ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΜΠΕΟ: Η Κυβέρνηση ΗΠΑ θα 'περάσει στις πράξεις' για να υποστηρίξει τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα

ΠΟΜΠΕΟ: Η Κυβέρνηση ΗΠΑ θα 'περάσει στις πράξεις' για να υποστηρίξει τη δημοκρατία στη Βενεζουέλα

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο διεμήνυσε το Σάββατο ότι η Ουάσινγκτον θα "περάσει στις πράξεις" για να "υποστηρίξει τη δημοκρατία" στη Βενεζουέλα, καταγγέλλοντας τη δράση των "μπράβων" του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, λίγες ώρες αφότου ο στρατός και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας έκαναν χρήση αληθινών σφαιρών και δακρυγόνων με αποτέλεσμα δύο διαδηλωτές προσκείμενοι στην αντιπολίτευση να χάσουν τη ζωή τους και εκατοντάδες να τραυματιστούν. 

 
"Οι ΗΠΑ θα περάσουν στις πράξεις εναντίον εκείνων που αντιτίθενται στην ειρηνική αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα. Τώρα, έχει έρθει η ώρα να αναλάβουμε δράση για να υποστηρίξουμε την ικανοποίηση των αναγκών του απελπισμένου λαού της Βενεζουέλας", ανέφερε ο Μάικ Πομπέο μέσω Twitter.
 
"Είμαστε αλληλέγγυοι προς εκείνους που συνεχίζουν τον αγώνα τους για την ελευθερία", συνέχισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
 
Ο Πομπέο χαρακτήρισε "μπράβους" και "ένοπλες συμμορίες" τις δυνάμεις που δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο Μαδούρο.
 
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς θα έχει κατ` ιδίαν συνάντηση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, τον Χουάν Γκουαϊδό, τη Δευτέρα στην Μπογοτά, στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας της Λίμας, δήλωσε συνεργάτης του πρώτου το Σάββατο (τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Κυριακή ώρα Κύπρου).
 
Κατά τη ΜΚΟ Foro Penal, που εναντιώνεται στην κυβέρνηση του Μαδούρο, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αληθινές σφαίρες και έκαναν εκτενή χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ενώ, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κολομβίας και άλλες πηγές, άλλοι 300 και πλέον τραυματίστηκαν στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και με τη Βραζιλία.
 
Οι άνδρες του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον υποστηρικτών της αντιπολίτευσης υπό τον Χουάν Γκουαϊδό για να αποτρέψουν την είσοδο στη χώρα της ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλαν κυρίως οι ΗΠΑ, όπως διέταξε ο πρόεδρος Μαδούρο.
 
"Εκφράζουμε τα βαθύτερά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες εκείνων που έχασαν τη ζωή τους λόγω αυτών των εγκληματικών ενεργειών. Ενώνουμε τη φωνή μας με την απαίτησή τους να αποδοθεί δικαιοσύνη", τόνισε ακόμη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.
 
Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση της Κολομβίας έδωσε εντολή να επιστρέψουν τα φορτηγά με τη βοήθεια που προορίζεται για τη Βενεζουέλα, επιχειρηματολογώντας ότι 285 άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας της καταστολής των δυνάμεων της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο για να εμποδιστεί η είσοδός της στη χώρα.
 
"Αυτή η ειρηνική ενέργεια με ανθρωπιστικό χαρακτήρα απετράπη από τη Βενεζουέλα, από το καθεστώς του άρπαγα Μαδούρο, με βίαιη και δυσανάλογη καταστολή", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Κάρλος Χολμς Τρουχίγιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην παραμεθόρια πόλη Κουκουτά.
 
Δύο ασθενοφόρα που μετέφεραν πολίτες που τραυματίστηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια επεισοδίων με τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας εισήλθαν στη Βραζιλία το Σάββατο, καταφέρνοντας να περάσουν τα σύνορα μολονότι ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει δώσει διαταγή να κλείσουν, ανακοίνωσαν οι βραζιλιάνικες αρχές.
 
Οι δύο τραυματίες έχουν ήδη εισαχθεί στο γενικό νοσοκομείο της Χοράιμα, στην πόλη Μπόα Βίστα, 215 χιλιόμετρα από τα σύνορα, και οι άλλοι τρεις αναμένεται να φθάσουν στο νοσοκομείο σύντομα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Πολιτείας Χοράιμα (βόρεια), διευκρινίζοντας ότι η κατάσταση και των πέντε ανθρώπων αυτών είναι "σοβαρή".
 
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο Χουάν Γκουαϊδό, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να κρατήσει "όλα τα ενδεχόμενα" ανοικτά έναντι του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ενώ ταυτόχρονα ανήγγειλε ότι θα πάρει μέρος στη συνεδρίαση της Ομάδας της Λίμας αύριο Δευτέρα στην Μπογοτά.
 
"Σας ζητάμε να εξετάσετε όλα τα ενδεχόμενα", είπε απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα ο Γκουαϊδό, τον οποίο έχουν αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας περίπου πενήντα κυβερνήσεις, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κουκουτά της Κολομβίας, πόλη στα σύνορα με τη χώρα του.
 
Το πολεμικό ναυτικό της Βενεζουέλας απείλησε να ανοίξει πυρ εναντίον πλοίου που απέπλευσε από το Πουέρτο Ρίκο, αμερικανικό έδαφος, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια, δήλωσε το Σάββατο (σ.σ. τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής ώρα Κύπρου) ο κυβερνήτης της νήσου, ο Ρικάρδο Ρουσελιό.
 
Το πλοίο, που απέπλευσε την Τετάρτη για τη Βενεζουέλα, "δέχθηκε άμεσες απειλές από μέρους σκαφών της Βενεζουέλας ότι θα άνοιγαν πυρ".
 
"Πρόκειται για μια κατάφωρη απειλή εναντίον μιας ανθρωπιστικής αποστολής που εκτελούσαν Αμερικανοί πολίτες. Είναι απαράδεκτη και επονείδιστη", ανέφερε ο κυβερνήτης σε ανακοίνωσή του. "Βρισκόμαστε σε επαφή για να αποφασίσουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε", πρόσθεσε.
 
Τουλάχιστον 42 άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά τις συγκρούσεις στην διεθνή γέφυρα Σιμόν Μπολίβαρ που συνδέει την Κολομβία με την Βενεζουέλα, μέσω της οποίας η αντιπολίτευση στον Νικολάς Μαδούρο επιχειρεί να μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τις υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών. Η γέφυρα έκλεισε με διαταγή του Καράκας.
 
Ένδεκα στρατιωτικοί και δύο αστυνομικοί των δυνάμεων της Βενεζουέλας αυτομόλησαν χθες διασχίζοντας τα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία στην Κούκουτα.
 
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Κολομβία, από όπου γίνονται προσπάθειες για τις είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στην Βενεζουέλα.
 
"Αποφάσισα να διακόψω τις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις με την φασιστική κυβέρνηση της Κολομβίας, ο πρεσβευτής και οι πρόξενοι της οποίας έχουν 24 ώρες για να εγκαταλείψουν την Βενεζουέλα. Έξω, ολιγάρχες!", είπε απευθυνόμενος σε συγκέντρωση οπαδών του στο Καράκας.
 
Η αντιπρόεδρος της Κολομβίας Μάρτα Λουσία Ραμίρες αντέδρασε στην ανακοίνωση του Νικολάς Μαδούρο περί διακοπής των διπλωματικών σχέσεων της Βενεζουέλας με την Κολομβία λέγοντας ότι δεν μπορεί να διαρρήξει ανύπαρκτες σχέσεις και χαρακτήρισε για άλλη μία φορά τον Μαδούρο "δικτάτορα".
 
"Ο Μαδούρο δεν μπορεί να διακόψει διπλωματικές σχέσεις που η Κολομβία δεν έχει μαζί του", έγραψε στο Twitter η αντιπρόεδρος της Κολομβίας προσθέτοντας ότι ο τσαβιστής ηγέτης "δεν είναι παρά ένας δικτάτορας που έχει καταλάβει δια της βίας το Μιραφλόρες", το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας.
 
Ένα φορτηγό που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια πυρπολήθηκε στα σύνορα της Κολομβίας με την Βενεζουέλα, όταν οι στρατιωτικές και οι αστυνομικές δυνάμεις της Βενεζουέλας επενέβησαν για να εμποδίσουν την πορεία της φάλαγγας, κατήγγειλε η βουλευτής της αντιπολίτευσης Γκάμπι Αρεγιάνο.
 
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί 14 ετών, σκοτώθηκαν στην πόλη Σάντα Ελένα ντε Ουαϊρέν, στα σύνορα ανάμεσα στην Βενεζουέλα και την Βραζιλία, σε συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας που μπλοκάρουν τις φάλαγγες των φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από την Βραζιλία, σύμφωνα με γιατρό του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκαν και μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Τηλεοπτικά δίκτυα της Βενεζουέλας μετέδωσαν εικόνες από φλεγόμενο φορτηγό που ανήκει σε φάλαγγα οχημάτων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στα σύνορα ανάμεσα στην Κολομβία και την Βενεζουέλα.
 
Πλήθος άρχισε να ξεφορτώνει κιβώτια με ανθρωπιστική βοήθεια από δεύτερο φορτηγό στο σημείο, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα. Δυνάμεις ασφαλείας πιστές στον Νικολάς Μαδούρο έκαναν χρήση δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ για να εμποδίσουν εθελοντές της αντιπολίτευσης να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Βενεζουέλα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top