ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεδρία της Δημοκρατίας: Με τις αξιώσεις του ο Ακιντζί επιδιώκει πλήρη έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία

Προεδρία της Δημοκρατίας: Με τις αξιώσεις του ο Ακιντζί επιδιώκει πλήρη έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί «το μόνο που μέσα από τις αξιώσεις του επιδιώκει είναι την ομηρία και τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου από την Τουρκία» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

 
Σημειώνεται παράλληλα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ως στόχο να συμβάλει θετικά στη δημιουργία κλίματος και συνθηκών άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με προοπτικές επιτυχίας επ’ ωφελεία του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για αυτό συνεργάζεται στενά με την εκπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ κα Τζέιν Χολ Λουτ στην προσπάθεια που καταβάλλει για επανέναρξη του διαπραγματεύσεων.
 
Απαντώντας σε σημερινή δήλωση του κ. Ακιντζί, η Προεδρία της Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι «είναι η ελληνοκυπριακή κοινότητα που εδώ και 45 χρόνια αγωνίζεται και επείγεται για λύση του κυπριακού προβλήματος, αφού με την τουρκική εισβολή του 1974 και ως αποτέλεσμα της κατοχής του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από τα τουρκικά στρατεύματα, είναι οι Τουρκοκύπριοι και οι Τούρκοι έποικοι που σφετερίζονται τις περιουσίες των 167 χιλιάδων βιαίως εκτοπισθέντων Ελληνοκυπρίων».

«Θα ήταν καλό, ο κ. Ακιντζί να υποδείξει τόσο σε εμάς όσο και στα Ηνωμένα Έθνη, σε ποιο άλλο αναγνωρισμένο ομοσπονδιακό κράτος ισχύουν τα ίδια ή ανάλογα των όσων αξιώνει για τη δική του κοινότητα», προστίθεται.

Η ανακοίνωση της Προεδρίας σημειώνει εξάλλου ότι ο Τ/κ ηγέτης καλείται να απαντήσει αν ισχύουν οι συγκλίσεις για την πληθυσμιακή αναλογία των δύο κοινοτήτων και αν ισχύουν τα όσα το ευρωπαϊκό κεκτημένο υπαγορεύει για τις βασικές ελευθερίες, αλλά ταυτοχρόνως να απαντήσει και ποιος έχει υπαναχωρήσει από τα όσα συμφωνήθηκαν ως σύγκλιση για την εφαρμογή των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Κύπρο.

«Είναι σημαντικό, επίσης, να ξεκαθαρίσει ο κ. Ακκιντζί κατά πόσο υποστηρίζει τη διατήρηση επεμβατικών και εγγυητικών δικαιωμάτων και εσαεί παραμονή στρατευμάτων τρίτων χωρών σε μια ελεύθερη κοινή πατρίδα» προστίθεται.

Λέει ακόμη ότι ο Τ/κ ηγέτης θα πρέπει, επίσης, να δώσει εξηγήσεις γιατί εδώ και 45 χρόνια η Αμμόχωστος παραμένει μια πόλη φάντασμα, ενώ κατά τα άλλα, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιδιώκει λύση, την ώρα, όμως, που δεν αποδέχεται ούτε καν τον διορισμό διεθνούς επιτροπής μελέτης της παρούσας κατάστασης της κατεχόμενης περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, ώστε να διαπιστωθεί τι θα απαιτηθεί για τη ανοικοδόμηση της.


«Είναι πολλά που θα μπορούσαν να τεθούν προς απάντηση στα όσα ο κ. Ακκιντζί ισχυρίζεται. Αποφεύγεται, όμως, συστηματικά να δοθεί απάντηση από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας για να μην προκληθεί περαιτέρω όξυνση στο αρνητικό πολιτικό κλίμα που η τουρκοκυπριακή ηγεσία επιδιώκει να δημιουργήσει» καταλήγει η ανακοίνωση.
 
(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΓΧΡ)

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top