ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργός Παιδείας για 1η Οκτωβρίου: Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Υπουργός Παιδείας για 1η Οκτωβρίου: Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δηλώνει ο Υπουργός Παιδείας.

Η Κυβέρνηση εργάζεται αποφασιστικά και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και του διαλόγου, προκειμένου να επιτύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα, αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης, σε μήνυμα του για την επέτειο της 1ης Οκτωβρίου.

Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρει ότι «η ανεξαρτησία της Κύπρου ήταν αποτέλεσμα του ένδοξου απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955-59 εναντίον των Άγγλων κατακτητών και της απαίτησης του λαού για ελευθερία. Στη νεογέννητη Κυπριακή Δημοκρατία κλήθηκαν να συνυπάρξουν και να ζήσουν ειρηνικά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και μαζί να συμβάλουν στην πρόοδο, την ειρήνη και την ευημερία, σ’ ένα κράτος το οποίο από την αρχή έγινε μέλος του ΟΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ευρώπης και άλλων διεθνών οργανισμών», σημείωσε.

«Δυστυχώς όμως», πρόσθεσε, «η εξέλιξη δεν ήταν η αναμενόμενη. Πρώτα οι δικοινοτικές συγκρούσεις του 1963-64 και έπειτα το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 έφεραν την καταστροφή. Η Τουρκία βρίσκει την αφορμή να εισβάλει στην Κύπρο, σκορπώντας τον όλεθρο και καταλαμβάνοντας μεγάλο μέρος της πατρίδας μας. Θάνατος, προσφυγιά, αγνοούμενοι, ερήμωση και καταστροφή είναι μερικές μόνο από τις τραγικές συνέπειες που ο λαός μας εξακολουθεί να βιώνει ακόμα και σήμερα».

«Όμως», όπως αναφέρει, «παρά την τραγική αυτή εξέλιξη, ο λαός της Κύπρου δεν έχασε το κουράγιο και την αγωνιστικότητά του. Κατάφερε να ανακάμψει και να προοδεύσει τόσο, ώστε η Κύπρος κατόρθωσε να ενταχθεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πορεία έκτοτε δεν ήταν εύκολη, αλλά παρά τις δυσκολίες που ακολούθησαν, την οικονομική κρίση και τις συνεχείς προκλήσεις στο Κυπριακό, η χώρα μας βρίσκεται και πάλι σε ανοδική πορεία και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και σιγουριά».

Ο Υπουργός Παιδείας αναφέρει στο μήνυμα του ότι «αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία, τη γέννηση και την εδραίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο λαός της Κύπρου θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στην τουρκική κατοχή, επιδιώκοντας μια λειτουργική λύση».

Η Κυβέρνηση, επισημαίνει, «εργάζεται αποφασιστικά και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και του διαλόγου, προκειμένου να επιτύχουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό μας πρόβλημα, η οποία θα εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και θα διασφαλίζει την ιστορική συνέχεια του λαού μας, το μέλλον σας και των επόμενων γενεών, σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, ευημερίας και προόδου».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top