ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισραηλινός Πρέσβης: «Ανοικτός και σε άλλα κράτη ο συνεταιρισμός Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ»

Ισραηλινός Πρέσβης: «Ανοικτός και σε άλλα κράτη ο συνεταιρισμός Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ»

Η συνεταιρική σχέση ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Ισραήλ δεν αποκλείει άλλους, και οι τρεις χώρες καλωσορίζουν τη συνεργασία με άλλα μέρη, με τα οποία έχουν τις ίδιες αντιλήψεις, για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας, δήλωσε ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Σμούελ Ρεβέλ, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ενόψει της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Δεκεμβρίου στην ισραηλινή πόλη Μπερ Σεβά.

Ο κ. Ρεβέλ απαντούσε σε ερώτηση για τη θέση του Ισραήλ σε ότι αφορά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για δημιουργία πολυμερών συνεργασιών με χώρες της περιοχής και άλλες χώρες, και ειδικότερα για την πιθανή διεύρυνση της συνεργασίας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο Ισραηλινός Πρέσβης υπογράμμισε πως η Ενέργεια προσφέρει τη δυνατότητα για κοινοπραξίες και κοινά έργα καθώς και για οικονομική ανάπτυξη στον τομέα αυτό. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έργο που αφορά τον αγωγό EastMed «αντιπροσωπεύει μια βιώσιμη και στρατηγική επιλογή κοινού ενδιαφέροντος για τις χώρες μας, καθώς και για άλλα ευρωπαϊκά κράτη».

Παράλληλα, ερωτηθείς για τις τουρκικές θέσεις και απειλές κατά του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογράμμισε πως το Ισραήλ αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία σε ότι αφορά την ασφάλεια, να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο ή να είναι αντίθετη με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ επεσήμανε πως κατά τον τελευταίο χρόνο οι σχέσεις αυτές βρέθηκαν σε ένα άνευ προηγουμένου υψηλό επίπεδο, υπογραμμίζοντας πως «προσβλέπουμε στο να τις αναβαθμίσουμε περαιτέρω κατά το 2019.»

Ο κ. Ρεβέλ είπε πως η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής της 20ης Δεκεμβρίου είναι η 5η κατά σειρά σε επίπεδο αρχηγών κρατών των τριών χωρών και θα λάβει χώρα στη Μπερ Σεβά, ένα αναπτυσσόμενο κέντρο αριστείας στους τομείς της κυβερνοασφάλειας και της καινοτομίας.

Επεσήμανε πως η Σύνοδος θα θέσει στο προσκήνιο τη συνεργασία στους τομείς της καινοτομίας, του κυβερνοχώρου και της έρευνας. Επιπρόσθετα, σημείωσε, το ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών διοργανώνει σεμινάριο για νεαρούς επιχειρηματίες από την Κύπρο και την Ελλάδα. Όπως είπε, στο πρώτο στο είδος του σεμινάριο αυτό, που θα πραγματοποιηθεί σε τριμερές επίπεδο, με τίτλο «Οδικός χάρτης της καινοτομίας: Πώς να αναβαθμίσετε την νεοφυή σας επιχείρηση» θα συμμετάσχουν 11 άτομα από την Κύπρο καθώς και ανάλογος αριθμός ατόμων από την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στην τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, ο κ. Ρεβέλ υπογράμμισε πως “η προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή αποτελεί τον μεγάλο στόχο. Μοιραζόμαστε σημαντικές ευκαιρίες, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού», πρόσθεσε.

Την ίδια στιγμή, επεσήμανε, «αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις. Μαζί με χώρες που έχουν τις ίδιες αντιλήψεις πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις αυξανόμενες απειλές της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Βασισμένος στις κοινές δημοκρατικές μας αξίες, ο τριμερής αυτός συνεταιρισμός ορθώνεται προς αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Οι υπηρεσίες πολιτικής άμυνας και οι ιατρικές υπηρεσίες των τριών χωρών έχουν στενή συνεργασία για τη διάσωση ζωών, επεσήμανε.

Σημείωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη για το μέλλον της περιοχής «να αυξήσουμε τις δυνατότητές μας στους τομείς της προστασίας των υδάτινων πόρων και του περιβάλλοντος».

Ερωτηθείς για το έργο που αφορά τον αγωγό EastMed και τη σημασία του για την περιοχή και την ΕΕ καθώς και για τις γεωτρητικές δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο Ισραηλινός Πρέσβης είπε πως τα αυξημένα αποθέματα αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία.

«Η Ενέργεια προσφέρει τη δυνατότητα για κοινοπραξίες και κοινά έργα, καθώς και για οικονομική ανάπτυξη. Πιστεύουμε πως το έργο του EastMed αντιπροσωπεύει μια βιώσιμη και στρατηγική επιλογή κοινού ενδιαφέροντος για τις χώρες μας, καθώς και για άλλα ευρωπαϊκά κράτη», σημείωσε.

Ερωτηθείς σε σχέση με τη θέση της ‘Αγκυρας κατά των γεωτρητικών δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ και τις απειλές που αυτή εκτοξεύει, ο κ. Ρεβέλ υπογράμμισε πως το Ισραήλ σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της.

Επεσήμανε πως «όπως δηλώθηκε κατά την τελευταία Τριμερή Σύνοδο Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ που έγινε στη Λευκωσία στις 8 Μαϊου, 2018, είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο ή να είναι αντίθετη με τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Σε ερώτηση για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ και σε ποιούς τομείς αυτές εστιάζονται, ο Ισραηλινός Πρέσβης είπε πως ο τελευταίος χρόνος έχει φέρει τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών σε ένα άνευ προηγουμένου υψηλό επίπεδο.

«Ως δυο γείτονες που βρισκόμαστε τόσο κοντά, συνδεόμαστε μέσω της ιστορίας και των κοινών αξιών της δημοκρατίας. Αυτή η ιστορική συμμαχία μεταξύ των Ισραηλινών και των Κυπρίων έλαβε ένα ιδιαίτερο νόημα εδώ και 70 και πλέον χρόνια, όταν πολλοί Κύπριοι άνοιξαν τις καρδιές τους για να βοηθήσουν τους Εβραίους κρατούμενους στα βρετανικά στρατόπεδα, που βρίσκονταν καθ` οδόν για την ολοκλήρωσή του ταξιδιού τους προς το κράτος του Ισραήλ», σημείωσε.

Σήμερα, πρόσθεσε, «το Ισραήλ και η Κύπρος συνεργάζονται στενά για να δημιουργήσουν ένα κοινό μέλλον για τις χώρες μας και την περιοχή. Μαζί προωθούμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια, ανταποκρινόμαστε στις καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και συνεργαζόμαστε στενά στον ιατρικό τομέα. Αναπτύσσουμε πολύ μεγάλες ενεργειακές προοπτικές και συνέργειες».

Πρόσθεσε πως «φέραμε στο προσκήνιο της κοινής μας ατζέντας τα θέματα της ασφάλειας των υδάτινων πόρων και του περιβάλλοντος. Αυξάνουμε σε αξιοσημείωτο βαθμό τους στενούς δεσμούς στον τουρισμό, περιλαμβανομένων πολύ μεγάλων επενδύσεων στην τουριστική υποδομή. Επιπλέον φέρνουμε κοντά τους λαούς μας στους τομείς της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του αθλητισμού».

Ο κ. Ρεβέλ υπογράμμισε πως «προσβλέπουμε σε περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου το 2019», προσθέτοντας πως «αυτές οι ισχυρές σχέσεις είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία των λαών μας, καθώς και για το μέλλον της περιοχής μας».


Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο της



Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Κυπριακό: Προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου - Σε Βερολίνο-Παρίσι και Βρυξέλλες η Ολγκίν

Στα βαθιά εισέρχεται το Κυπριακό, ενώ καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος Μαΐου. Η Μαρία Ανχέλα Ολγκίν ετοιμάζει βαλίτσες για μια σειρά από επισκέψεις σε χώρες της Ευρώπης, ξεκινώντας από το Βερολίνο ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Παρίσι και Βρυξέλλες, με στόχο να διερευνήσει το ενδεχόμενο εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια που καταβάλλουν τα ΗΕ, για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top