ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ν. Κοτζιάς: «Λύση Συνομοσπονδίας άκουσα πρώτη φορά από τον Μεβλούτ»- «Δυο κράτη αν δεν πάει καλά»

Ν. Κοτζιάς: «Λύση Συνομοσπονδίας άκουσα πρώτη φορά από τον Μεβλούτ»- «Δυο κράτη αν δεν πάει καλά»

Από το στόμα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, άκουσε για πρώτη φορά τη σκέψη για λύση Συνομοσπονδίας ο Κοτζιάς, ενώ όταν η τουρκική πλευρά ρωτήθηκε για το ΝΑΤΟ, αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ότι η Άγκυρα δεν θέλει την προστασία των Τουρκοκυπρίων, αλλά τον έλεγχο της Κύπρου.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” ο τέως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, ανέφερε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, κατά τη συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων, ερωτήθηκε διερευνητικά η τουρκική πλευρά αν το ΝΑΤΟ τους έκανε, προκειμένου να αποχωρούσαν από την Κύπρο.

Ο Νίκος Κοτζιάς εξήγησε ότι “ούτε αυτό τους άρεσε, επιπλέον, αυτό τους έφερνε σε δύσκολη θέση”, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι αυτό αποκάλυπτε για άλλη μια φορά τον στόχο της Άγκυρας, που δεν είναι η προστασία των Τουρκοκυπρίων, αλλά ο έλεγχος της Κύπρου.

Μεταξύ άλλων, ο τέως Έλληνας ΥΠΕΞ, ανέφερε ότι για πρώτη φορά, άκουσε τη σκέψη για λύση Συνομοσπονδίας από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τη λογική ότι αν πάει καλά η Συνομοσπονδία μπορεί να μετατραπεί σε Ομοσπονδία, αν όχι τότε στα δύο κράτη.

Ο Κοτζίας στη συνέντευξη του στον "Φ" μίλησε για ανθρώπους που διηγούνται ιστορίες από το Κραν Μοντάνα, ενώ δεν ήταν μέσα στην πολύωρη διαπραγμάτευση.

Μάλιστα ο τέως ΥΠΕΞ δήλωσε ότι υπάρχουν Ελληνοκύπριοι που ουδέποτε ρώτησαν την ελληνική πλευρά για το τι πραγματικά γινόταν, με έναν εξ αυτών μάλιστα να τον διαψεύδει σε τηλεοπτική του συνέντευξη, με βάση τις διηγήσεις των Τούρκων.

Ερωτώμενος ο Νίκος Κοτζιάς για το πόσο κοντά φθάσαμε κοντά σε συμφωνία στο Κραν Μοντανά, απάντησε “Κάποια στιγμή φάνηκε οι Τούρκοι να συμφωνούσαν να καταργηθούν οι δύο επιμέρους συνθήκες”, για να εξηγήσει όμως στη συνέχεια ότι υποτίθεται ότι είπαν στον Άιντε.

Τελικά, σύμφωνα με τον τέως Έλληνα ΥΠΕΞ, το τελευταίο βράδυ όταν ήρθε η στιγμή για να επιβεβαιωθεί και ενώπιον Γκουτέρες, οι Τούρκοι δήλωσαν ότι ουδέποτε διατύπωσαν τέτοια ή ανάλογη θέση, κάτι που σήμανε το τέλος του Κραν Μοντάνα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

*Φωτογραφία αρχείου

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top