ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε συνεννόηση Αθήνα και Λευκωσία –Οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία βάζουν φωτιά σε Αιγαίο και Κύπρο

Σε συνεννόηση Αθήνα και Λευκωσία –Οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία βάζουν φωτιά σε Αιγαίο και Κύπρο

Το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία, εκτιμάται ότι θα κλιμακώσει τις τουρκικές προκλήσεις σε Αγαίο και Κύπρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους Λευκωσία και Αθήνα παρακολουθούσαν στενά τις εκλογές της Κυριακής (31/03), θεωρώντας πως το αποτέλεσμα θα είχε παρενέργειες στην εξωτερική πολιτική των Τούρκων.

Ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή μπορεί να είδε το κόμμα του να κερδίζει, ωστόσο έχει θορυβηθεί, καθώς τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά γι΄ αυτόν (βλ. αποτέλεσμα στην Άγκυρα – αναλυτικό ρεπορτάζ στο ThemaOnline). Ας μην ξεχνάμε πως οι δημοτικές εκλογές είχαν χαρακτηριστεί ως το πρώτο εκλογικό τεστ του Ερντογάν μετά από την επανεκλογή του στον προεδρικό θώκο πριν από εννέα μήνες (η νίκη είχε δώσει στον Τούρκο πρόεδρο διευρυμένες εξουσίες εν μέσω οικονομικής πανωλεθρίας).

Όπως μάλιστα πληροφορούμαστε, Αθήνα και Λευκωσία έχουν ήδη συζητήσει όλα τα πιθανά σενάρια αναμένοντας το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

«Μπορεί ο Ερντογάν να έκανε λόγο για καθαρή νίκη του AKP στις δημοτικές εκλογές, ωστόσο, η αλήθεια είναι διαφορετική» ανέφερε στην ιστοσελίδα μας κυβερνητική πηγή. Και πρόσθεσε: «Οι εκλογές είχαν συνδεθεί άμεσα με την οικονομία της χώρας, καθώς η τουρκική λίρα έχει δεχθεί απανωτά πλήγματα. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ερντογάν δεν θα συνεχίσει ή/και κλιμακώσει την εμφανή του προσπάθεια για δημιουργία γκρίζων ζωνών και εντυπώσεων. Άλλωστε ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε πως δεν χάνει ευκαιρία να προβεί σε κινήσεις ή δηλώσεις με στόχο την εσωτερική συσπείρωση. Δεν θα το κάνει τώρα που τα μηνύματα των εκλογών τον προβληματίζουν;».

Από κυβερνητικούς κύκλους δεν διαψεύδεται το σενάριο Ελλάδα και Κύπρος να εγκαταλείψουν την πολιτική των χαμηλών τόνων και της υποτίμησης σε σχέση με το πρόβλημα των τουρκικών προκλήσεων. Εδώ να θυμίσουμε τις ενέργειες των Τούρκων σε Άγιο Σωζόμενο (παρέταξαν τουρκικά άρματα), αλλά και στην Κυπριακή ΑΟΖ (το Barbaros προκάλεσε παρενόχληση στα ανοιχτά της Λεμεσού και κινείτο προκλητικά).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top