ΚΟΣΜΟΣ

ΕΥΡ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Συμφωνία για τις καρκινογόνες ουσίες στην εργασία

ΕΥΡ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ: Συμφωνία για τις καρκινογόνες ουσίες στην εργασία

Σε προσωρινή συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες στην εργασία κατέληξε σήμερα (29/1) η Ρουμάνικη Προεδρία του Συμβουλίου των Κρατών Μελών και η οποία προβλέπει μείωση της έκθεσης των εργαζομένων σε πέντε καρκινογόνους χημικούς παράγοντες: κάδμιο, βηρύλλιο, αρσενικό οξύ, φορμαλδεΰδη και 4,4`-μεθυλενο-δις (2-χλωροανιλίνη - MOCA).

Η συμφωνία θα υποβληθεί τώρα στους αντιπροσώπους των κρατών μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ για έγκριση. Όταν εγκριθεί, η οδηγία θα επικαιροποιήσει τους ισχύοντες κανόνες για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που σχετίζονται με την έκθεση σε καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες κατά την εργασία (οδηγία 2004/37 / ΕΚ).

"Η σημερινή συμφωνία είναι ένα ακόμη βήμα για την προστασία εκατομμυρίων εργαζομένων από την έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες. Η οδηγία, όταν εγκριθεί, θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους σε ολόκληρη την ΕΕ και θα αποτρέψει χιλιάδες περιπτώσεις κακής υγείας στον εργασιακό χώρο", δήλωσε σχετικά ο Marius-Constantin Budăi, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης της Ρουμανίας.

Τη συμφωνία καλωσόρισε και η Κομισιόν. Συγκεκριμένα η Eπίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας του Εργατικού Δυναμικού, Μαριάν Ταίσεν, επικρότησε τη συμφωνία, σημειώνοντας ότι "με τρεις διαδοχικές επικαιροποιήσεις της οδηγίας για τους καρκινογόνους και μεταλλαξιογόνους παράγοντες, κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των Ευρωπαίων εργαζομένων από τον μεγαλύτερο σιωπηλό δολοφόνο στον χώρο εργασίας: τον καρκίνο".

"Η σημερινή συμφωνία σχετικά με την τρίτη πρόταση της Κομισιόν θα βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας για περισσότερους από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους στην ΕΕ και θα αποτρέψει περισσότερα από 22.000 περιστατικά ασθενειών σχετιζόμενων με την εργασία", ανέφερε. "Η συμφωνία θα βελτιώσει την υγιεινή και την ασφάλεια των χώρων εργασίας, κάτι που αποτελεί βασική αρχή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Θα εξασφαλίσει, για παράδειγμα, καλύτερη προστασία των εργαζομένων στην παραγωγή μπαταριών νικελίου-καδμίου, στην εξαγωγή ψευδαργύρου και χαλκού με τήξη, και στους κλάδους των εργαστηρίων, των ηλεκτρονικών, των κηδειών και της ταρίχευσης, των κατασκευών, της υγείας, των πλαστικών και της ανακύκλωσης", σημειώνει η Μ.Τάισεν.

"Η σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνει εκ νέου την ισχυρή αφοσίωση όλων των φορέων στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην εισηγήτρια Laura Agea και τους αφανείς εισηγητές εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και στη ρουμανική Προεδρία και τις προηγούμενες Προεδρίες εκ μέρους του Συμβουλίου. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί γρήγορα ώστε οι νέοι κανόνες να έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέχρι τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου του 2019", κατέληξε η Επίτροπος.

Απο ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top