ΠΑΡΑ-THEMA

Πιείτε όσο προλάβετε: Κινδυνεύει με εξαφάνιση ο καφές

Πιείτε όσο προλάβετε: Κινδυνεύει με εξαφάνιση ο καφές

Η κακή διατήρηση των άγριων ειδών καφέ απειλεί την προσφορά του στην κούπα σας.



Με εξαφάνιση κινδυνεύουν τρία στα πέντε άγρια είδη του φυτού του καφέ (περίπου το 60%), λόγω της ξηρασίας, της κλιματικής αλλαγής, των ασθενειών και της αποψίλωσης των δασών.

Σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο, οι επιστήμονες των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Kew της Βρετανίας επισημαίνουν ότι, μελλοντικά, ίσως αρκετοί δυσαρεστηθούν αφού δεν θα υπάρχει αρκετός καφές, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να στερηθούν το αγαπημένο τους ρόφημα. Κάθε μέρα καταναλώνονται περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια καφέδες και ως εκ τούτου η ιδιαιτέρως κερδοφόρα βιομηχανία του καφέ βασίζεται στις άγριες ποικιλίες της φύσης για να διατηρήσει τις δύο κυρίαρχες ποικιλίες καφέ Arabica και Robusta. Η πρώτη είναι πιο ευάλωτη στις υψηλότερες θερμοκρασίες, ενώ η δεύτερη στην ξηρασία.

Οι περισσότερες άγριες ποικιλίες καφέ υπάρχουν σε απομακρυσμένα δάση της Αφρικής και στη Μαδαγασκάρη, στην Ινδία, στην Σρι Λάνκα και στην Αυστραλία. Παρόλο που αρκετές από αυτές δεν έχουν καλή γεύση ώστε να χρησιμοποιηθούν ως ρόφημα, διαθέτουν πολύτιμα γονίδια που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους καλλιεργητές στις εμπορικές ποικιλίες.

Όπως αναφέρει ο ερευνητής δρ ‘Ααρον Ντέιβις, «αν δεν υπήρχαν τα άγρια είδη καφέ, δεν θα μπορούσαμε να πίνουμε σήμερα τόσο καφέ παγκοσμίως. Επειδή αν δει κανείς την ιστορία της καλλιέργειας του καφέ, έχουμε χρησιμοποιήσει τα άγρια είδη για να κάνουμε βιώσιμες τις καλλιέργειες του καφέ».

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες αξιολόγησαν την κατάσταση των 124 γνωστών ποικιλιών καφέ και βρήκαν ότι οι 75 πρέπει να θεωρηθούν απειλούμενες με εξαφάνιση μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Συγκεκριμένα, από αυτές, οι 13 βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, οι 40 (μεταξύ των οποίων η διάσημη ποικιλία Arabica) θεωρούνται απειλούμενες, ενώ οι υπόλοιπες 22 εκτιμάται ότι είναι ευάλωτες, εξαιτίας των αλλαγών στο περιβάλλον, των ασθενειών και της καταστροφής της φύσης εν γένει.

Η ποικιλία Arabica, αποτελεί περίπου το 60% της κατανάλωσης καφέ παγκοσμίως και υπάρχει σε άγρια κατάσταση μόνο στην Αιθιοπία και στο Νότιο Σουδάν. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι, ο φυσικός πληθυσμός των δέντρων της αναμένεται να μειωθεί έως και κατά 50% έως το 2088.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας πάντως, άλλα 35 είδη καφέ δεν απειλούνται με εξαφάνιση, ενώ για άλλα 14 είδη οι ειδικοί γνωρίζουν ελάχιστα. Σημειώνεται πως το 28% των άγριων ειδών καφέ μεγαλώνουν έξω από προστατευμένες περιοχές και μόνο για τις μισές ποικιλίες έχουν διατηρηθεί σπόροι σε ειδικές «τράπεζες».

Παρά τις όποιες ανησυχίες ως προς το μέλλον του καφέ στον πλανήτη, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, προς το παρόν δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος να στερηθούν οι άνθρωποι το αγαπημένο τους ρόφημα. Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, αν μειωθεί δραματικά η βιοποικιλότητα του καφέ, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα υπάρχει πράγματι πρόβλημα για τους καλλιεργητές του καφέ, για τη συγκεκριμένη βιομηχανία και για τους καταναλωτές εν γένει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top