ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην Ad Hoc Επιτροπή της Βουλής οι ελεγκτές των Κ.Α – Ερεύνα από την δεκαετία του 80’

Στην Ad Hoc Επιτροπή της Βουλής οι ελεγκτές των Κ.Α – Ερεύνα από την δεκαετία του 80’

Οι ελεγκτές των Κυπριακών Αερογραμμών, η εταιρεία KPMG, θα είναι οι πρώτοι καλεσμένοι, την ερχόμενη Τετάρτη, στην Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις Κυπριακές Αερογραμμές που συστάθηκε τον Ιανουάριο για τη διεξαγωγή έρευνας για τους λόγους που οδήγησαν στο κλείσιμο της εταιρείας. Η πρώτη περίοδος που θα εξεταστεί είναι αυτή από τις αρχές της δεκαετίας του 80 μέχρι και το τέλος της.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Τορναρίτης δήλωσε μετά τη σημερινή συνεδρία της επί της μεθοδολογίας της εξέτασης που θα ακολουθηθεί, πως η Βουλή έχει συλλέξει τα έγγραφα που βρίσκονται εδώ και δεκαετίες στα αρχεία του νομοθετικού σώματος, κατάλογο των οποίων έδωσε στη δημοσιότητα, σημειώνοντας πως πρόκειται για χιλιάδες έγγραφα και αποφάσεις. Είπε πως τα έγγραφα αυτά θα δοθούν στους βουλευτές και θα είναι και σε δημόσια πρόσβαση, αφού όπως επεσήμανε η όλη διαδικασία θα κινείται στο φως της δημοσιότητας.

Τα έγγραφα από τα αρχεία της Βουλής έχουν κατηγοριοποιηθεί σε 21 φακέλους και καλύπτουν την περίοδο από το 1980 μέχρι το 2015. Σε αυτά περιλαμβάνονται επιστολές, πρακτικά, εκθέσεις, οικονομικές καταστάσεις, προϋπολογισμοί, λογοδοσίες, υπομνήματα, σημειώματα και άλλα έγγραφα που αφορούν μεταξύ άλλων την οικονομική κατάσταση της εταιρείας, τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, τα περιουσιακά στοιχεία της, την αγορά, ενοικίαση και πώληση αεροσκαφών, τη χρηματοδότησή της εταιρείας, τη βιωσιμότητά της, την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή και τα εργασιακά προβλήματα στην εταιρεία.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και έγγραφα που αφορούν την εταιρεία Eurocypria, την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου 2005 και τις διαδικασίες που ακολουθούνται εκ μέρους των αεροπορικών εταιρειών στην Κύπρο,  το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (LEFCO) και το διορισμό και την παραίτηση του Μάκη Κωνσταντινίδη από την προεδρία του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών.

Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ότι αποφασίστηκε πως η εξέταση του όλου θέματος θα γίνεται ανά δεκαετία, και πως μετά τους ελεγκτές θα καλούνται οι νομικοί σύμβουλοι και στη συνέχεια οι διευθυντές της εταιρείας, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων και πρώην Υπουργούς “για να μπορέσουμε έτσι να έχουμε μια πλήρη εικόνα για το τι συνέβηκε, τι πήγε σωστό και τι πήγε λάθος σε κάθε συγκεκριμένη περίοδο”.

Ανέφερε επίσης πως στις συνεδρίες θα παρίστανται εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών και εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας. Είπε επίσης πως έχουν ζητηθεί και έγγραφα από όλους τους αρμοδίους και όλους τους εμπλεκόμενους με το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών.

“Εχουμε αποφασίσει ότι την ερχόμενη Τετάρτη η ώρα 11 θα συνέλθει ξανά η Επιτροπή και η Επιτροπή θα προσκαλέσει τους ελεγκτές των Κυπριακών Αερογραμμών για να εξετάσουμε την πρώτη περίοδο που έχουμε αποφασίσει, δηλαδή από  τις αρχές της δεκαετίας του 80 μέχρι το τέλος της συγκεκριμένης δεκαετίας”, σημείωσε ο κ. Τορναρίτης, προσθέτοντας πως από την Τετάρτη αρχίζει η σοβαρή εξέταση του όλου θέματος.

Επεσήμανε πως το έργο είναι επίπονο και πρόσθεσε: “Μιλούμε για χιλιάδες έγγραφα και αποφάσεις. Σίγουρα χρειάζεται τεχνοκρατική υποστήριξη για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Εχουμε αποστείλει επιστολή σε όλα τα πανεπιστήμια με τα οποία η Βουλή έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για να μας στείλουν ένα εξειδικευμένο συνεργάτη το κάθε πανεπιστήμιο για να λειτουργούν ως υποστηρικτική ομάδα στην όλη διαδικασία”.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο εξέτασης του θέματος ανά δεκαετία, ο κ. Τορναρίτης ανέφερε πως “αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να λειτουργήσει η Επιτροπή γιατί αν σμίξουμε όλα τα χρόνια μαζί, όλα τα συμβούλια μαζί, δεν πρόκειται να καταλήξουμε πουθενά.”

Είπε πως διαχωρίζοντας συγκεκριμένες διοικήσεις, συγκεκριμένες αποφάσεις μπορούμε να καταλήξουμε και στα καλύτερα των συμπερασμάτων.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Η υποβολή πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/04) το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών και την Δευτέρα 29 Απριλίου, η υποβολή για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top