ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την κατανόηση των εταίρων για μεταναστευτικό συνάντησε ο Πρόεδρος

Την κατανόηση των εταίρων για μεταναστευτικό συνάντησε ο Πρόεδρος

Την κατανόηση των Ευρωπαίων εταίρων, αλλά και των θεσμών, όπως η Κομισιόν, συνάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε σχέση με την πίεση που δέχεται η Κύπρος λόγω της αύξησης των αφίξεων παράνομων μεταναστών στο έδαφός της το τελευταίο διάστημα.

Ο Πρόεδρος, ο οποίος έθεσε επιτακτικά το ζήτημα, έλαβε υπόσχεση στήριξης και δήλωσε ότι αναμένει "τα πρακτικά και γενικότερα μέτρα που η Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτίθενται να παράσχουν στην Κύπρο, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό κατά τον αποτελεσματικότερο τρόπο".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στήριξε με παρέμβασή του στην άτυπη Σύνοδο και τη διεξαγωγή Συνόδου στις αρχές του νέου έτους με τη βόρειο Αφρική "με την Αίγυπτο να διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο" σε αυτό. "Πιστεύουμε πως επιτέλους, για πρώτη φορά, συνειδητοποιούν οι Ευρωπαίοι εταίροι τον ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος μέσα από τη σταθερότητα που παρατηρείται στην αναχαίτιση ανάλογων ροών", τόνισε ο Πρόεδρος, μιλώντας στον Τύπο στο Σάλτσμπουργκ μετά το πέρας της συνάντησης των 28. "Είχα την ευκαιρία να αναπτύξω τα προβλήματα που η Κύπρος αντιμετωπίζει ως αποτέλεσμα της αύξησης των αιτητών ασύλου, και πώς προκύπτουν αυτά τα προβλήματα, λόγω της κατοχής, λόγω της παράνομης εισόδου, λόγω της μακράς διαχωριστικής γραμμής και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε", δήλωσε ο Πρόεδρος.

Τόνισε ακόμη ότι "η Άτυπη διήμερη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν πάρα πολύ σημαντική υπό το φως των σοβαρών θεμάτων με τα οποία έχει ενασχοληθεί, μεταξύ των οποίων ήταν το μεταναστευτικό, δηλαδή οι ροές προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν".

 

Brexit - Συνομιλίες με την Μέι για τις βρετανικές βάσεις:

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το Brexit, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι χθες είχε την ευκαιρία τόσο χθες βράδυ όσο και σήμερα να συναντηθεί με την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κα Τερέζα Μέι και να συζητήσει μαζί της "κάποιες εκκρεμότητες που αφορούν την εφαρμογή του κεκτημένου εντός των περιοχών των Βρετανικών Βάσεων που άπτονται και αφορούν βεβαίως Ευρωπαίους πολίτες".

"Με τα όσα σήμερα έχουμε συζητήσει φαίνεται να διαγράφεται μια θετική εξέλιξη, ώστε να υπάρξει μια ομαλότητα ούτως ώστε όχι μια τρίτη χώρα να ελέγχει την εφαρμογή του κεκτημένου στις περιοχές των Βάσεων, αλλά οι χώρες που ανήκουν στην ΕΕ, δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία", ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος, ο οποίος συναντήθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου με τον Μισιέλ Μπαρνιέ για το ίδιο θέμα, από τον οποίον και ενημερώθηκε για "θέματα που άπτονται των Βάσεων και των Κυπρίων Ευρωπαίων πολιτών".

"Οφείλω να πω ότι είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος από την ενημέρωση από τον κ. Μπαρνιέ, αλλά πολύ περισσότερο από τη συνομιλία που είχαμε με τη Βρετανίδα Πρωθυπουργό όσον αφορά τα ειδικά μας θέματα", τόνισε.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και στις συζητήσεις των 28 για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων και την εσωτερική ασφάλεια, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την ασφάλεια του κυβερνοχώρου, την αντιμετώπιση των fake news, και "τα μέτρα ασφάλειας που πρέπει η ΕΕ και γενικότερα τα κράτη να λάβουν, ώστε να αποτρέψουν ανάλογα φαινόμενα που δημιουργούν αστάθεια στις κοινωνίες της κάθε μιας των χωρών, είτε μελών είτε και μη", όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

Η Σύνοδος των MED7

Τέλος, ο Πρόεδρος με την ευκαιρία της παρουσίας των επτά αρχηγών των κρατών που αποτελούν τα μέλη της Συνόδου των επτά μεσογειακών κρατών (MED7), συζήτησε τόσο με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Εμανουέλ Μακρόν όσο και με τον Ισπανό Πρωθυπουργό, με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, καθώς και με τους Πρωθυπουργούς της Πορτογαλίας, της Μάλτας και της Ελλάδας, "με στόχο να δούμε πώς επαναδραστηριοποιείται μια σημαντική Σύνοδος που αφορούσε τα προβλήματα των μεσογειακών χωρών".

"Θέλω να ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξει καθορισμός ημερομηνίας, έτσι ώστε να συνέλθει στην Κύπρο η Σύνοδος των επτά. Υπάρχει η γενικότερη αποφασιστικότητα, η αποφασιστικότητα όλων των χωρών μελών να συνεχίσει ένας θεσμός που είναι τρομερά δημιουργικός όσον αφορά τα προβλήματα που οι μεσογειακές χώρες αντιμετωπίζουν", κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top