ΕΛΛΑΔΑ

ΚΟΤΖΙΑΣ: Ελλάδα-Αίγυπτος-Κύπρος «κυματοθραύστες» της αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο

ΚΟΤΖΙΑΣ: Ελλάδα-Αίγυπτος-Κύπρος «κυματοθραύστες» της αστάθειας στην Ανατολική Μεσόγειο

«Η παραμονή κατοχικών στρατευμάτων, καθώς και το αναχρονιστικό καθεστώς εγγυήσεων εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει επιτέλους να τερματισθούν», δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Ahram.


Όπως τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού για να είναι βιώσιμη και προς όφελος όλων των Κυπρίων ανεξαιρέτως, θα πρέπει να διευθετήσει αυτές τις δύο κρίσιμες παραμέτρους.

«Όπως τονίσαμε, με μεγάλη επιτυχία, στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά, το Κυπριακό είναι, πριν από όλα, ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής. […] Η Κύπρος πρέπει να καταστεί ένα “κανονικό κράτος”, όπως και τα λοιπά μέλη της ΕΕ και του ΟΗΕ. Πράγματα αυτονόητα, όπως άλλωστε αναγνώρισε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, υιοθετώντας τον όρο περί “κανονικού” κράτους, όπως τον ανέπτυξα στο Κραν Μοντανά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Αναφορικά με τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «ο καλύτερος τρόπος για να βρεθεί λύση είναι δια της άμεσης διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, χωρίς καμία παρέμβαση τρίτων».

Αναφερόμενος στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, που πραγματοποιείται αύριο, Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, στην Κρήτη, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, μέσα από την οποία η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν διαμορφώσει έξι τριμερείς σχηματισμούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η τριμερής συνεργασία με την Αίγυπτο είναι η πιο προωθημένη και έπεται εκείνη με το Ισραήλ. Γνωρίζετε ότι στην ευρύτερη περιοχή μας, έχουν διαμορφωθεί συνθήκες αστάθειας εδώ και ορισμένα χρόνια. Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αίγυπτος είναι χώρες που εργάζονται και συνεργάζονται, αποτελώντας “κυματοθραύστη” έναντι της ογκούμενης αστάθειας, ενώ επιχειρούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για τη διασφάλιση και τη διάχυση συνθηκών σταθερότητας στην περιοχή», επισήμανε ο κ. Κοτζιάς.

Ως προς τα ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν στην τριμερή Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι αυτά θα περιλαμβάνουν τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η ενέργεια, θέματα τηλεπικοινωνιών, η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης αλλά και η συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, με έμφαση στην περαιτέρω αναβάθμιση της συνεργασίας των τριών χωρών.

Ερωτηθείς για τη συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο στον τομέα της εξερεύνησης των πηγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, καθώς και για τη στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι «η πρόσφατη ανακάλυψη σημαντικών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο αναδεικνύουν τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Το ενδιαφέρον διεθνών κολοσσών στο πεδίο της ενέργειας είναι μεγάλο». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε βέβαιος ότι, «παρά τις συνεχείς προκλήσεις και τα προσκόμματα που θέτουν τρίτες χώρες, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα πραγματοποιηθεί, κατά τρόπο που να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των κρατών που έχουν κυριαρχικά δικαιώματα επί των φυσικών τους πόρων αλλά και η διεθνής νομιμότητα».

«Ουδείς μπορεί να συμπεριφέρεται ως κράτος που δεν δεσμεύεται από το Διεθνές Δίκαιο, υπονομεύοντας τα συμφέροντα των λαών της περιοχής», υπογράμμισε ο κ. Κοτζιάς, ενώ αναφερόμενος στις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο υποστήριξε ότι «η Τουρκία συνεχίζει την αναθεωρητική της πολιτική, η οποία μεταφράζεται σε συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων».
Ωστόσο, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Ελλάδα επιλέγει μια πολιτική διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και συνέχισης του διαλόγου ως «νηφάλια και υπεύθυνη στάση που υπαγορεύεται από το αίσθημα ευθύνης και αυτοπεποίθησης που χαρακτηρίζει την ελληνική εξωτερική πολιτική».

«Το πρόβλημα με την Τουρκία είναι ότι συχνά παραγνωρίζει το γεγονός ότι η φιλική μας πολιτική, καθώς και η πρόθεσή μας να εργαστούμε για τη μείωση των εντάσεων, δεν αποτελεί δείγμα αδυναμίας», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, υποστηρίζοντας ότι αντιθέτως η ελληνική πολιτική έναντι της Τουρκίας «είναι έκφραση ισχύος».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 και ώρα 09:50 στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, βρίσκεται σε ύφεση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top