ΕΛΛΑΔΑ

Επανεντοπίστηκε στην Αμοργό σημαντική αρχαία επιγραφή

Επανεντοπίστηκε στην Αμοργό σημαντική αρχαία επιγραφή

Ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, το ψήφισμα της Νικουριάς, χρονολογούμενο από τον 3ο αιώνα π.Χ., επανεντοπίστηκε στην Αμοργό, ύστερα από περισσότερο από έναν αιώνα εξαφάνισής του.

Το ψήφισμα της Νικουριάς αποτελεί επιγραφή, το κείμενο της οποίας θεωρείται από την επιστημονική αρχαιολογική έρευνα ως κεντρικής σημασίας για τη μελέτη της ιστορίας του Αιγαίου κατά την αρχαιότητα.

Όπως εξηγεί, σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, «η επιγραφή είχε ανακαλυφθεί το 1893 στην εκκλησία της Παναγιάς στο νησάκι Νικουριά απέναντι από την Αιγιάλη της Αμοργού, μεταφέρθηκε τότε προσωρινά σε γειτονικό στάβλο, όπου ως το 1908 τουλάχιστον ήταν ορατή, αλλά στην πορεία των χρόνων χάθηκε».

Το ψήφισμα της Νικουριάς επανεντοπίστηκε από τον τελειόφοιτο φοιτητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με καταγωγή από την Αμοργό, Στέλιο Περάκη και τον Γερμανό αρχαιολόγο Ν.N. Fischer, μετά από υπόδειξη κατοίκων. Η επιγραφή βρέθηκε εντοιχισμένη σε πρόσφατα επισκευασμένη κατοικία στο χωριό Θολάρια της Αμοργού, η οποία ανήκε παλαιότερα σε βοσκό της περιοχής.

Το κείμενο της επιγραφής αναφέρεται στην «απόφαση του Κοινού των νησιωτών, πολιτικής ενώσεως που συνέστησαν οι Πτολεμαίοι, να συμμετέχουν με επίσημους αντιπροσώπους στη γιορτή και τους αγώνες που διοργάνωσε ο Πτολεμαίος Β´ στην Αλεξάνδρεια, στην μνήμη του θεοποιημένου πατέρα του Πτολεμαίου Α´ του Σωτήρος», σημειώνει η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προσθέτοντας ότι «αντίγραφο του ψηφίσματος στήθηκε στον βωμό του Πτολεμαίου Α´ στην Δήλο, έδρα του Κοινού, ενώ υπήρξε πρόβλεψη να στηθούν και άλλα σε όλες τις πόλεις που το υπερψήφισαν, μεταξύ των οποίων ήταν και μία από τις πόλεις της Αμοργού».

Η επιστημονική σημασία του ψηφίσματος της Νικουριάς έγκειται στα στοιχεία που παρέχει σχετικά με τον συσχετισμό δυνάμεων στο Αιγαίο κατά το πρώτο μισό του 3ου αι. π.Χ. και συγκεκριμένα στις πληροφορίες που αναφέρονται για την μετάβαση της περιοχής από τον έλεγχο των Μακεδόνων σε εκείνον των Πτολεμαίων.

Η αξία του συγκεκριμένου ψηφίσματος είχε οδηγήσει και κατά το παρελθόν στην αναζήτησή του από διεθνείς ερευνητές και αρχαιολόγους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Ελλάδας.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, «η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ευχαριστεί όσους συνέβαλαν στον επανεντοπισμό της επιγραφής και την ενημέρωση της Υπηρεσίας, έχει δε δρομολογήσει την αποτοίχιση, μεταφορά και έκθεσή της στην αρχαιολογική Συλλογή Αμοργού».

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top