ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μάθημα ζωής από την 20χρονη Νεφέλη στα εγκαίνια του Κέντρου Παιδικού Καρκίνου του Καραϊσκάκειου

Μάθημα ζωής από την 20χρονη Νεφέλη στα εγκαίνια του Κέντρου Παιδικού Καρκίνου του Καραϊσκάκειου

Με ένα μάθημα ζωής και συγκινητικότερη στιγμή της βραδιάς το τραγούδι «Αλληλούια» που τραγούδησε η 20χρόνη Νεφέλη, η οποία παλεύει από τα τέσσερα της χρόνια με τον καρκίνο, ολοκληρώθηκε την Τετάρτη το βράδυ το επίσημο μέρος της τελετής των εγκαινίων του Κέντρου Παιδικού Καρκίνου, που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής, πολιτειακών αξιωματούχων επιστημόνων και εθελοντών δωρητών.

 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εισερχόμενος στο Κέντρο απεκάλυψε πλακέτα στην οποία αναγράφονται οι δωρητές. Τον λόγο πήρε πρώτη η Πρόεδρος του Ιδρύματος Πόπη Κανάρη, η οποία είπε ότι το Καρασκάκειο επενδύοντας σε υπερσύγχρονα εργαστήρια, άρτια και επεκτάσιμη υποδομή ανοίγει φτερά για να αγκαλιάσει τα παιδιά με καρκίνο και να στηρίξει τους μικρούς μαχητές της ζωής μέσα από τη δημιουργία και λειτουργία ενός διαγνωστικού ερευνητικού κέντρου για τον παιδικό καρκίνο.
 
Αφού σημείωσε ότι ο παιδικός καρκίνος είναι και γενετικά και βιολογικά διαφορετικός από τον καρκίνο στους ενήλικες, είπε πως με τη δημιουργία του ερευνητικού κέντρου στόχος είναι να στηριχθεί η κλινική εφαρμογή προς μείωση των ποσοστών θνησιμότητας και να πορευτούμε νικηφόρα απέναντι στον καρκίνο.
 
Ο Γενικός Διευθυντής του Καραϊσκάκειου, Παύλος Κωστέας, ανέφερε ότι το αρχείο δοτών μυελού των οστών του ιδρύματος αριθμεί 170.000 ενεργούς εθελοντές δότες, εκ των οποίων οι 140.000 Ε/κ και οι 30.000 Τ/κ. Πρόσθεσε ότι 468 εθελοντές της τράπεζας έδωσαν ελπίδα ζωής σε αντίστοιχο αριθμό ασθενών από 32 διαφορετικές χώρες.
 
Ο κ. Κωστέας είπε πως το 2010 το ίδρυμα κατάφερε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση 4 εκ. ευρώ από ανταγωνιστικά ερευνητικά κονδύλια με συγχρηματοδότηση από την Κυπριακή Δημοκρατία και τα περιφερειακά ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία. Είπε ότι το κράτος "σε μια επιπόλαιη κίνηση για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μείωσε το κονδύλι αυτό", όπως και άλλα στρατηγικά ερευνητικά έργα κατά το ήμισυ. Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε πως ελπίζει ότι τώρα που πέρασε η κρίση «θα μας δώσετε τα 2 εκ. που μας χρωστάτε».
 
Επίσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ερευνητικό κέντρο θα λειτουργεί με έμφαση στις νέες θεραπείας και στην αντιμετώπιση των παράπλευρων απωλειών σε παιδιά που έχουν νικήσει τον καρκίνο, αλλά νοσούν και κινδυνεύουν από τις επιπτώσεις των θεραπειών.
 
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου «Ένα ‘Ονειρο μια Ευχή», Γιώργος Πενηντάεξ, είπε πως ο Σύνδεσμος πρόσφερε 1εκ. ευρώ για να αρχίσει η οικοδόμηση του κτιρίου, η οποία συνιστά επένδυση για ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Ανέφερε ότι σήμερα ο Σύνδεσμος συμπληρώνει 20 χρόνια δημιουργίας και προσφοράς.
 
Πρόσθεσε πως τώρα το «Ένα ‘Ονειρο μια Ευχή» είναι και πάλι ο πρώτος οργανισμός που προσέφερε 200.000 ευρώ για να δημιουργηθεί το Κέντρο Παιδικού Καρκίνου και πως ο Σύνδεσμος πρόσφερε 41.000 ευρώ στην εντατική Παίδων στο Μακάρειο Νοσοκομείο για να αγοραστούν τα σύγχρονα κρεβατάκια των παιδιών και τώρα βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς και εγκατάστασης μόνιτορς, που θα κοστίσει αρκετές χιλιάδες ευρώ.
 
Εκ των Λεσχών Ρόταρυ μίλησε ο Ιάκωβος Κωνσταντινίδης, ο οποίος είπε ότι 16 λέσχες της Κύπρου ένωσαν τις δυνάμεις τους με 30 ξένους Ρόταρυ και μη Ρόταρυ δωρητές από 11 διαφορετικές χώρες ενισχύοντας το πρόγραμμα αυτό με 275.000 δολάρια.
 
Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι οι Ρόταρυ της Κύπρου είναι ένας από τους λίγους οργανισμούς του νησιού που καλύπτουν με τη δράση τους τη διαχωριστική γραμμή. Πρόσθεσε ότι Ε/κ και Τ/κ Ρόταρυ συνεργάζονται για την ολοκλήρωση του προγράμματος που θα υπηρετήσει τα παιδιά της Κύπρου, με σεβασμό στη θρησκεία τους και την εθνική καταγωγή τους.
 
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ Κύπρου Δημήτρης Αλετράρης ανέφερε ότι ο χρόνος δίνει όλες τις απαντήσεις χωρίς να χρειάζονται ερωτήσεις και εντός αυτής της θεώρησης ο χρόνος θα δώσει απαντήσεις για την προσφορά του ΟΠΑΠ Κύπρου.
 
Πρόσθεσε ότι ο ΟΠΑΠ λειτουργεί ως δότης στην κυπριακή κοινωνία και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να είναι σύμμαχος στην κυπριακή κοινωνία.  Ο ΟΠΑΠ είναι επίσης εκ των δωρητών του κέντρου και του Καραϊσκάκειου ιδρύματος.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top