ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμμορφώθηκαν οι οργανισμοί στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για Δεδομένα

Συμμορφώθηκαν οι οργανισμοί στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για Δεδομένα

Δραστικοί οι έλεγχοι Επίτροπου Προστασίας Δεδομένων για εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού.

Εκεί όπου εμπλέκεται το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με ενημέρωση, συστάσεις, οδηγίες, αλλά και ελέγχους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για λόγους συμμόρφωσης στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Κανονισμού για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, οι Οργανισμοί συμμορφώνονται και δεν επαναλαμβάνονται οι παρατυπίες, δηλώνει η Επίτροπος Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου. Προσθέτει ότι έχουν γίνει επτά έλεγχοι μετά την εφαρμογή του Κανονισμού.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, με αφορμή την ημέρα Προστασίας Δεδομένων που είναι η 28η Ιανουαρίου, η Επίτροπος αναφέρει ότι "προσπαθούμε να επιλύουμε γκρίζες ζώνες στοχευμένα για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον κόσμο να συμμορφωθεί. Αυτό που βλέπω είναι ότι όπου ενεπλάκη το Γραφείο για λόγους συμμόρφωσης, οι Οργανισμοί έχουν συμμορφωθεί, δεν επαναλαμβάνονται οι παρατυπίες".

Ανέφερε ότι η ενημέρωση τόσο στον δημόσιο όσον και στον ιδιωτικό τομέα γίνεται σε καθημερινή βάση - έγιναν εκατό περίπου παρουσιάσεις σε συγκεκριμένα τμήματα του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, βγαίνουν συνέχεια συστάσεις, οδηγίες.

Από τους διοικητικούς ελέγχους που γίνονται, σημείωσε, προσπαθούμε να πάρουμε δείγμα από οργανισμούς τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα.

"Εχουν ήδη ανακοινωθεί δύο αποτελέσματα - ο τραπεζικός τομέας, έχουμε βγάλει κάποια αποτελέσματα εκεί και η κάρτα φιλάθλου. Εχουν γίνει ακόμα πέντε έλεγχοι, τα οποία αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν", πρόσθεσε.

Είπε ότι "έχει γίνει ένας άλλος έλεγχος στη συλλογή βιομετρικών δεδομένων στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, έλεγχος σε ένα άλλο ιδιωτικό οργανισμό, έλεγχος σε παροχέα τηλεπικοινωνιακών δεδομένων, και προσπαθούμε να πάρουμε δείγματα, ενώ ετοιμάζεται να γίνει και στον ξενοδοχειακό τομέα".

Προσπαθούμε, συνέχισε, να πάρουμε δειγματοληπτικά για να μπορέσουμε να δούμε πού βρίσκεται η Κύπρος στα πλαίσια της ετοιμότητας μετά την προετοιμασία που κάναμε.

Εν τω μεταξύ, είπε η Επίτροπος, όταν έρχονται παράπονα είτε κάποια θέματα, ενεργούμε αυτεπαγγέλτως, ζητούμε να μάθουμε αν συμμορφώνεται ο Οργανισμός με τις πρόνοιες του Κανονισμού.

Διευκρίνισε ότι ο Κανονισμός απαιτεί σε κάποιες περιπτώσεις αρχείο καταγραφής δραστηριοτήτων. Επί ευκαιρία διερεύνησης του παραπόνου, σημείωσε, ζητούμε να δούμε και κάποια πράγματα, επομένως γίνεται και εκεί ένας μίνι έλεγχος.

Επίσης ζητούμε, πρόσθεσε, να μάθουμε από τον υπεύθυνο προστασίας δεδομένων - η καινούργια θέση που επιβάλει ο Κανονισμός - τι έκαμε, τις διαδικασίες του Οργανισμού. Επομένως, σημείωσε, εκτός από τους μεγάλους ελέγχους γίνονται και στα πλαίσια διερεύνησης των παραπόνων μίνι έλεγχοι της συμμόρφωσης.

Ο σκοπός μας, ανέφερε η Επίτροπος, είναι τώρα, τόσους μήνες μετά, να δώσουμε καθοδήγηση, όχι να επιβάλουμε - εκτός αν υπάρχει κάτι πολύ σοβαρό - ψηλά διοικητικά πρόστιμα.

Ερωτηθείσα είπε πως "έχουμε αδυναμίες σε πάρα πολλούς τομείς. Η αδυναμία του γραφείου, η οποία καταγράφεται είναι ότι τώρα για πρώτη φορά θα πάρει οργανικές θέσεις για να στελεχωθεί και να μπορέσει να ανταποκριθεί επαρκώς. Είμαστε λίγοι αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τη δουλειά μας. Κάνει πάρα πολλά τα Γραφείο, τα ανεβάζουμε στην ιστοσελίδα μας και μπορεί ο κόσμος να παρακολουθεί".

Οπως ανέφερε η Επίτροπος, στο πλαίσιο των εορτασμών και εκδηλώσεων για την ημέρα Προστασίας Δεδομένων σήμερα, το Γραφείο της για τρίτη συνεχόμενη χρονιά θέτοντας ως κύριο στόχο την καλλιέργεια συνείδησης και κουλτούρας προστασίας προσωπικών δεδομένων ανάμεσα στον μαθητόκοσμο της Κύπρου προγραμμάτισε την διοργάνωση βιωματικών εργαστηρίων για μαθητές της Ε` και Στ` Τάξης.

"Πιστεύουμε ότι από τέτοιες ηλικίες πρέπει να καλλιεργηθεί η συνείδηση της προσπάθειας των προσωπικών δεδομένων. Είναι θέμα κουλτούρας, νοοτροπίας και πιστεύουμε ότι οι καλύτεροι αποδέκτες να περάσουμε το μήνυμα πιο ουσιαστικά είναι τα παιδιά του δημοτικού", συμπλήρωσε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top