ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η τελική γνωμάτευση της Ν. Υπηρεσίας για Νίκολσον -«Ο νόμος είναι σαφής» -ΕΓΓΡΑΦΑ

Η τελική γνωμάτευση της Ν. Υπηρεσίας για Νίκολσον -«Ο νόμος είναι σαφής» -ΕΓΓΡΑΦΑ

Γιατί χρειάστηκε να παρέλθουν τόσοι μήνες ώστε να ληφθούν μέτρα για κάτι που από τα τέλη του 2018 επεσήμαινε τεκμηριωμένα ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης;

Η πιο πάνω αναφορά είναι για την υπόθεση του προέδρου του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥΠΥ), Ντέιβιντ Νίκολσον, η παραίτηση του οποίου έγινε αποδεκτή την Πέμπτη (07/03) από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Νίκολσον και η σύζυγός του κατέχουν πόστα σε οργανισμούς του ιατρικού κλάδου και εξ αρχής ο διορισμός του στην προεδρία του ΟΚΥΠΥ ήταν εκτός νόμου.

Άλλωστε, η τελική γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας που εξασφαλίσαμε και παρουσιάζουμε στο παρόν δημοσίευμα δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για τα όσα είχαν επισημανθεί για το όλο θέμα από την Ελεγκτική Υπηρεσία, στο πλαίσιο συνεδριών της Επιτροπής Ελέγχου. Κι ασφαλώς αιτιολογεί το ερώτημα που θέσαμε στην αρχή του δημοσιεύματός μας.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΓεΣΥ - ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ο Πολύζος φέρεται να λάμβανε 3.000 μηνιαίως από ιδιωτικό νοσηλευτήριο και ζητούσε να δηλώνονται ως ‘έξοδα φιλοξενίας’ - Αντιδράσεις γιατί δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις -ΕΓΓΡΑΦΑ

Στη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας με ημερομηνία 4 Μαρτίου 2019 και βρίσκεται στη διάθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, κατόπιν επιστολής της αναπληρώτριας προέδρου της εν λόγω επιτροπής, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, σημειώνονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

«Η διατύπωση του άρθρου 8 (του Περί Ίδρυσης του ΟΚΥΠΥ νόμο) είναι αυστηρή και στην ουσία φαίνεται ότι ο νομοθέτης δεν επιτρέπει παράλληλη εργοδότηση σε συναφείς επιχειρήσεις. Θα ήταν λογικό να υπήρχε πρόβλεψη στον νόμο για τις συνθήκες που θα απέτρεπαν την ύπαρξη συμφέροντος ή έγερσης μεταξύ του ΟΚΥΠΥ και ενός άλλου οργανισμού ή επιχείρησης που ενδεχομένως να συμμετέχει ή να έχει συμφέρον ο διοριζόμενος. Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από το απόλυτο λεκτικό του άρθρου αλλά ούτε και ως πρόθεση του νομοθέτη ή επιτρέπεται άλλη ερμηνεία αφού ο νόμος είναι σαφής. «Δεν διορίζεται, ούτε διατηρεί τη θέση του ως Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος ή μέλος του Συμβουλίου, πρόσωπο το οποίο είτε το ίδιο είτε ο/η σύζυγός του έχει οποιοδήποτε άμεσο, έμμεσο ή συγκρουόμενο συμφέρον σε επιχειρήσεις συναφείς με τις δραστηριότητες του Οργανισμού».

Εξάλλου, η γνωμάτευση καταλήγει ως ακολούθως: «Εδώ υπάρχει το συμφέρον σε επιχείρηση που είναι η εργοδότηση και αυτή η επιχείρηση είναι και συναφής, με τις δραστηριότητες του Οργανισμού. Εάν πρόθεση του Υπουργείου Υγείας ήταν να είναι επιτρεπτή η παράλληλη εργοδότηση ή η εισαγωγή εξαιρέσεων στο ασυμβίβαστο θα μπορούσε να το πράξει με τροποιητικό νομοσχέδιο».

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ - ΓεΣΥ : Τα χρήματα που έπαιρνε αφορολόγητα ο Πολύζος από κυπριακό ιδιωτικό νοσηλευτήριο – ΕΠΙΤΑΓΗ

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top