ΔΙΕΘΝΗ

Η Τεχεράνη δεν διαβλέπει την ανάγκη διαμεσολάβησης με τις ΗΠΑ

Η Τεχεράνη δεν διαβλέπει την ανάγκη διαμεσολάβησης με τις ΗΠΑ

Η θέση της Τεχεράνης είναι ότι η διαμεσολάβηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι απαραίτητη αυτή τη στιγμή, με την Ισλαμική Δημοκρατία να υποβαθμίζει παράλληλα τους κινδύνους μιας στρατιωτικής σύγκρουσης με την Ουάσινγκτον, μέσω της συνεχούς κλιμάκωσης της ρητορικής μεταξύ των δύο χωρών.


Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν το τελευταίο διάστημα στον Κόλπο ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του, συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot, στρατηγικά βομβαρδιστικά κι ένα αποβατικό πλοίο με αμφίβια οχήματα, υποστηρίζοντας πως έχουν «ενδείξεις» για την προετοιμασία «επιθέσεων» εναντίον αμερικανικών συμφερόντων ή προσωπικού από μέρους του Ιράν.

Στις αρχές αυτού του μήνα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής Προεδρίας, ο Τζον Μπόλτον, υποστήριξε πως η ανάπτυξη της δύναμης κρούσης αυτής αποτελεί «αντίδραση σε (...) ανησυχητικές ενδείξεις και προειδοποιήσεις», που «κλιμακώνουν» την ένταση.

Το Ιράν «δεν βλέπει καμία ένταση, ούτε πιθανότητα σύγκρουσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Τεχεράνη, τονίζοντας ότι οι ανησυχίες «δημιουργήθηκαν από άλλους».

Το Ιράν «δεν πιστεύει αυτή τη στιγμή» σε μια διαμεσολάβηση με την Ουάσινγκτον, συμπλήρωσε.

Οι ιστορικά κακές σχέσεις μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν και των ΗΠΑ επιδεινώθηκαν από τον Μάιο του 2018, οπότε ο Πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να αποσυρθούν μονομερώς οι ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά που συνήφθη στη Βιένη το 2015 με πέντε μεγάλες δυνάμεις (Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία).

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εντείνει τις κυρώσεις της εναντίον της ιρανικής οικονομίας. Εάν δεν γίνει καμία άρση των κυρώσεων, η Τεχεράνη «θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα», προειδοποίησε ο Μουσαβί, γεγονός που σημαίνει ότι το Ιράν θα μπορούσε να αναστείλει και άλλες σημαντικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με βάση την πυρηνική συμφωνία.

Ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής, αλλά και η Ιαπωνία και η Ελβετία έχουν προσφερθεί να μεσολαβήσουν μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τεχεράνη επαναλαμβάνει ότι δεν θέλει τη διεξαγωγή άμεσων συνομιλιών με την Ουάσιγκτον, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει αναφέρει την πρόθεση των ΗΠΑ για συνομιλίες με το Ιράν αν το επιθυμεί η Τεχεράνη. 

Το Ιράν «ακούει τις απόψεις των χωρών» που έχουν προσφερθεί να μεσολαβήσουν, επισήμανε ο Ιρανός εκπρόσωπος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η Τεχεράνη δεν έχει στείλει ούτε λάβει κάποιο «συγκεκριμένο μήνυμα» σε πολυάριθμες διπλωματικές αποστολές τις τελευταίες εβδομάδες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top