ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ - Γνωστικός Νευροεπιστήμονας: 'Σαν χρήστης σκληρών ναρκωτικών αυτός που παίζει ηλεκτρονικά για ώρες και μεγάλο χρονικό διάστημα...'

ΚΥΠΡΟΣ - Γνωστικός Νευροεπιστήμονας: 'Σαν χρήστης σκληρών ναρκωτικών αυτός που παίζει ηλεκτρονικά για ώρες και μεγάλο χρονικό διάστημα...'

Συνεννόηση με παιδοψυχολόγο, συστήνει ειδικός που μίλησε στο ThemaOnline, προτού οι γονείς αποφασίσουν να επιβάλουν στο παιδί τους οποιαδήποτε τιμωρία που αφορά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ενώ εξήγησε πως κάποιος μπορεί να έχει ακόμη και οφέλη από τα βιντεοπαιχνίδια.

Του Χρίστου Ζήνωνος

Η ιστοσελίδα μας, με αφορμή το περιστατικό με το παιδί στην Πάφο που έφυγε από το σπίτι του μετά από καυγά για μια παιχνιδοκονσόλα, επικοινώνησε με τον Ψυχολόγο – Γνωστικό Νευροεπιστήμονα, Στέλιο Ανδρέου.

Ο κ. Ανδρέου, μιλώντας για τη σχέση παιδιών με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ξεκαθάρισε κατ’ αρχή ότι το να παίζει ένα παιδί βιντεοπαιχνίδια δεν είναι κακό, αλλά ούτε και καλό.

«Είναι περίπλοκο όταν μιλάς για τα παιδιά» εξήγησε, ερωτώμενος ο κ. Ανδρέου κατά πόσον κάποιος γονέας είναι καλό να απαγορεύσει στο παιδί του να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια.

«Κάποιες φορές ναι, πρέπει να επέμβει ο γονέας και σε ακραίες καταστάσεις ίσως να πρέπει να μπουν κάποιοι περιορισμοί» είπε στην ιστοσελίδα μας, ωστόσο συμπλήρωσε ότι αυτό θα ήταν καλό να γίνει κατόπιν συνεννόησης με κάποιον ειδικό, όπως παιδοψυχολόγο.

Ο ψυχολόγος, εξήγησε ότι τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να προκαλέσουν εθισμό, κάτι που αναγνωρίζεται τα τελευταία χρόνια και από την επιστημονική κοινότητα, αφού τέτοιου είδους εθισμοί, συμπεριλαμβάνονται πλέον στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM).

Μάλιστα, ο κ. Ανδρέου δεν δίστασε να παρομοιάσει ένα άτομο που παίζει υπερβολικά πολλές ώρες και για μεγάλο χρονικό διάστημα, με ένα άτομο που κάνει χρήση σκληρών ναρκωτικών.

«Όπως όταν σταματήσει ένα άτομο τη χρήση ναρκωτικών μετά από καιρό, θα υπάρχουν κάποια συμπτώματα και συνέπειες, έτσι μπορεί να συμβεί και με τα βιντεοπαιχνίδια» συμπλήρωσε.

Όπως μας λέχθηκε, για παράδειγμα κάποιος που διακόπτει απότομα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ίσως παρουσιάσει τρέμουλο στα χέρια, εμφανίσει αγχώδης διαταραχή ή ακόμη και κατάθλιψη, κάθε περίπτωση όμως τόνισε, είναι διαφορετική και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως διαφορετική.

Πάντως, όπως πας εξήγησε ο ψυχολόγος που μίλησε στην ιστοσελίδα μας, στην Κύπρο δεν υπάρχουν εξειδικευμένα κέντρα για τέτοια περιστατικά.

Ο κ. Ανδρέου όμως, θέλησε να αναφερθεί και στη θετική πλευρά των βιντεοπαιχνιδιών, όπως την βελτίωση στη μνήμη και των αντανακλαστικών, όπως εξήγησε.

Τέλος ο γνωστικός νευροεπιστήμονας, τόνισε ότι με καλή επικοινωνία γονέα – παιδιού και ορθή χρήση των βιντεοπαιχνιδιών, οι πιθανότητες για αρνητικές συνέπιες μειώνονται σημαντικά.

*Η φωτογραφια είναι αρχείου 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top