ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Αγωγή κατά Χριστόφια έπεσε στο κενό - Ασυλία και μετά τη λήξη της θητείας

Αγωγή κατά Χριστόφια έπεσε στο κενό  - Ασυλία και μετά τη λήξη της θητείας

Η αγωγή της οικογένειας του πλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη που έχασε τη ζωή του στην τραγωδία του Μαρί, το 2011, δεν βρήκε αντίκρισμα, λόγω ασυλίας που παρέχεται στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

Η οικογένεια του πλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» αξίωνε αποζημίωση για πρόκληση θανάτου που επισυνέβη στις 11/7/2011. Οι απαιτήσεις των εναγόντων εδράζονταν στην κατ’ ισχυρισμό διάπραξη αστικών αδικημάτων από τον Δημήτρη Χριστόφια, όταν ήταν Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το δικαστήριο Λάρνακας αποφάσισε την Τρίτη (19/3) ότι ο κ. Χριστόφιας, απολαμβάνει ασυλίας και μετά τη λήξη της θητείας του, ενώ τονίζεται: «O περιορισμός της προεδρικής ασυλίας στο χρονικό διάστημα της προεδρικής θητείας θα εξουδετέρωνε τον λόγο ύπαρξής της. Με άλλα λόγια αν υπήρχε αυτός ο περιορισμός ο εκάστοτε Πρόεδρος θα ήταν εκτεθειμένος στον κίνδυνο, μετά τη λήξη της θητείας του, να αντιμετωπίσει αστικές αγωγές εναντίον του. Ο κίνδυνος, λοιπόν, να αντιμετωπίσει στο μέλλον και όταν δεν θα ήταν πλέον Πρόεδρος αστικές αξιώσεις θα ήταν δυνατόν να επηρεάσει κατά τη διάρκεια της θητείας του, τις αποφάσεις του στο πλαίσιο της λειτουργίας του ως Πρόεδρος». 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας, το δικαστήριο ασχολήθηκε έντονα με το κατά πόσο η προστασία που παρέχεται από το Σύνταγμα στον ΠτΔ δεν ισχύει μόνο ενόσω διαρκεί η θητεία του και παύει μετά την λήξη του.

Ωστόσο, μετά από αναφορά σε απόφαση του Ανωτάτου και σε αποφάσεις στις ΗΠΑ, το δικαστήριο έκρινε ότι ο ΠτΔ ως ο Αρχηγός της Πολιτείας επιβάλλεται να θωρακίζεται από απόλυτη ασυλία (absolute immunity) για θέματα αστικής ευθύνης προκύπτοντα κατά την εκτέλεση του λειτουργήματός του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ThemaOnline στην παρούσα στήλη κάνει ανασκόπηση του κυπριακού Τύπου και μόνο, αποδίδοντας δημοσιεύματα εντύπων, τα οποία και επικαλείται.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top