ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πραξικόπημα κατά των δημοσιογράφων

Πραξικόπημα κατά των δημοσιογράφων

Η 59η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου, θα είναι ταυτόχρονα και Καταστατική Συνέλευση.

Του Αντώνη Μακρίδη*

Διαβάζοντας τις αλλαγές στο Καταστατικό μας που το Δ.Σ. της Ένωσης προτείνει να γίνουν, έμεινα άναυδος. Μέλη της Ένωσης Συντακτών θα μπορούν να γίνονται και οι εκπρόσωποι Τύπου του οποιουδήποτε Οργανισμού. Δηλαδή, θα γίνονται μέλη της Ένωσης και κατ’ επέκταση θα θεωρούνται δημοσιογράφοι οι εκπρόσωποι Τύπου σωματείων, εταιρειών, κοινοτήτων, ομίλων, ομοσπονδιών, συνομοσπονδιών και πάει λέγοντας. Επειδή όλα αυτά είναι Οργανισμοί.

Έβαλαν στην υπό αναφορά τροποποίηση τον όρο «εκπρόσωπος Τύπου οργανισμού» για να μπορούν να εγγράφουν ως μέλη της Ένωσης χιλιάδες άτομα που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι Τύπου. Η Ένωση των Δημοσιογράφων της Κύπρου θα μετατραπεί σε έναν ακταρμά αν εγκριθεί η εν λόγω προτεινόμενη τροποποίηση. Και κατ’ αυτό τον τρόπο δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας θα κυκλοφορούν με ταυτότητα δημοσιογράφου. Οι λόγοι είναι, κατά την άποψή μου, προφανείς. «Να μεγαλώσουμε την πελατεία μας για να εξασφαλίζουμε εύκολη εκλογή και επανεκλογή». Θεωρώ ότι αυτό ισοδυναμεί με πραξικόπημα ενάντια στη δημοσιογραφική οικογένεια.

Για να διαλύσω και τις ελάχιστες περί τούτου αμφιβολίες, παραθέτω πιο κάτω την αρχική μορφή της προταθείσας τροποποίησης, όπως αυτή συζητήθηκε ενώπιον συνεδρίας του Δ.Σ. της Ένωσης Συντακτών. Έχω εξασφαλίσει το κείμενο και αντιγράφω:
Μέλος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου εγγράφεται όποιος εργάζεται «… ως εκπρόσωπος Τύπου οργανισμού, εταιρείας ή σωματείου, είτε ως κειμενογράφος σε διαφημιστικό γραφείο ή/και γραφείο δημοσίων σχέσεων». Τελικά επικράτησαν δεύτερες σκέψεις, αφαιρέθηκαν εταιρείες, σωματεία κ.λπ., ωστόσο παρέμεινε ο «εκπρόσωπος Τύπου Οργανισμού» που όμως τα περιλαμβάνει! Διότι, τι εστί οργανισμός; Εταιρεία, σωματείο, όμιλος, σύλλογος κ.λπ.

Το δεύτερο σκέλος του επιχειρούμενου πραξικοπήματος αφορά στους συνταξιούχους δημοσιογράφους. Τους στυλοβάτες της δημοσιογραφίας. Το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο τούς αφαιρεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Θα διατηρήσουν το δικαίωμα να ψηφίζουν και τούς αφαιρείται το δικαίωμα της εκλογής. Προσβολή και αχαριστία απροσμέτρητη έναντι των ανθρώπων που έφαγαν μια ζωή μέσα στις νύχτες και τις αναθυμιάσεις του μολύβδου και του μελανιού.

Είναι και άλλα πολλά παράδοξα που προτείνονται προς τροποποίηση, τα οποία ξεχαρβαλώνουν τον χαρακτήρα και την ιστορία της Δημοσιογραφικής μας Οργάνωσης.

Θα σταθώ μόνο στη Δεοντολογία. Οι κύριοι του Δ. Συμβουλίου, ή τουλάχιστον η πλειοψηφία των μελών του, προτείνουν την κατάργηση του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Αν είναι ποτέ δυνατόν! Καταργούν το Ιερό Ευαγγέλιο του δημοσιογράφου που ήταν ενσωματωμένο στο Καταστατικό και μας λένε ότι θα ισχύει πλέον στη θέση του «ο κώδικας Δεοντολογίας της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας».

Λυπούμαι πραγματικά. Οι αγαπητοί μου συνάδελφοι είναι συγχυσμένοι. Άλλο πράγμα είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσιογράφων και κατ’ επέκταση της Ένωσης Συντακτών και άλλο πράγμα ο Κώδικας της Επιτροπής Δεοντολογίας.

*Δημοσιογράφος

Σημ.: Έγραψα την επιστολή γιατί στις 4 Δεκεμβρίου θα απουσιάζω εκτός Κύπρου και δεν θα είμαι παρών στη Συνέλευσή μας. Αναφέρω ότι είναι πολύ λίγα τα όσα γράφω από τα πάρα πολλά που μπορούσα να πω στη Συνέλευση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top