ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Βουλής: Η άνοια αποτελεί ένα μείζον ιατρικό, αλλά και κοινωνικό ζήτημα

Πρόεδρος Βουλής: Η άνοια αποτελεί ένα μείζον ιατρικό, αλλά και κοινωνικό ζήτημα

Η άνοια αποτελεί ένα μείζον ιατρικό, αλλά και κοινωνικό ζήτημα και για αυτό χρειάζεται η χάραξη μιας ορθής και αποτελεσματικής στρατηγικής, κυρίως από μέρους του κράτους, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

 

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση που διοργάνωσε η επαρχιακή επιτροπή Λευκωσίας του φιλανθρωπικού συνδέσμου στήριξης ατόμων με άνοια «Ιθάκη», ο κ. Συλλούρης είπε ότι «τέτοιες πρωτοβουλίες, που στόχο έχουν την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση, είναι καίριας σημασίας για την κοινωνία μας».

«Η άνοια αποτελεί ένα μείζον ιατρικό, αλλά και κοινωνικό ζήτημα. Αφορά ειδικότερα στη μείωση των νοητικών λειτουργιών -πρώτα της μνήμης και μετά του λόγου-  και ακολούθως κλονίζεται συνολικά η προσωπικότητα του ατόμου, με συμπτώματα όπως δυσκολία συγκέντρωσης, διαταραχή συμπεριφοράς, καθώς και συναισθηματική διαταραχή. Η μνήμη του ασθενούς μετατρέπεται σε μια κενή, λευκή σελίδα, από όπου σβήνεται κάθε προηγούμενο βίωμα και ανάμνηση. Ζει στην ουσία ο ασθενής μια απόλυτα βιολογική ζωή, σε μια κατάσταση μη συνείδησης. Αυτό καθιστά αυτομάτως εξίσου δύσκολη και την καθημερινότητα των οικείων προσώπων του ασθενή, οι οποίοι αναλαμβάνουν την επιμέλεια και τη φροντίδα του», είπε.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πρόσθεσε, «ο αριθμός των ατόμων σε παγκόσμιο επίπεδο που πάσχουν από άνοια ανέρχεται γύρω στα 50 εκατομμύρια. Το 5% των ασθενών έχουν ηλικία άνω των 65 ετών, ενώ το 20% άνω των 80. Η συχνότερη μορφή άνοιας είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ, με ποσοστό 40 έως και 60% του συνόλου των ασθενών, ενώ η δεύτερη συχνότερη μορφή είναι η μεικτή άνοια νόσος του Αλτσχάιμερ και νόσος του Πάρκινσον με ποσοστό 10%. Σε εθνικό επίπεδο, υπολογίζεται ότι στην Κύπρο πάσχουν σήμερα από τη νόσο του Αλτσχάιμερ γύρω στις 12.000 συνανθρώπων μας, ενώ σύμφωνα με μελέτες, ένας στους τέσσερις Κύπριους άνω των 50 ετών αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να αναπτύξει συμπτώματα της νόσου».

Πρόκειται, είπε, « για ένα πραγματικά σοβαρό και επώδυνο ζήτημα και για αυτό χρειάζεται η χάραξη μιας ορθής και αποτελεσματικής στρατηγικής, κυρίως από μέρους του κράτους. Χρειάζεται, επίσης, η εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων, ώστε να είναι υλοποιήσιμοι οι στόχοι που τίθενται προς αντιμετώπιση του προβλήματος. Θα πρέπει στην ουσία να δρομολογηθεί η εφαρμογή και υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης και να παρασχεθεί από το κράτος η δέουσα φροντίδα και πρόνοια προς τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Είναι ευθύνη του κράτους να στέκεται ως πολύτιμος αρωγός και συμπαραστάτης στα μείζονα ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία και τους πολίτες», συμπλήρωσε.

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι ο σύνδεσμος «Ιθάκη» μέσω των δράσεών του «αποσκοπεί στην εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς και ποιοτικής ζωής για τους ασθενείς με άνοια, την ψυχοκοινωνική στήριξη των ιδίων αλλά και των οικογενειών τους, την επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας στα θέματα άνοιας, καθώς κα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top