ΔΙΕΘΝΗ

Brexit: Αδιέξοδο μετά τη Σύνοδο της Αυστρίας - Σκληρή στάση από Παρίσι και Βερολίνο

Brexit: Αδιέξοδο μετά τη Σύνοδο της Αυστρίας - Σκληρή στάση από Παρίσι και Βερολίνο

Με το σχέδιο Τσέκερς της βρετανικής κυβέρνησης να έχει απορριφθεί από τους ομολόγους της Τερέζα Μέι στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Αυστρίας, οι διαπραγματεύσεις για το Brexit φαίνεται να έχουν φτάσει σε αδιέξοδο.

Η βρετανική πρόταση για διατήρηση ελεύθερου εμπορίου για αγροτικά και μεταποιητικά προϊόντα αλλά όχι η ελεύθερη μετακίνηση προσώπων φέρνει Λονδίνο και Βρυξέλλες σε ευθεία αντιπαράθεση.

Η Τερέζα Μέι ζητεί πλέον από την Ευρωπαϊκή Ένωση νέες προτάσεις: «Δεν είναι αποδεκτό απλώς να απορρίπτονται οι προτάσεις της μιας πλευράς χωρίς να δοθούν λεπτομερείς εξηγήσεις και να γίνουν αντιπροτάσεις. Είναι ανάγκη να ακούσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ποια είναι τα πραγματικά ζητήματα και ποια η εναλλακτική για να μπορέσουμε να συζητήσουμε. Μέχρι τότε δεν μπορεί να γίνει πρόοδος. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και να προετοιμαζόμαστε για μη συμφωνία.»

Στην απάντηση του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξακολουθεί ωστόσο να αναφέρεται στη δυνατότητα εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

Οι εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων οδηγούν την αντιπολίτευση στη Βρετανία στο να θέσει το αίτημα νέας προσφυγής στις κάλπες. Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είπε: «Αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις τότε πιστεύουμε πως έχει φτάσει η ώρα για τη διεξαγωγή εκλογών.»

Θυελλώδης αναμένεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Λονδίνο τη Δευτέρα.

Η στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι οι επιπτώσεις από ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα είναι «σχετικά μικρές» στην αγορά εργασίας της χώρας, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται την απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ σε ερώτηση του αριστερού κόμματος Die Linke, σύμφωνα με την οποία τον Δεκέμβριο του 2017 εργάζονταν στη Γερμανία περίπου 41.000 Βρετανοί, ένας αριθμός που, όπως εκτιμά το Βερολίνο, δεν είναι σημαντικός σε σχέση με το σύνολο της αγοράς εργασίας.

Η Γερμανία απορρίπτει την πρόταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να διατηρηθεί η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας μετά το Brexit, όμως να τερματιστεί η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών, ανέφερε επίσης το Spiegel.

Εξάλλου σήμερα ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ ανέφερε στο Twitter ότι οι 27 χώρες της ΕΕ συναντώνται συχνά και προσπαθούν να καταλήξουν σε λογικές λύσεις, κάτι που αποδεικνύουν όλες οι διαπραγματεύσεις.

«Το παιχνίδι των κατηγοριών κατά της ΕΕ είναι λοιπόν ακόμη πιο άδικο. Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν στο νησί εξαιτίας του Brexit», πρόσθεσε ο Ροτ.

Από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ναταλί Λουαζό επεσήμανε σε συνέντευξή της ότι το Παρίσι εξακολουθεί να πιστεύει πως είναι εφικτή μια καλή συμφωνία για το Brexit, όμως προετοιμάζεται και για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία.

«Ας φανταστούμε ότι δεν καταλήγουμε σε συμφωνία. Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για κάτι τέτοιο», επεσήμανε η Λουαζό στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

ΠΗΓΗ: gr.euronews.com

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top