ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαικό Συμβούλιο Ασφαλείας θέλει η Γερμανία

Ευρωπαικό Συμβούλιο Ασφαλείας θέλει η Γερμανία

H γερμανική  κυβέρνηση θέλει να προωθήσει την ίδρυση ενός Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας.«Με ένα τέτοιο σχήμα θα μπορούμε σε μικρότερο κύκλο εναλλασσόμενων μελών – που θα εκπροσωπούν όλη την ΕΕ – να εργαζόμαστε ταχύτερα και εντατικότερα για την επίλυση τρεχουσών κρίσεων», δήλωσε ο ΥΠΕΞ Χάικο Μαας, , σε ημερίδα της Ομοσπονδιακής Ακαδημίας για την Πολιτική Ασφάλειας, στο Βερολίνο. «Πρέπει επιτέλους να καταστήσουμε την ΕΕ ικανή να ασκήσει εξωτερική πολιτική», είπε.

 

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε ήδη θέσει προς συζήτηση πολλούς μήνες πριν ένα Συμβούλιο Ασφαλείας της ΕΕ, χωρίς ωστόσο να βρει μέχρι τώρα μεγάλη ανταπόκριση. Στα τέλη Σεπτεμβρίου και η Καγκελάριος Α. Μέρκελ είχε στείλει μήνυμα ότι θέλει τώρα να προχωρήσει το εγχείρημα. Όπως δήλωσε, η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση «να αναλαμβάνει γρήγορα δράση».

Ο ΥΠΕΞ Μάας ξεκαθάρισε ότι η δημιουργία ενός Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως το φαντάζεται η γερμανική κυβέρνηση, θα αποτελούσε κομμάτι πολλών αλλαγών στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ. Χωρίς απομάκρυνση από την αρχή της ομοφωνίας δεν μπορεί ένας τέτοιος θεσμός να λύσει «τα προβλήματα που έχουμε», είπε. Μέχρι τώρα η Συνθήκη της Λισσαβόνας προβλέπει ομοφωνία για όλες τις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής, όπως π.χ. για την επιβολή κυρώσεων. Κι αυτό κατά το παρελθόν οδήγησε επανειλημμένα σε μπλοκάρισμα από μεμονωμένα κράτη της ΕΕ. Έτσι πρόσφατα η Κίνα, ασκώντας πίεση σε ορισμένα κράτη της ΕΕ, κατάφερε να μπλοκάρει την ΕΕ στο σύνολό της.

«Δεν μπορεί η Ευρώπη να μην αντιδρά στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των ΗΕ στη Γενεύη, όταν συζητούνταν η καταδίκη των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα», είχε δηλώσει σε έντονο ύφος ο Πρόεδρος της Ευρωπ. Επιτροπής Ζ.Κ.Γιούνκερ στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο. Σε ορισμένους τομείς, και στην εξωτερική πολιτική, θα έπρεπε να είναι δυνατές αποφάσεις με ειδική πλειοψηφία, τόνισε ο Γιούνκερ και κάλεσε τα κράτη-μέλη να αδράξουν την ευκαιρία και να καθιερώσουν τέτοιες αποφάσεις κατά πλειοψηφία, ακόμα και χωρίς αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης. Προς τούτο όμως – είπε – θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ήδη ορισμένα κράτη, όπως η Ιρλανδία, έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την πρόταση Γιούνκερ.

Τον Ιούνιο, στην κοινή ευρωπαϊκή τους διακήρυξη στο Meseberg, η γερμανική και η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσαν την έναρξη «Συζήτησης για νέα σχήματα», όπως ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας. Μέχρι τώρα ωστόσο, η ιδέα αυτή δεν αποτέλεσε θέμα συζήτησης μεταξύ των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ούτε κατατέθηκαν συγκεκριμένα έγγραφα. «Τίθεται το ερώτημα ποιες αρμοδιότητες θα μπορούσε να έχει ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας και ποια θα ήταν η σχέση του με το Παγκόσμιο Σ.Α.», δήλωσε ο λουξεμβούργιος ΥΠΕΞ Ασελμπορν . Και πρόσθεσε: Εκτός αυτού, θα πρέπει να σκεφτούμε αν έχει νόημα να αφήσουμε εκτός χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Νορβηγία ή η Μεγάλη Βρετανία, μετά το Brexit.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top