ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Αναστολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας σε ΕΕ λόγω Κύπρου και Αιγαίου

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Αναστολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας σε ΕΕ λόγω Κύπρου και Αιγαίου

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) κάνει λόγο για αναστολή και όχι διακοπή των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς ακούστηκε και αυτή η πρόταση από πολιτικές ομάδες.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΕΚ, «μετά από χρόνια έντονης πολιτικής και δημοκρατικής διολίσθησης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία». Δηλαδή δεν «πέρασε» η άποψη για πλήρη και οριστική διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Στα τέλη Φεβρουαρίου η Επιτροπή είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες μέλη της ΕΕ να αναστείλουν επισήμως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, επικαλούμενη την αδιαφορία της τουρκικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές ελευθερίες, τις παρεμβάσεις της στη δικαστική εξουσία αλλά και τη διαμάχη της Άγκυρας με την Κύπρο και άλλες γειτονικές της χώρες.

Στο ψήφισμα καλείται επίσης η Τουρκία να αρχίσει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο, να μεταβιβάσει την περίκλειστη περιοχή της Αμμόχωστου στον ΟΗΕ, και να απόσχει από ενέργειες σχετικές με τους παράνομους εποικισμούς. Αναγνωρίζεται δε το δικαίωμα της Κύπρου να συνάπτει διμερείς συμφωνίες για την ΑΟΖ και καλείται η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών μελών, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων που αφορούν την εξερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικών πόρων. Τέλος, η τουρκική κυβέρνηση καλείται να συνεργαστεί, ή τουλάχιστον να διαβουλευτεί με την Ελλάδα και την Κύπρο, για οιαδήποτε μελλοντική εξέλιξη για το πυρηνικό εργοστάσιο του Akkuyu.

Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν την περσινή απόφαση της Τουρκίας να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Εκφράζουν ωστόσο τη λύπη τους που πολλές που από τις εξουσίες που παραχωρήθηκαν στον Πρόεδρο και την εκτελεστική εξουσία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος διατηρούνται σε ισχύ, και συνεχίζουν να περιορίζουν ελευθερίες και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Κοινοβούλιο παραμένει σοβαρά ανήσυχο για τις κακές επιδόσεις της Τουρκίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου, την ελευθερία των ΜΜΕ και τη μάχη εναντίον της διαφθοράς, καθώς και για την «παντοδυναμία» του προεδρικού αξιώματος.

Ανησυχει επίσης βαθιά για τη συρρίκνωση του περιθωρίου δράσης της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, καθώς μεγάλος αριθμός ακτιβιστών, δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκονται στη φυλακή.

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το νέο σύνταγμα της Τουρκίας, το Κοινοβούλιο προτείνει οι τρέχουσες ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία να ανασταλούν επίσημα.

Μονομερής και μη αντικειμενική η έκθεση ΕΚ, υποστηρίζει η Τουρκία

Μονομερή και μη αντικειμενική χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ την έκθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας την οποία υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέροντας ότι δεν έχει κανένα νόημα για την Άγκυρα. 

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “σε μια περίοδο που έχουν αυξηθεί οι κοινές μας προσπάθειες για αναζωογόνηση των σχέσεων της χώρας μας με την ΕΕ και που ξεκίνησε η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, αφήνοντας πίσω το τραύμα που προκλήθηκε από την απόπειρα τους προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία, δεν είναι δυνατόν να αποδώσουμε καμιά αξία από την πλευρά μας στην μονομερή και μη αντικειμενική στάση που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο”, προσθέτοντας ότι “η λεγόμενη απόφαση-σύσταση δεν έχει κανένα νόημα για μας”. 

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως “το ψηλό ποσοστό αρνητικών ψήφων και αποχών δείχνει ότι η απόφαση-σύσταση δεν έχει στέρεο έδαφος μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 750 μελών του”. “Η υιοθέτηση της έκθεσης η οποία βασίζεται σε προκατειλημμένες και άδικες αξιολογήσεις κατά τη διαδικασία των εκλογών του Ευρωκοινοβουλίου και ειδικά παραμονές των δημοτικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας αλλά και αμέσως πριν την πραγματοποίηση του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ που διοργανώνεται έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια αποτελεί αντίθεση με το εκλογικό ήθος που υιοθετήσαμε στην Ευρώπη”, αναφέρεται.

Προστίθεται ότι “είναι ανησυχητικό για το μέλλον της ΕΕ και τις κοινές μας αξίες το ότι οι ακροδεξιές και ακροαριστερές τάσεις οι οποίες άρχισαν να κυριαρχούν στο Ευρωκοινοβούλιο μετέτρεψαν αυτή την έκθεση σε ένα κείμενο αποκλεισμού και ρατσιστικού λαϊκισμού που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”. Όπως αναφέρεται “αυτές και παρόμοιες προσπάθειες που γίνονται σε συνεργασία με κύκλους που αντί να ενθαρρύνουν την άρση των πολιτικών εμποδίων ενώπιον της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αντιτίθενται στην ολοκλήρωση της Ευρώπης και τις κοινές μας αξίες, δεν συνάδουν με τις αξίες που εκπροσωπεί ένας θεσμός της ΕΕ”. 

“Η ένταξη στην ΕΕ είναι στρατηγικός στόχος της χώρας μας. Η έκκληση για αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που αποτελούν τον βασικό άξονα των σχέσεών μας αποδεικνύει καθαρά ότι υπάρχει έλλειψη οράματος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν σέβεται την αρχή της τήρησης των συμφωνιών.  Από την άλλη η αναφορά και φέτος στην ατυχή αξιολόγηση που υιοθέτησε στις 15 Απριλίου 2015 ο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τα 100 χρόνια των γεγονότων του 2015 βασισμένη σε μονομερείς αφηγήσεις Αρμενίων, δείχνει ότι η έκθεση είναι μεροληπτική και πολιτικού χαρακτήρα”, αναφέρεται.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι η Τουρκία έδειξε την αποφασιστικότητά της για μεταρρυθμίσεις με την άρσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τις συναντήσεις της Ομάδας Δράσης Μεταρρυθμίσεων για δύο φορές συνεχόμενες έπειτα από τρία χρόνια, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τις εργασίες με την ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Αναφέρεται ακόμη ότι οι αβάσιμοι ισχυρισμοί στην έκθεση σε μια περίοδο που γίνονται βήματα για μεταρρυθμίσεις καταγράφοντας πρόοδο στην διαδικασία ενίσχυσης των δικαστικών μεταρρυθμίσεων, του Σχεδίου Δράσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την απελευθέρωση της βίζας, αποτελούν ένδειξη της αντιφατικής και μεροληπτικής στάσης του Ευρωκοινοβουλίου.

“Η προσδοκία μας από το Ευρωκοινοβούλιο είναι αντί να υιοθετεί μια στάση εναντίον της Τουρκίας, να αναλάβει εποικοδομητικό και ενθαρρυντικό ρόλο στους στόχους όπως την απελευθέρωση της βίζας η οποία θα φέρει κοντά τους λαούς μας και την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης η οποία θα συμβάλει στην επιτάχυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης”, αναφέρεται.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ η στάση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με την Τουρκία πρέπει να είναι η ανάπτυξη των σχέσεων της αλληλεπίδρασης και του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. “Αναμένουμε ότι το νέο Ευρωκοινοβούλιο που θα σχηματιστεί μετά το τέλος των εκλογών που θα διεξαχθούν τον Μάιο, θα υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ κατά την προσεχή περίοδο, θα λαμβάνει ικανοποιητικές και αντικειμενικές αποφάσεις και θα προωθεί την διαδικασία ολοκλήρωσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Ανησυχία Κυβέρνησης για την εγκληματικότητα: «Αύξηση των περιπολιών, αλλά και των ενεργειών της ίδιας της Αστυνομίας»

Η Κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας τα οποία αξιολογούνται διαρκώς ως προς την αποτελεσματικότητα τους είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top