ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ψυχιατρείο Αθάλασσας - Έντονη δυσοσμία και «Συγνώμη είναι νωρίς ακόμα»

Ψυχιατρείο Αθάλασσας - Έντονη δυσοσμία και «Συγνώμη είναι νωρίς ακόμα»

Αντιμέτωπη με την αλήθεια του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας, Δευτέρα, 14ης Ιανουαρίου 2019, Θάλαμος Ανδρών Αριθμός….«Συγγνώμη, μας πετύχατε σε μια δύσκολη ώρα… είναι ενωρίς ακόμα…» λέει ο νοσηλευτής. Τόσο τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που πραγματοποίησαν ενημερωτική επίσκεψη στο νοσηλευτήριο όσο και οι δημοσιογράφοι που τους συνόδευαν, χαμογέλασαν αμήχανα, ενώ μια έντονη κι άσχημη μυρωδιά έκοβε την ανάσα…
 
Το νοσηλευτικό και το άλλο παραϊατρικό προσωπικό εξηγεί σε βουλευτές και δημοσιογράφους ότι εκεί νοσηλεύονται κάποια οξεία περιστατικά ανθρώπων, οι οποίοι χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας διότι υπάρχουν φορές που δεν είναι σε θέση να τηρούν από μόνοι τους ούτε καν τους στοιχειώδεις κανόνες προσωπικής υγιεινής.
 
Η κτηριολογική κατάσταση του θαλάμου, ράπισμα στην ευρωπαϊκή Κύπρο του 2019. Υγρασία στους τοίχους, πατώματα που έχουν σχεδόν λιώσει, επίπλωση με έντονα τα σημάδια του χρόνου, πεπαλαιωμένα συστήματα θέρμανσης, οι τουαλέτες σε άθλια κατάσταση και δυο τρεις κουρελιασμένες ψυχές εκεί εδώ και χρόνια…
 
Όπως ελέχθη κατά την ενημέρωση των βουλευτών από την Διεύθυνση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, οι χρόνιοι ασθενείς στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας είναι αυτήν τη στιγμή 19, αριθμός ο οποίος αυξομειώνεται ελαφρώς, με τον αρχαιότερο νοσηλευόμενο να βρίσκεται εκεί από το 1971, ενώ το νοσοκομείο άρχισε να λειτουργεί το 1964.
 
Τα τέσσερα από τα 19 περιστατικά αφορούν γυναίκες, δύο με σοβαρή νοητική υστέρηση και οι δύο με ψύχωση και τα υπόλοιπα άρρενες.
 
Αυτή είναι η σκοτεινή όψη του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθαλάσσας. Υπάρχει όμως και η αισιόδοξη πλευρά πάνω στην οποία οι εργαζόμενοι στο νοσηλευτήριο εναποθέτουν, όπως δήλωσαν, την ελπίδα τους, ότι σύντομα θα εργάζονται σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον προς όφελος των ασθενών.
 
Έχουν πλήρως ανακαινισθεί δύο θάλαμοι του Νοσοκομείου Αθαλάσσας και η διαφορά από τους μη ανακαινισμένους είναι πολύ αισθητή. Πρόκειται για τον θάλαμο οξέων περιστατικών ανδρών και της ενδιάμεσης κλινικής ανδρών, ενώ λήφθηκε και απόφαση όπως καταργηθεί το αναχρονιστικό σύστημα οι θάλαμοι νοσηλείας να έχουν αριθμό.
 
Η εικόνα εντελώς διαφορετική. Φρεσκοβαμμένοι άσπροι τοίχοι, καινούργια πατώματα, ακόμα και πίνακες ζωγραφικής στην είσοδο, που έφτιαξαν ασθενείς που παρακολουθούν κάποια από τα προγράμματα των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.
 
Ωστόσο, ο τελικός στόχος παραμένει ένας και για τη Διεύθυνση των Ψυχιατρικών Υπηρεσιών και για τη Βουλή των Αντιπροσώπων: Ένα νέο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο.
 
Την ενημέρωση των τεσσάρων βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέλαβε η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Δρ Αννα Παραδεισιώτη και η εκτελούσα χρέη Διευθύντριας του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, Δρ Μαρία Πίττα.
 
Η κ. Παραδεισιώτη είπε ότι από το Φθινόπωρο του 2017 κατατέθηκαν από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας λεπτομερώς στο Τμήμα Δημοσίων Έργων οι απαιτούμενες προδιαγραφές για το νέο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο και η πληροφόρηση της οποίας έτυχε είναι ότι το όλο έργο θα δοθεί σε εξωτερικούς συνεργάτες λόγω φόρτου εργασίας του Τμήματος.
 
Όπως ελέχθη στη συνάντηση ολοκληρώθηκαν τα αρχιτεκτονικά σχέδια για ανακαίνιση άλλων δύο θαλάμων του νοσοκομείου, το οποίο είναι χωρητικότητας 104 κλινών και σήμερα νοσηλεύονται 72 ασθενείς.
 
Οι δύο ανώτερες λειτουργοί των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σημείωσαν με ανησυχία το κενό που υπάρχει στη χώρα μας για προστατευμένες δομές στις οποίες θα μπορούσαν να ενταχθούν κάποια άτομα, τα οποία παρουσιάζουν δυσκολία στο να αποδεχτούν να φύγουν από το Νοσοκομείο Αθαλάσσας ή δεν αποδέχονται οι οικείοι τους να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο, γνωρίζοντας την αδυναμία αυτή.
 
Αναφορικά με το θέμα ανήλικων με προβλήματα ψυχικής υγείας η κ. Παραδεισιώτη είπε ότι το κενό που υπάρχει έχει καλυφθεί με την ενδονοσοκομειακή μονάδα που λειτουργεί στο Μακάρειο Νοσοκομείο, με οκτώ κλίνες.
 
Στη συνάντηση απαντήθηκε θετικά το ερώτημα κατά πόσον αποκαταστάθηκε η βλάβη που παλαιότερα εντοπίστηκε στην παροχή ζεστού νερού αν και εγέρθηκε από πλευράς του Νοσοκομείου Αθαλάσσας θέμα με το πλυντήριο και συγκεκριμένα με το γεγονός ότι τα πλυντήρια του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας εξυπηρετούν όλα τα γενικά νοσοκομεία παγκύπρια, μαζί και το Ψυχιατρικό με το οποίο γειτνιάζει.
 
Αναφέρθηκε ότι χάνεται ιματισμός, αν και υπάρχει η σχετική σήμανση και δίδεται προτεραιότητα στα γενικά νοσοκομεία. Μικρά πλυντήρια υπάρχουν στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, σε μερικούς όμως θαλάμους, για τα προσωπικά ρούχα των ασθενών και μόνο.
 
Μετά τη συνάντηση και την ξενάγηση στους χώρους του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, η εκτελούσα χρέη Διευθύντριας, Δρ Μαρία Πίττα και οι βουλευτές, Μαριέλλα Αριστείδου και Αννίτα Δημητρίου (ΔΗΣΥ) και Σκεύη Κουκουμά (ΑΚΕΛ) προέβησαν σε δηλώσεις. Στην κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία μετείχε και η, επίσης, βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ευανθία Σάββα.
 
Η κ. Πίττα εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την επίσκεψη των βουλευτών – μελών της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών της Βουλής με τους οποίους όπως είπε συζήτησε «θέματα που απασχολούν τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και για την εξέλιξη της ανακαίνισης του Νοσοκομείου Αθαλάσσας».
 
«Μαζί περιδιαβάσαμε σε όλο τον χώρο και έτσι θα μπορέσουν οι εκπρόσωποι της κυπριακής  Βουλής να μιλήσουν για την εξέλιξη που έχουν δει και για τα προβλήματα στα οποία έχουμε εστιάσει», είπε η κ. Πίττα.
 
Ερωτηθείσα εάν είναι ικανοποιημένη από την εξέλιξη στις κτηριακές υποδομές απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως «σκεπτόμενοι ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν υπήρχε καμία εξέλιξη μάς δίνει πολύ μεγάλη χαρά ότι υπήρχε αυτή η εξέλιξη και αναμένουμε λίαν συντόμως να αρχίσει η ανακαίνιση και των υπόλοιπων θαλάμων του Νοσοκομείου Αθαλάσσας».
 
Καταλήγοντας η κ. Πίττα είπε ότι «προσδοκούμε στη δημιουργία του νέου νοσοκομείου, το οποίο προβλέπεται και προγραμματίζεται να ανεγερθεί, και αυτός είναι ο τελικός μας στόχος».
 
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου, δήλωσε ότι «το Νοσοκομείο Αθαλάσσας παρά όλες τις αναβαθμίσεις που έχουν γίνει πρόσφατα και θα συνεχιστούν σε μεταγενέστερο στάδιο, δυστυχώς, εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα».
 
Πρόσθεσε ότι «είναι το μοναδικό νοσοκομείο στην Κύπρο που μπορεί να φιλοξενήσει άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα και ως εκ τούτου στόχος μας είναι η πλήρης αναβάθμιση της υφιστάμενης κτιριακής υποδομής».
 
Όπως είπε η βουλευτής του ΔΗΣΥ, «προτεραιότητά μας  είναι όμως, η ανέγερση νέου νοσοκομείου ψυχικής υγείας για να μπορέσουν οι συνάνθρωποι μας να απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματά τους καταπώς τους αρμόζει.
 
Καταλήγοντας, συνεχάρη «το επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου Αθαλάσσας για τις προσπάθειες που καταβάλλει για να βοηθηθούν οι συνάνθρωποι μας, που νοσηλεύονται εδώ».
 
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, δήλωσε ότι «στους χώρους οι οποίοι έχουν ανακαινισθεί είναι παντελώς διαφορετική η κατάσταση, έχουν προστεθεί και χώροι Εργοθεραπείας που δεν υπήρχαν προηγουμένως παρόλα ταύτα υπάρχουν χώροι που δεν έχουν ανακαινισθεί».
 
Ως εκ τούτου, συνέχισε, «επιβάλλεται να τονίσουμε για μια ακόμη φορά ότι είμαστε εδώ για να πιέσουμε για την ανέγερση ενός νέου ψυχιατρικού νοσοκομείου ως πρέπει να γίνει».
 
 Η κ. Δημητρίου είπε ότι μετά την ενημέρωση προέκυψε ότι υπάρχει μια καθυστέρηση για την εκπόνηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων για την οποία η Βουλή θα ζητήσει περαιτέρω λεπτομέρειες και θα επισκεφθεί εκ νέου το Νοσοκομείο Αθαλάσσας για να διαπιστώσει ότι έχουν ανακαινισθεί και οι υπόλοιποι χώροι, που σήμερα «δεν είναι καθόλου αξιοπρεπείς».
 
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, δήλωσε ότι η κατάσταση στις πτέρυγες που δεν έχουν ανακαινισθεί «συνεχίζει να είναι τραγική και απαράδεκτη, επικρατούν τριτοκοσμικές συνθήκες και πρέπει το συντομότερο να προωθηθούν» οι εργασίες προς ανακαίνιση.
 
Πρόσθεσε ότι «μας ανησυχεί το γεγονός ότι έχουν αρχίσει μελέτες για τη στατική επάρκεια των οικοδομών εδώ και δύο χρόνια, δεν υπάρχουν αποτελέσματα και αντιλαμβάνεστε δεν σηκώνει άλλη καθυστέρηση το θέμα αυτ ».
 
Όπως είπε η κ. Κουκουμά, «έχουμε μείνει πάλι στις προεκλογικές εξαγγελίες για το ζήτημα της ανέγερσης νέου κτηρίου, ενώ ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προεκλογικά, τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το 2020 θα ήταν ολοκληρωμένο ένα νέο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, δεν έχει γίνει τίποτε, ούτε καν το σημείωμα έργου, για το ποιες δηλαδή προδιαγραφές πρέπει να έχει το νοσοκομείο αυτό».
 
«Μας ανησυχεί το γεγονός αυτό δεν είναι θέματα που πρέπει να τα θυμόμαστε μόνο προεκλογικά ούτε και για εμάς είναι θέματα που θα πρέπει να τα ανακινούμε όταν ερχόμαστε για μια επίσκεψη και να τα ξαναδούμε», πρόσθεσε.
 
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ ευχήθηκε όπως «η κυβέρνηση κινηθεί άμεσα για το συγκεκριμένο θέμα με την προώθηση των αποφάσεων και την έγκριση των κονδυλίων που απαιτούνται» για την ανέγερση του νέου ψυχιατρικού νοσοκομείου.
 
Εξέφρασε και την απαρέσκεια της για το γεγονός ότι παραμένει «γράμμα κενό» και η προεκλογική δέσμευση και υπόσχεση και παρούσας κυβέρνησης για τροποποίηση της Νομοθεσίας περί Κοινοτικής Φροντίδας και Ψυχικής Υγείας.
 
Κλείνοντας, η κ. Κουκουμά, είπε ότι είμαστε σε ένα χώρο που χρειάζεται εξειδικευμένο ενδιαφέρον και φροντίδα από το κράτος, χρειάζεται περισσότερο προσωπικό, είναι διαφορετικές οι συνθήκες εδώ και θα πρέπει να δοθούν όλα  τα απαραίτητα εφόδια που θα συμβάλουν στη βελτίωση και αποκατάσταση της υγείας των ανθρώπων που νοσηλεύονται εδώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top