ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Εγκαινιάστηκε ο Ιερός Ναός “Το περιβόλι του Αγίου Λαζάρου”

Εγκαινιάστηκε ο Ιερός Ναός “Το περιβόλι του Αγίου Λαζάρου”

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Δρομολαξιά, τα εγκαίνια του νέου Ιερού Ναού “Το Περιβόλι του Αγίου”, που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Λάζαρο, από τον Μητροπολίτη Κιτίου κ.κ. Χρυσόστομο και στην παρουσία εκατοντάδων πιστών. 


Είναι η δεύτερη εκκλησία στην Κύπρο, η οποία είναι αφιερωμένη στο βίο του Αγίου, του φίλου του Χριστού, ο οποίος διετέλεσε, πρώτος Επίσκοπος Κιτίου. Ο ναός του αγίου είναι από πολύ παλιά γνωστός στο χριστιανικό κόσμο και αποτελούσε, μέχρι και τα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα, απαραίτητο συμπλήρωμα στο προσκύνημα των Αγίων Τόπων. Εκτός αυτού πολλές θεραπείες και άλλα θαύματα επιτελούνταν με τη χάρη του.

Το ιδιαίτερο αυτού του ναού, το περιβόλι, το οποίο βρίσκεται περιμετρικά στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας. Ωστόσο στο εσωτερικό της εκκλησίας κυριαρχεί το περίφημο εικονοστάσι με αρίθμητες μορφές που το στολίζουν σκηνές από τη ζωή του, τις αδελφές του Λαζάρου, πανάγιες μορφές καθώς και τον Γέροντα Εφραίμ.

Ως γνωστόν το πέρασμα του αγίου Λαζάρου από το Κίτιο συνδέθηκε με διάφορες παραδόσεις. Σύμφωνα με μια τέτοια παράδοση, στα τριάντα χρόνια που έζησε μετά την ανάστασή του, δεν γέλασε ποτέ, εκτός από μια φορά, όταν είδε κάποιον να κλέβει ένα πήλινο δοχείο.

Μια άλλη παράδοση συνδέει το πέρασμα του αγίου από το Κίτιο με τις Αλυκές. Η παράδοση αυτή θέλει τις Αλυκές την εποχή εκείνη απέραντο αμπέλι. Διψασμένος οδοιπόρος ο άγιος, κάποια μέρα, σταμάτησε στη Λάρνακα και ζήτησε από την γαιοκτήμονα λίγο σταφύλι για να ξεδιψάσει. Η ίδια αρνήθηκε κι όταν ο άγιος του έδειξε ένα καλάθι που φαινόταν να είναι γεμάτο σταφύλι, εκείνη απάντησε ότι περιέχει άλας. Τότε ο άγιος, για να τιμωρήσει την κακία και υποκρισία των ανθρώπων εκείνων, μετέτρεψε το απέραντο αμπέλι σε λίμνη άλατος.

Και αυτό είναι που ξεχωρίζει.. Στην εκκλησία αυτή μπορεί κανείς εκτός από το να προσευχηθεί, να γνωρίσει από κοντά το περιβόλι του Αγίου. Μέσα σε αυτό, μεταξύ άλλων, υπάρχουν 100 αμπελώνες όπου είναι αφιερωμένες για τον κόσμο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top