ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Εμπορικά Δικαστήρια θα μπορούν να διαχειριστούν επίδικες διαφορές άνω των 2,000,000 Ευρώ

ΚΥΠΡΟΣ: Εμπορικά Δικαστήρια θα μπορούν να διαχειριστούν επίδικες διαφορές άνω των 2,000,000 Ευρώ

Το Εμπορικό Δικαστήριο θα αναδείξει την Κύπρο ως κέντρο παροχής εμπορικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών δηλώνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Το Εμπορικό Δικαστήριο και η τροποποίηση του περί Διεθνούς Εμπορικής Διαιτησίας Νόμου θα αναδείξουν την Κύπρο ως κέντρο παροχής εμπορικών και επιχειρηματικών υπηρεσιών, δηλώνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου , ο οποίος -με αφορμή την έναρξη της συζήτησης, σήμερα, των δύο νομοσχεδίων που συνδέονται και αφορούν τη δημιουργία Εμπορικού Δικαστηρίου και την τροποποίηση του Νόμου που για τη Διεθνή Εμπορική Διαιτησία, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών- τονίζει τη σημασία τους όσον αφορά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου ως κέντρο παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Νικολάου είπε πως οι εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών, καθώς και η ταχεία εκδίκαση εμπορικών υποθέσεων, θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της χώρας μας προς την μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, για να προσθέσει ότι «έχοντας τροχοδρομήσει τις διαδικασίες που θα επιταχύνουν την εκδίκαση των αστικών υποθέσεων των πολιτών μέσα από τη μεταρρύθμιση του τομέα της δικαιοσύνης που θα ολοκληρωθεί το 2020, προχωράμε σε μια καινοτομία στην αστική δικαιοδοσία, τη δημιουργία Εμπορικού Δικαστηρίου, το οποίο θα αναλάβει την εκδίκαση, με ταχείες διαδικασίες, μιας σειράς κατηγοριών αστικών υποθέσεων με έντονο εμπορικό χαρακτήρα και μεγάλου ύψους επίδικης διαφοράς».

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το εν λόγω δικαστήριο θα επιλαμβάνεται υποθέσεις που αφορούν, για παράδειγμα, διαφορές μεταξύ επιχειρήσεων, διαφορές που σχετίζονται με αγορές, πωλήσεις, εξαγωγή ή μεταφορά αγαθών, εκμετάλλευση πετρελαίου, φυσικού αερίου, ή άλλων φυσικών πόρων, τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά θέματα που σχετίζονται με εμπορικής φύσεως δραστηριότητες, θέματα εμπορικής εκπροσώπησης, πνευματικής ιδιοκτησίας, διαιτησίας, κ.ά.

Όπως συμπληρώνει «με τη λειτουργία δύο Εμπορικών Δικαστηρίων – σε δύο επαρχίες – που υπολογίζεται ότι θα διαχειρίζονται σε λιγότερο από ένα χρόνο περίπου 200 έως 250 υποθέσεις που αφορούν επίδικες διαφορές άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ, δίδεται έμφαση στην ανάπτυξη εφόσον το δικαστήριο αυτό θα αποτελεί πλέον αξιόπιστη επιλογή για δικαστική επίλυση εμπορικών διαφορών. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται από ή μέσω Κύπρου επιλέγουν δικαστικές δικαιοδοσίες άλλων χωρών και ειδικότερα χωρών που έχουν αντίστοιχες διαδικασίες με αυτές του νέου Εμπορικού Δικαστηρίου και οι οποίες διακρίνονται από την ταχύτητα και την εξειδίκευση.

«Το νομοσχέδιο που συζητήθηκε, περιλαμβάνει πρόνοιες που αφορούν στη δομή, την καθ’ ύλην δικαιοδοσία του, τα προσόντα που απαιτούνται για τον διορισμό δικαστή Εμπορικού Δικαστηρίου, και τη δυνατότητα έφεσης κατά των αποφάσεων του δικαστηρίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πέντε θέσεις δικαστών που θα στελεχώσουν το Δικαστήριο έχουν περιληφθεί στον Προϋπολογισμό του 2019», προσθέτει.

Επισημαίνει ακόμα ότι «σε λιγότερο από ένα χρόνο μελετήθηκαν αντίστοιχα πρότυπα άλλων χωρών και προτιμήθηκε το ιρλανδικό μοντέλο, το οποίο φάνηκε να είναι επιτυχημένο και ότι μπορεί ευκολότερα να εφαρμοσθεί στην Κύπρο», σημειώνοντας ότι «ένα δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να επιφέρει πρόσθετη αξία στην ενίσχυση και περαιτέρω ανάδειξη του τόπου ως κέντρου παροχής ποιοτικών υπηρεσιών είναι το νομοσχέδιο για τροποποίηση του περί Διεθνούς Εμπορικής Διαιτησίας Νόμου».

«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τα πλεονεκτήματα επιλογής της Κύπρου και ειδικότερα του νομικού της πλαισίου για σκοπούς επίλυσης εμπορικών διαφορών, που ανακύπτουν από εμπορικές ή επιχειρηματικές διασυνοριακές δραστηριότητες, με διαιτησία, εφόσον η χώρα μας διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν ως ιδανική γέφυρα εμπορικών δρόμων τριών ηπείρων και αποτελεί ένα από τα σημαντικά περιφερειακά οικονομικά και επιχειρηματικά κέντρα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων», αναφέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Επίσης, αναφέρει ότι «βελτιώσαμε το νομικό μας πλαίσιο και εκσυγχρονίσαμε τις διατάξεις του Νόμου, προάγοντας τον θεσμό της διαιτησίας, ώστε να προσελκύσουμε διαδίκους που με διασυνοριακή δραστηριότητα σε εμπορικές συναλλαγές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, να μπορούν να επιλύσουν τα πολύπλοκα νομικά τους ζητήματα, μέσα από διαδικασίες που να είναι ευέλικτες, να μπορούν να προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες αυτών των υποθέσεων, να διεκπεραιώνονται με ταχύτητα και να διαφυλάσσεται η εμπιστευτικότητά τους».

Συνεχίζει λέγοντας ότι «ενισχύοντας το δικό μας νομικό πλαίσιο ούτως ώστε να μπορεί να προσελκύει κάποιους και να προτιμούν τη χώρα μας για χρήση των διαθέσιμων μηχανισμών εξώδικης επίλυσης διαφορών, με όλα τα πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει, ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top