ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΑΚΕΛ: 'Συνεχίζει τους τακτικισμούς ο ΠτΔ'

ΑΚΕΛ: 'Συνεχίζει τους τακτικισμούς ο ΠτΔ'

Θα συνεχίσουμε την κριτική αν ο Αναστασιάδης συνεχίσει τους τακτικισμούς στο Κυπριακό δηλώνει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε την Δευτέρα (14/1) ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να κρίνει και να επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Κυπριακό ενόσω συνεχίζει τους τακτικισμούς, σημειώνοντας παράλληλα ότι εάν λειτουργήσει με τρόπο που θα θέτει ως προτεραιότητά του την επίτευξη λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τη διαδικασία και θα επιχειρήσει να συμβάλει προς την σωστή κατεύθυνση.

Σε αναφορά του στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια χαιρετισμού του στην κοπή της βασιλόπιτας στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «το ΑΚΕΛ είναι ένα κόμμα πατριωτικό. Ένα κόμμα το οποίο θέτει πάνω απ’ όλα την ίδια την Κύπρο και τον ίδιο τον κυπριακό λαό».

«Δεν πρέπει κανένας να αναμένει λοιπόν από εμάς ότι θα υποχωρήσουμε από τις διαχρονικές σχέσεις αρχών που έχουμε αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού, απλά και μόνο για να ικανοποιήσουμε τις όποιες σκοπιμότητες ή για να διευκολύνουμε τα οποιαδήποτε παιχνίδια επιχειρεί να παίξει σε ό,τι αφορά το Κυπριακό», είπε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνέχισε λέγοντας ότι «ανησυχούμε πάρα πολύ από το παρατεταμένο αδιέξοδο το οποίο υπάρχει». Πρώτα και κύρια, είπε, «γιατί όταν έχεις ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, προκύπτει χώρος για να τίθενται κάτω νέες ιδέες, καινοτόμες – επιχειρούν να μας πείσουν – οι οποίες καταλήγουν σε ένα παρανομαστή, βέβαια, σε δύο κράτη».

«Και επειδή υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδία και να διεκδικήσουμε κάτι άλλο, δίχως να το λένε, εννοούν ενιαίο κράτος, νομίζω ότι οι συζητήσεις που γίνονται τους τελευταίους μήνες αποδεικνύουν ότι εάν εγκαταλειφθεί το συμφωνημένο πλαίσιο της λύσης ΔΔΟ, εκείνο που θα τεθεί κάτω για να συζητηθεί δεν θα είναι το ενιαίο κράτος, θα είναι η διχοτόμηση», ανέφερε. Και καλά κάνουν οι πάντες, πρόσθεσε, «να το συνειδητοποιήσουν αυτό το πράγμα».

Βέβαια, ανέφερε ο κ. Κυπριανού, «το παρατεταμένο αδιέξοδο μας ανησυχεί για ακόμα ένα λόγο», προσθέτοντας ότι «οι εξελίξεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι αρνητικές. Πρέπει να καταλάβουμε ότι οι δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζουν τη λύση στο Κυπριακό αποδυναμώνονται συνεχώς, ενώ ο έλεγχος ο οποίος ασκείται από την Τουρκία συνεχώς αυξάνεται».

Υπάρχει, σημείωσε ο ίδιος, «το ενδεχόμενο να έχουμε αλλαγή στη λεγόμενη «κυβέρνηση» στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, με αποτέλεσμα, αντιλαμβάνεστε, το έργο της επίτευξης λύσης να δυσχεράνει ακόμα πολύ περισσότερο».

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, «σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε αυτά τα οποία κατ’ επανάληψη μας έχει πει και ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών». «Δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο μπροστά μας για να καταφέρουμε να λύσουμε το Κυπριακό», είπε. Χρειάζεται λοιπόν, σημείωσε, «να αναλάβουμε πρωτοβουλίες. Όχι ν’ αφήνουμε τον χρόνο να παρέρχεται και να λέμε ‘ας δούμε μετά από τις Ευρωεκλογές για το τι θα γίνει με το Κυπριακό’». Θα έπρεπε, είπε, «να αναλαμβάναμε πολύ πιο έγκαιρα πρωτοβουλίες και να πιέζαμε έτσι ώστε να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν».

Κάποιοι μας λένε, είπε, «μα καλά, δεν συνειδητοποιείτε, δεν ακούτε τι λέει η Τουρκία δημόσια, πως μπορούμε να πάμε σε διαπραγματεύσεις»; δίνοντας την απάντηση ότι «ακούμε πάρα πολύ καλά τι λέει η Τουρκία, αλλά ποιες είναι οι επιλογές που έχουμε»;

«Αν δεν πάμε σε διαπραγματεύσεις μοιραία θα καταλήξουμε αργά ή γρήγορα στην οριστική διχοτόμηση της χώρας», προειδοποίησε. Αν πάμε σε διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε, «θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες από τις θέσεις που διατυπώνει η Τουρκία». Εκεί, είπε ο κ. Κυπριανού, «στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όμως θα ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Εάν εξακολουθήσει να επιμείνει σε αυτά τα οποία λέει δημόσια, αντιλαμβάνεστε ότι θα μείνει εκτεθειμένη και θα καταδικαστεί αυτή της η στάση από την διεθνή κοινότητα».

Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο, είπε, «να συνεργαστεί για να πάμε σε συμφωνία. Και σε κάποιες περιπτώσεις έδειξε ετοιμότητα συνεργασίας και η τουρκοκυπριακή κοινότητα, ακόμα και η Τουρκία. Μπορεί να μην είναι έτοιμοι να φτάσουν στο σημείο που τους θέλουμε αλλά έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ως εκ τούτου έχουμε και τα επιχειρήματα να πείσουμε για την ορθότητα των δικών μας των θέσεων».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνέχισε λέγοντας ότι «τον κ. Αναστασιάδη, τον κρίνουμε και τον επικρίνουμε καθημερινά και ενοχλείται γι αυτό το γεγονός». Ξεκαθάρισε ότι «θα συνεχίσουμε να τον κρίνουμε και να τον επικρίνουμε ενόσω συνεχίζει με αυτούς τους τακτικισμούς». Την ίδια στιγμή, είπε, «του λέμε ότι εάν λειτουργήσει με τρόπο που θα θέτει ως προτεραιότητά του την επίτευξη λύσης στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, να ξέρει ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τη διαδικασία και θα επιχειρήσει να συμβάλει προς την σωστή κατεύθυνση». «Έχουμε τρόπους να συμβάλουμε έτσι ώστε τα πράγματα να κινηθούν προς την σωστή κατεύθυνση», σημείωσε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top