δε, αν το επιθυμούν, να συμμετάσχουν σ’ αυτή την πρωτοβουλία.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Βουλής είχε το πρωί της Πέμπτης 20/09 ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Ιβάν Μπράγιοβιτς.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι διμερείς κοινοβουλευτικές σχέσεις και η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα δε του Μαυροβουνίου. Ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε επίσης τον κ. Μπράγιοβιτς για τη θέση αρχών που τηρεί το Μαυροβούνιο όσον αφορά στο Κυπριακό.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top